Foto: KSS/Marko Metlas

Košarkaši Partizana eliminisani su iz takmičenja u Evrokupu posle poslednje utakmice Top 16 faze sa francuskim Metropolitanom u dvorani "Stožice" u Ljubljani. Crno-beli su poraženi sa 75:70.

PROČITAJTE JOŠ...

Meč je rešen u neizvesnoj završnici, na kakve nas je Partizan ove sezone navikao. Crno-belima je pred početak susreta trebalo da pobede sa najmanje četiri poena i imali su idealnu priliku za baš u četvrtoj četvrtini.

Metropolitanu je posao završavala bilo kakva pobeda kako bi prošao dalje i to je učinio kao prvoplasirani tim grupe. Partizanu su presudila promašena slobodna bacanja, ziceri, ali i nestvaran šut Francuza za tri poena (14/28).

Crno-beli su definitivno izgubili momentum u trenutku kada ih je jednom od trojki „presekao“ Entoni Braun.

On je iz teške pozicije dao koš za 65:59 u korist Partizana, ali su se igrači Aleksandra Matovića u tom trenutku, posle nekoliko minuta četvrte deonice, naprosto „ugasili“.

Nije im pomogla ni vanserijska partija Rašona Tomasa, koji je radio sve što je mogao, ali je imao premalo podrške sa spoljnih linija, da bi ishod meča bio povoljniji po Beograđane.

Tomas je bio najbolji strelac svog tima sa 20 poena i po šest skokova i ukradenih lopti. Dvocifren je bio jedino još Džoš Perkins sa deset poena, dok je Nikola Janković ubacio devet poena i imao je deset skokova.

Na drugoj strani je prednjačio Braun sa 18 poena (5/8 trojke), David Mišino sa 14 i Lau Konate sa deset poena.

Rašon Tomas Foto: Starsport

Tokom prvog poluvremena Partizan i Metropolitan su bili u potpunom egalu. Jedna stvar je kompenzovala drugu, pa su tako crno-beli gubili lopte i promašivali trojke.

Metropolitan je, sa druge strane, bio slabiji u skoku i imao je raspoloženog Mišinoa, dok je u dresu crno-belih briljirao Tomas.

On je bio aktivan i u skoku i u krađama, ali i na šutu za dva poena. Obe ekipe igrale su u serijama, smenilo se nekoliko njih tokom prvih 20 minuta i najpoštenije je bilo da se poluvreme završi egalom.

Partizan je od starta imao nameru da igru spusti pod koš. To je isprva i prolazilo zahvaljujući Nikoli Jankoviću, da bi posle prvih poena Tomasa beogradski tim posle tri minuta vodio 8:7.

Lep prodor i pogodak na drugi obruč Tomasa i bilo je 13:11 za Partizan, kada kreću prvi problemi. Metropolitan je nanizao osam poena i odlepio se na 19:13.

Za to su bile potrebne dve brze trojke Mišinoa i Brauna, ali i atraktivno zakucavanje Džoša Ovensa. Tada se i Partizan aktivirao, Perkins i Pejdž su ubacili po trojku, a Beograđani su na kraju četvrtine vodili 21:19.

Tokom druge četvrtine viđena je slična slika. Igrači Partizana su gazili aut-linije, Metropolitan im je presecao dodavanja, pa je poveo 33:26.

Oper je proradio Tomas u pravom trenutku sa dva koša sa poludistance, da „ugasi požar“.

Kad se i Jaramaz nadovezao trojkom, a Tomas sa još dva slobodna bacanja, Partizan je serijom 9:0 preokrenuo rezultat, a poluvreme je završeno egalom 35:35.

Gde je stao u prvom, Tomas je nastavio u drugom poluvremenu kada je iz prvog npaad poentirao uz faul Maksima Rosa. Dangubić je povećao prednost crno-belih uz malo sreće i loptu koja je igrala na obruču – 40:35

Metropolitan je, po već oprobanom receptu uspeo da prestigne to trojkama za 41:40, ali se onda šutem spolja Pejdž pojavio na semaforu i crno-beli su sredinom trećeg perioda imali 46:44.

Oscilacija je bilo do kraja treće četvrtine. Jedino što je bilo konstantno, to je Metropolitanov šut spolja.

Trojkama, a do tog trenutka su pogodili 11 od 18, Francuzi su poveli i „garnirali“ prednost atraktivnim zakucavanjem Ovensa za 53:49.

Partizan je borbenošću uspeo to da okrene do isteka treće četvrtine, ali su neprecizna slobona bacanja bila rak-rana domaćih (13/20 do kraja treće četvrtine).

Četvrta je krenula idealno po Partizan, prvo atraktivnom stepbek trojkom Perkinsa, a onda još jednom u režiji Jaramaza za 65:56.

Tek što je delovalo da su crno-beli ušli u nalet, presekao ih je Braun novom trojkom. Janković je ubrzo promašio zicer, a sredinom poslednjeg perioda bilo je samo +4 za Partizan.

Crno-beli nisu uspeli da sačuvaju tu prednost, nastavili su da promašuju važna slobodna bacanja i do kraja su imali samo 16 od 27 u tom segmentu igre.

Sa trojkama koje su gađali jedva 25 posto, nisu mogli da se nadaju nečem boljem, pa je Konate dvojkom na 22 sekunde pre kraja samo stavio tačku na meč i propalu evropsku sezonu crno-belih.

Partizan – Metropolitan 70:75 (21:19, 14:16, 24:21, 11:19)

Hala: Stožice, Ljubljana, bez publike; Sudije: Danijel Jeresuelo, Nik van den Brok, Stanislav Valeev

Partizan: Pejdž 8, Dangubić 8, Stefanović 0, Jaramaz 8, Veličković 2, Perkins 10, Jovanović 0, Janković 9, Radovanović 0, Tomas 20, Trifunović 5. Trener: Aleksandar Matović.

Metropolitan: B. Braun 8, Konate 10, Mišino 14, Ros 5, Sako 0, Pino 0, Gudvin 4, E. Braun 18, Ovens 5, Šikoko 4, Ginat 7. Trener: Jure Zdovc.

Četvrta četvrtina:

40′ KRAJ! Poraz Partizana i eliminacija iz Evrokupa

Konate je pogodio za dva, Partizan nije mogao da preokrene za poslednja dva minuta, Pejdž je u poslednjih tridesetak sekundi namerno promašio i slobodno bacanje ali se iz toga nisu izrodili poeni za crno-bele koji završavaju evropsku epizodu – 75:70 na kraju za Francuze.

38′ Francuzi gube, ali im rezultat odgovara

Er bol Veličkovića u šutu za tri poena, pa igrači Partizana gaze aut liniju, a Metropolitan za osam sekundi napada poentira preko Brauna – 66:65 za crno-bele. Serija 8:1 za Francuze.

36′ Metropolitan na -3

Konate je realizovao oba penala i uradio ono što ne može niko u Partizanu cele večeri. Uz to, Veličković je promašio iz prodora, a Tomas iz ofanzivnog skoka – 66:63 za Partizan.

35′ Faul nevolje za Jankovića, Partizanov horor sa linije penala

Dve promašene trojke Partizana, obe otvorene. Nije to kaznio Braun – 65:61 za crno-bele. Dangubić je fauliran na šutu iz očajne akcije igrača Aleksandra Matovića i pogodio je samo jedno bacanje – 66:61 vodi Partizan.

33′ Braun vraća trojku

Dobra odbrana Partizana i uzalud još jednom, Braun se preplatio na šut spolja kao da mu je poslednje veče karijere, 12/23 su trojke Metropolitana, Partizan vodi 65:59. Smanjuje dodatno Metropolitan sa linije bacanja – 65:61.

32′ Perkiiiiiins!

Trojka pleja Partizana iz stepbeka, veoma važni poeni, ako odbrana ostane ovako solidna. Jaramaz pogađa novu trojku, raste prednost Partizana – 65:56.

31′ Šteta za napad crno-belih…

Odbranio se Partizan u prvom napadu Pariza, ali je onda istekao njegov napad, iz kog je Trifunović za sekund kasnio u šutu posle ofanzivnog skoka.

Treća četvrtina:

Foto: Peđa Milosavljević / STARSPORT

30′ Crno-beli borbeniji pred poslednju četvrtinu

Perkins ubacuje poene ni iz čega posle ukradene lopte pod košem Metropolitana za 57:53. Gudvin je poentirao uz četvrti faul Jankovića (57:56 za Partizan). Fauliran Trifunović posle velike borbe unutar linije 6,75 metara – 59:56 za Partizan.

28′ Perkins i Jaramaz aktivni

Janković je bio siguran u prodorou posle pika, konačno je Braun promašio jednu trojku za Metropolitan – 55:53 za Partizan.

27′ Nestvarne brojke za trojke Metropolitana (11/18)

Dve trojke, Entonija Brauna i Tomera Ginata, Metropolitan je poveo nakratko 50:49. Pejdž je sa linije bacanja promašio oba, Ovens je zakucao iz alej-upa, a Metropolitan vodi 53:49.

Veličković je smanjio zaostatak svog tima slobodnim bacanjima, a onda je to ukradenom loptom u kontri i zakucavanjem uradio Jaramaz – 53:53.

26′ Sviran faul Tomasu, borbeni Dangubić

Metropolitan pogađa jedan penal posle prekršaja Tomasa, Dangubić je iščačkao praktično izgubljenu loptu i dodao je Trifunoviću koji je bio precizan sa penala – 48:44 za Partizan.

24′ Plus 3 za Partizan

Pogodio je Dangubić uz faul, ali i Ros za Metropolitan – 46:43 za srpski klub.

23′ Nova trojka i kratko vođstvo Metropolitana!

Trojka Brauna za vođstvo Metrpolitana 41:40, vraća trojku Pejdž – 43:41 za crno-bele.

22′ Dangubić povećava razliku, smanjuje je Ros

Pogodio je Dangubić iz prodora i šuta za dva poena sa daljine slobodnih bacanja. Ros je ostao sam u uglu i prekinuo je nalet Partizana – 40:38 za Partizan.

21′ Majstor Tomas!

Okrenuo je Maksima Rosa, a onda na snagu završio napad na drugom obruču uz faul! Crno-beli posle 14 sekundi drugog poluvremena imaju tri poena prednosti 38:35. Konate nije pogodio iz viška nastalog pomaganjem Jankovića Tomasu pod košem Partizana.

Druga četvrtina:

Foto: Srdjan Stevanovic / Starsport

20′ Nesportska lična za Partizan, u kontri nije bilo potrebe za tim prekršajem

Napravio ga je Perkins, a Mišino je oba puta bio siguran sa linije bacanja. Skokovi su do sada 16:10 za Partizan, crno-beli imaju i više ukradenih lopti, ali ih podosta i gube, a Francuzi bolje pucaju trojke – 35:35.

19′ Vodi Partizan!

Trojka Jaramaza, Partizan se vratio u igru! Upravo on je pomogao Jankoviću da sačuva Ovensa i dobio je faul. Sada Partizan pravi seriju 9:0 posle dva Rašonova slobodna bacanja – 35:33.

18′ Opet krade Tomas!

Promašio je jedan šut Rašon, ali je ukrao loptu i iz napada iznudio faul. Nije htela lopta u obruč još jednom – 33:30.

17′ Treća vezana trojka Parižana

Serija protivnika Partizana raste na 9:0. Treća trojka uzastopno, ovog puta Konate za 33:26 u korist Metropolitana. Samo Tomas za sada igra pouzdano u Partizanu, on je nanizao četiri poena za 33:30.

Tomas je sada i ukrao loptu u odbrani presekavši pas rivala.

15′ Tomas za dva, pa serija Francuza

Pogodak sa poludistance za dva poena prekinuo je jedan loš niz obe ekipe, ali je Braun ubacio trojku. Dangubić je izgubio loptu, a Mišino je dao drugu brzu trojku za Metropolitan, koji spolja šutira vrhunski za sada – 30:26 za Metropolitan.

14′ Kontre, kontre i nigde poena

Tako otprilike izgleda prethodni minut na terenu. Jaramaz je zgazio aut-liniju, Metropolitan iz brzog napada nije uradio ništa, ali nije ni Partizan posle promašaja Francuza.

Foto:BETAPHOTO/KK PARTIZAN/DRAGANA STJEPANOVIC

13′ Loš šut Dangubića

Arči Gudvin je iznudio faul i pogodio jedno od dva slobodna bacanja. Pretohdno je Dangubić iz finte naskočio za dva i bacio tešku „ciglu“. Janković je zatim napravio korake – 24:24.

12′ Falilo je sreće Partizanu…

Nekoliko dobrih prilika da se postigne koš iz reketa, nije htela lopta u obruč ni posle pokušaja Veličkovića, ni posle odbitka Tomasa. Dangubić je uhvatio ofanzivni skok, igrači Partizana su gazili aut-liniju, a Šikoko je poravnao rezultat – 23:23.

Tomas je u poslednjim sekundama napada dobio faul na šutu iz okreta i ubacio je jedan od dva penala – 24:23 vode crno-beli.

11′ Maestralan potez Pejdža

Prodor između dvojice čuvara, zatim i visok luk Pejdža za poene od table. Odmah je uzvratio Šikoko horogom od table – 23:21 za Partizan.

Prva četvrtina:

10′ Partizanovih 8:0 za minut, crno-beli opet vode!

Trojka Perkinsa, pa onda i Markusa Pejdža! Nemanja Dangubić je ukrao loptu u poslednjem napadu rivala i zakucao uz faul. Slobodno bacanje nije pogodio, ali je vratio prednost Partizanu – 21:19 posle deset minuta.

9′ Konačno prekinuta serija Francuza

Metropolitan je preko Brendona Brauna produžio seriju protiv Partizana na 8:0 za 19:13 u korist Francuza.

8′ Lob i kucanje Metropolitana

Nisu dobro organizovali dva napada igrači Partizana, Jaramaz je promašio čitav koš sa trojke, obruč je pogodio Dangubić, a Metropolitan je izveo lep lob pas i zakucavanje preko Džoša Ovensa – 16:13.

7′ Veličković se vratio na parket

Šutnuo je kapiten Partizana jednu trojku i pogodio samo prvi obruč. Jaramaz dobro brani napad Metropolitana, ali odmah gubi loptu Trifunović kod povratne lopte, a Mišino to kažnjava trojkom – 14:13 za Francuze.

6′ Mini-serija srpskog kluba!

Konate neprecizan za tri poena, Trifunović trči kontru i poentira u brzoj tranziciji. Konate za sada preuzima veći deo odgovornosti u napadu Partizanovog rivala. Šikoko je izgubio loptu. U međuvremenu je Tomas lepo prošao pod košem i pogodio na drugi obruč – 13:11.

5′ Janković fauliran pod košem

Igra Partizana u napadu obruča iz reketa za sada obećava. Janković je u tom smislu najzaslužniji, ali crno-beli moraju da iskontrolišu napad Metropolitana sa poludistance – 11:9 za Francuze.

4′ Trojka Francuza

Konate je bio precizan za tri poena, Janković je u ofanzivi bio dobar u skoku. Stefanović nije uspeo da iz drugog pokušaja pogodi za dva iz okreta. Šikoko je promašio čist zicer na drugoj strani – 10:8 za Metropolitan.

3′ Dobar početak crno-belih

Lepo radi pik end rol igra Partizana iz koje profitira Nikola Janković u dva navrata. Lazar Stefanović je promašio jednu trojku, a Metropolitan je u blagoj prednosti 7:6 posle slobodnih bacanja.

Rašon Tomas je dobio pod košem pas od Jaramaza i tu zaustavljanja nije bilo – 8:7 za Partizan.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar