Foto: Starsport

Košarkaši Crvene zvezde izgubili su od Zenita u meču 25. kola Evrolige rezultatom 76:75.

PROČITAJTE JOŠ...

Ruski sastav predvođen Kevinom Pengosom imao je prednost od samog početka meča, već u prvoj četvrtini otišli su na šest poena prednosti, najviše zahvaljujući raspucanom Kej Si Riversu. Do kraja prvog poluvremena prednost Zenita je samo rasla, a Zvezda izgledala krajnje izgubljeno, pre svega u odbranu, pa je nakon 20 minuta igre rezultat bio 48:36 za goste iz Rusije.

Već na početku druge deonice bilo je jasno da su crveno-beli rešeni bili da se po svaku cenu vrate u meč, počeli su da pogađaju, ali i zaigrali odličnu odbranu, pa je u trećoj četvrtini tim iz Sankt Peterburga spušten na samo 13 poena, a crveno-beli preko Davidovca i Dobrića prišli na minus pet.

U posčednjih deset minuta uspeli su izabranici Dejana Radonjića da se totalno vrate, dođu i do prednosti, a kada je Dobrić trojkom odveo svoju ekipu na 75:72, činilo se da je pobeda veoma blizu.

Pad koncentracije, skok u napadu Pontike nakon promašaja Gudaitisa sa slobodnog bacanja doveli su do šanse koju Kevin Pengos nije propustio, pogodio je trojku, potom je Ognjen Kuzmić napravio faul u napadu, ali je Gudaitis predugo čekao da ubaci loptu u igru a Zvezda dobila šansu da dođe do pobede za 14 sekundi sa polovine rivala.

Probio je Lojd čuvara, došao do koša, krenuo na polaganje, svi su već videli loptu u košu, ali je ona ostala na obruču, pa je Zenit stigao do trijumfa.

Ruskom sastavu ovo je bila 14. pobeda, pa uz devet poraza trenutno zauzima sedmo mesto na tabeli, dok je zvezda pretposlednja sa skorom 7-17.

Najefikasniji kod crveno-belih bio je Lojd sa 21 poenom, od čega samo četiri u drugom poluvremenu, Dobrić je dodao 13, dok je kod ekipe Zenita jedini dvocifreni bio Pengos sa 25 poena, ali je na to dodao i sedam asistencija.

Evroliga, 25. kolo

Crvena zvezda – Zenit 75:76 (16:22, 20:26, 20:13, 19:15)

Sudije: Hristodulu, Viklicki, Rakis

Dvorana: „Aleksandar Nikolić“, Beograd

Crvena zvezda: Lojd 21, Uskoković 5, Šaranović, Vujičić, Davidovac 8, Lazić 6, Radanov 6, Dobrić 13, Simonović 3, Jagodić Kuridža 7, Kuzmić 6

Zenit: Rivers 9, Zakarov 3, Pengos 25, Holins 1, Tomas 6, Beron 7, Puškov, Zubkov 6, Pojtres 2, Ponitka 2, Gudaitis 9

Foto: Sofascore

40′ Pobeda Zenita

Prodor Lojda ostao je na obruču, Rusi slave 76:75…

40′ Kuzmić pravi faul u napadu

Čini se prestroga odluka sudija. Uzvraća Ponitka, nije izveo loptu za pet sekundi, Zvezda ima napad za pobedu!

40′ Pengos…

Fauliran je Gudaitis, pogodio jedno, promašio drugo bacanje, Ponitka uhvatio loptu a Pengos šansu da trojkom donese prednost svom timu. Nju je iskoristio, 76:75 za Zenit.

40′ Dobrić!

Zvezda vodi, 75:72!

39′ Davidovac za tri!

72:72, minut i po do kraja.

38′ Uskoković ne pogađa

Zenit ima poen prednosti, Uskoković nije bio precizan za tri poena. Pengos je preuzeo odgovornost, 72:69.

37′ Dobrić zakucava, Uskoković uz faul

Izjednačenje, 69:69.

36′ Zubkov za tri

Kad ne pogađa, Pengos asistira, mada je pas za Zubkova bio loš. Srećom po ruski tim, loptu je gotovo sa poda uspeo da digne dovoljno kvalitetno kako bi uputio šut, pogodio trojku, 69:64 za Zenit..

34′ Pengos pogađa

Zenit vrati nakon prodora i polaganja Pengosa, potom su zonskom odbranom iznenadili crveno-bele, odbranili se, a potom trojkom Pengosa otišli na četiri poena viška. Nije uzvratio Davidovac, lopta je „izašla“ iz obruča, 66:62 za Ruse.

33′ Zvezda vodi!

Pojavio se pravo niotkuda Dejan Davidovac, presekao pas, istrčao kontru, položio, 62:61 za Zvezdu!

32′ Sjajna odbrana Davidovca

Ne koristi šansu Jagodić Kuridža, koji se izborio za dobru poziciju pod košem, ali nije je iskoristio. Sa druge strane odigrao je odličnu odbranu nad Pojtresom, Dobrić pogodio flouter, 61:60 za Zenit.

31′ Radanov smanjuje 

Promašio je Ponitka za tri poena, u Zvezdinom napadu Radanova je faulirao Pengos, pa su crveno-beli preko penala prišli na -3.

Počinje poslednja četvrtina

Zahvaljujuću pogocima Davidovca i Dobrića, crveno-beli u poslednjih 10 minuta ulaze sa minusom od pet poena, 61:56.

Foto: Starsport

30′ Sjajan finiš Zvezde

Prvo je Dobrić pogodio trojku, zatim je Tomas bio neprecizan nakon odlične asistencije Pengosa, a Davidovac poslednji napad svog tima završio trojkom kojom je Zvezda prišla na pet poena minusa, 61:56.

28′ Dobrić za tri!

Zvezda na -6, 56:50.

27′ Loš faul Simonovića

Igrala je Zvezda odličnu odbranu, nisu igrači Zenita mogli ni da „pogledaju“ ka košu, lopta je stigla do Ponitke koji je bio na osam-devet metara od koša, ali je Simonović loše reagovao, zaleteo se i napravio faul. Ponitka je pogodio oba bacanja,

26′ Lojd ne pogađa

Nakon promašaja napravio je treći faul, ušao u diskusiju sa Hristoduluom, pa ga je Radonjič izvukao iz igre kako bi sprečio da njegov najbolji igrač već sada napravi četvrtu ličnu. Sa druge strane nije Tomas pogodio zicer, ali ni Davidovac.

25′ Simonović!

Trojka Zvezdinog krila, pre toga dva poena Džordana Lojda za seriju 5-0 i prilazak na sedam poena minusa, 54:47.

24′ Zenit čuva prednost

Kad god igrači Zvezde urade nešto dobro u napadu, usledi pad koncentracije u odbrani koji igrači Zenita kažnjavaju bez problema. Tako je Gudaitis posle skoka u napadu nakon Pengosovog promašaja pogodio za dva, doveo svoju ekipu na 54:42.

21′ Uskoković postiže prve poene

Došao je do pozicije za šut, lopta se odbila visoko od obruča, ali se vratila u koš.

Počinje drugo poluvreme

Na pauzi, košarkaši i svi prisutni su imali prilike da čuju pesmu koju je legendarni kantautor Đorđe Balašević napisao za Crvenu zvezdu.

Kod Crvene zvezde, Džordan Lojd je bez konkurencije najbolji igrač sa 17 poena. Prvi iza njega je Branko Lazić sa šest. Koliko je Lojd dominantan pokazuje i sledeći podatak – on sam je ubacio dva poena manje od svih ostalih igrača Zvezde (19).

Foto: Starsport

Sa druge strane, Zenit predvode Pengos sa 10 i Kej Si Rivers sa devet poena.

Šta kaže statistika?

Zvezda je za prvih 20 minuta pogodila osam šuteva za dva poena od 17 pokušaja, tek četiri trojke od 11 šuteva, imala 11 skokova, šest asistencija, tri ukradene lopte, ali i osam izgubljenih lopti.

Sa druge strane, Zenit ima za dva 8/12, za tri 7/14, 15 skokova, četiri ukradene lopte, 13 asistencija i osam izgubljenih.

Kraj prvog poluvremena

Zenit nakon prvih 20 minuta ima prednost od 12 poena prednosti, 48:36.

20′ Fridzon sa penala

Zenit odlazi na +12.

19′ Lazić za tri

Nije ni spustio loptu Zvezdin kapiten, šutirao je odmah nakon što ju je prihvatio, ali je Pengos uzvratio već u narednom napadu, pa razlika ponovo odlazi na preko 10 poena, 45:34.

18′ Kuridža pogađa trojku

Precizan je Zvezdin centar, crveno-beli prilaze na 39:29, potom je fauliran nakon asistencije Uskokovića, a trener ruskog tima Ćavi Paskval traži tajm-aut kako bi sprečio dalju seriju domaćeg tima. Pogodio je oba bacanja, pa Zvezda prilazi na 39:31. Već u narednom napadu Pengos pogađa za tri poena, 42:31.

16′ Sjajan šut Zenita

Rusi su pogodili pet od 11 pokušaja za tri poena, za dva od 11 pokušaja imaju osam pogodaka.

Foto: Starsport

14′ Lojd nakon skoka u napadu

Zvezda smanjuje na -10, ali Zakarov novom trojkom odvodi Zenit na 13 poena prednosti, 35:22.

13′ Faul Radanova u napadu

Bio je Zvezdin bek u duelu sa Riversom, preterao je u argesivnosti pa je dosuđen faul u napadu, a Zenit je iz tog poseda preko Riversa stigao do nove trojke, 30:18.

12′ Radanov!

Ima energije Aleksa Radanov, pogađa za dva poena, sa druge strane Beron ne propušta priliku van linije 6,75, 27:18 za Zenit.

Počinje druga četvrtina

10′ Hokejaški potez Zubkova

Napravio je pravi hokejaški faul Zubkov nad Kuzmićem, ali taj „bodiček“ nije omeo Zvezdinog centra da pogodi oba bacanja.

9′ Rivers za tri, Radanov za dva

Pogodio je Rivers svoju drugu trojku na meču i odveo svoju ekipu na 10 poena viška, ali je u narednom napadu Zvezde uzvratio Radanov, 22:14.

8′ Zenit ima +7

Faulirao ga je Ognjen Dobrić, a još jedan košarkaš koji je igrao za Zvezdu prošle sezone pogađa oba penala. Zvezda nije uspela da iskoristi svoj napad, Pengos je u kontri položio, pa Dejan Radonjić mora da zatraži minut odmora, 19:12. 

7′ Rivers za tri

Ostao je sam na trojci nekadašnji košarkaš Zvezde i pogodio, Zenit ima pet poena viška, 15:10.

6′ Holins častio Zvezdu

Nakon početna dva zakucavanja, Holins je ušao u nešto lošiji ritam, pa je u jednom napadu vezao dva promašaja za tri poena nakon skoka u napadu.

4′ Lojd!

Mogla bi ovo da bude sjajna partija Džordana Lojda, pokazuje od samog početka da je izuzetno raspoložen. Za sad ima pet poena, pogađa i za dva i za tri i bez konkurencije je najbolje raspoloženi igrač Zvezde.

2′ Kolins zakucava

Zvezda je pogodila drugu trojku preko Lazića, sa druge strane Holins je dva puta zakucao, 6:6.

1′ Promašaj Tomasa, Lojd pogađa trojku

Pogodio je Zvezdin bek prvi šut, pa crveno-beli imaju 3:0 na samom početku utakmice.

Dobrodošli na prenos meča 25. kola Evrolige između Crvene zvezde i Zenita na portalu Nova.rs!

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare