Košarkašice reprezentacije Srbije savladala je Koreju rezultatom 65:62 u prvom meču A turnira za plasman na Svetsko prvenstvo u Australiji.

Iako su obe selekcije ušle u meč bojažljivo, Koreja je prva uhvatila ritam, pa su šutevima za tri poena stigle do 13:8, ali je Jovana Nogić trojkom najavila preokret koji je usledio početkom druge četvrtine, kada su preko Ivon Anderson i Saše Čađo stigle do 24:15.

PROČITAJTE JOŠ...

Koreja je uspela da se vrati i do kraja prvog poluvremena priše na 35:30, potom i na 39:37, ali je Srbija novom serijom otišla na 11 poena viška, 58:47.

No, stale su tada Srpkinje, pa je Koreja uspela da priđe na 61:60, a zatim i na minut i po pre kraja preokrene – 62:61.

Nakon razmene još po jednog koša odgovornost je preuzela Dragana Stanković, koja je u napadu pre toga promašila polaganje. To je nije sprečilo da pogodi sa poludistance i na 38 sekundi donese preokret.

No, već u narednom napadu rivalki doživela je dva nezgodna udarca, u koleno i u zglob, zbog čega je ostala na parketu, da bi heroj trijumfa Srbije bila prinuđena da parket napusti uz pomoć saigračica.

Ipak, nisu dozvolile Korejankama da postignu koš, Čađo je sa slobodnih bacanja potvrdila pobedu, a Srbija praktično obezbedila mesto među najbolje tri selekcije, a time gotovo izvestan plasman na smotru najboljih reprezentacija sveta.

Srbiju su do pobede predvodile Ivon Anderson i Nogićeva sa po 13 poena, a dvocifrena je bila još Stanović sa 10. Sa druge strane Danbi Kim je brojala do 16.

Južna Koreja – Srbija 62:65 (15:13, 15:22, 16:19, 16:11)

Hala: Ranko Žeravica; Sudije: Mikel Maniste (Estonija), Džoni Batista Palermo (Portoriko), Saber Rezguj (Tunis)

Južna Koreja: Dž. Park 10, Heo, Kang 3, Jon 2, S. Li, Čoi 7, H. Park 9, Bae 5, H. Li, Đ. Park 8, Kim 16, Đin 2

Srbija: Raca, Čađo 7, Mandić, Crvendakić 8, Anderson 13, Stanković 10, Nogić 13, Topuzović 6, Škorić, Krajišnik 6, Katanić, Đorđević 2

Četvrta četvrtina

10′ Fantastičan koš Dragane Stanković – 62:65

Podigla se na šut sa poludistance i, uprkos prethodnom promašaju polaganja, pogodila. Koreja je tražila minut odmora. Park je promašila šut za preokret, tačnije Dragana Stanković je izblokirala njen šut, ali se tom prilikom i povredila.

9′ Koreja vodi – 62:61

Đi Su Park je pogodila oba slobodna bacanja nakon izgubljene lopte Dragane Stanković i faula Jovane Nogić. Napad Srbije okončan je promašajem Stanković.

8′ Važni poeni Ivon Anderson nakon preokreta – 60:61

Koreja je stigla do vođstva trojke Čoi, ali je uzvratila Anderson sjajnom kontrom i laganim polaganjem.

7′ Utakmica na jedan posed – 57:59

Đi Su Park je uz dosta sreće, nakon što se lopta od tablu odbila nazad u obruč, smanjila razliku na samo dva poena, pa je Marina Maljković pred napad Srbije zatražila minut odmora.

6′ Problem za Srbiju, kraj za kapitena – 55:59

Tina Krajišnik je faulom u napadu na 4:30 pre kraja utakmice došla do pete lične greške, pa će Srbija bez nje morati da okonča meč.

5′ Serija Koreje, drama u završnici utakmice – 53:58

Loše su zagirale izabranice Marine Maljković, Koreja je sa druge strane postigla šest vezanih poena, pa na pet minuta pre kraja ima pet poena minusa.

2′ Nogić donela +11 – 47:58

Na osam minuta pre kraja sjajnim prodorom novopečene reprezentativke Srbija je otišla na 11 poena prednosti.

Treća četvrtina

10′ Srbija na +8 pred završnicu meča – 46:54

Imale su 13 poena viška Srpkinje nakon odlične serije u samoj završnici treće deonice, ali je Koreja od 54:41 uspela da postigne brzih pet poena i pred poslednju četvrtinu priđe na minus od osam poena.

8′ Ponovo osetna prednost Srbije – 40:47

Prišle su Korejanke na dva poena minusa, potom je usledio period velikog zatišja pre nego je Aleksandra Crvendakić vratila Srbiji višak od sedam poena.

3′ Brza serija Koreje – 37:39

Igra Srbija po sistemu „toplo-hladno“, a hladan period Koreja je iskoristila i serijom od sedam vezanih poena prišla na dva razlike.

2′ Srbija nastavila da dominira u trećoj četvrtini – 30:39

Nastavile su sjajno da igraju izabranice Marine Maljković, preko Stankovićeve i Anderson došle do devet poena viška.

Druga četvrtina

10′ Srbija ispustila visoko vođstvo, ali ima prednost – 30:35

Imale su i deset poena viška, ali su izabranice Marine Maljković dopustile rivalkama da se vrate i najviše zahvaljujući šutu za tri poena dođu do minusa od tri poena, iako su većim delom druge deonice zahvaljujući sjajnoj odbrani Srbije zadržane na samo jednom košu. Ipak, nakon 20 minuta Srbija ima plus od pet poena, pošto je Koreja u samoj završnici uspela da ubaci čak 13 i vrati se u meč.

8′ Greške Srpkinja, Koreja na -6 – 25:31

Imala je nakon poena Krajišnik Srbija i deset poena viška, ali su usledile greške Anderson i Race koje su Korejanke umele da kazne i smanje razliku na šest poena minusa.

7′ Razmena trojki, Nogić vratila Srbiju na +9 – 18:27

Po trojka na obe strane, na pogodak Park odgovorila je Nogić.

Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

6′ Čađo nastavila seriju Srbije, Anderson nastavila da briljira – 15:24

Srbija je gubila 15:13, nakon čega su ušle u fantastičnu seriju, a posebno se istakla Saša Čađo dugom trojkom, da bi Ivon Anderson košem uz kontakt donela Srbiji i devet poena viška.

3′ Srbija maestralna početkom treće četvrtine – 15:19

„Pritegle“ su igračice Srbije u odbrani, zaigrale znatno angažovanije u skoku u napadu, usled čega je došlo i do nekoliko sjajnih poteza i laganih poena za preokret.

Prva četvrtina

10′ Koreja vodi nakon prve četvrtine 

Nije Srbija uspevala da pogodi gotovo ništa, Korejanke su bile sjajne sa linije za tri poena, ali su izabranice Marine Maljković uspele da u završnici četvrtine uhvate priključak.

9′ Nogić za tri, Srbija na -2 – 13:11

Korejanke nisu uspele da poentiraju, dok je Nogićeva sjajno iskoristila slobodan prostor i veoma preciznim šutom za tri poena primakla Srbiju na dva poena minusa.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

7′ Nova trojka Koreje, tajm-aut Maljkovićeve – 13:8

Nakon što je i Park bila precizna za tri poena a Koreja stigla do pet poena viška, Maljković je bila prinuđena da zatraži minut odmora.

6′ Anderson prednjači, Koreja raspoložena u šutu za tri – 10:8

Ne libe se košarkašice Koreje da šutnu za tri poena, a nakon drugog pogotka iz tri šuta stigle su i do vođstva od dva poena.

3′ Odlična Ivon Anderson, Kang donela preokret – 5:4

Pogodila je Anderson sa jedne noge za 4:2, ali je uzvratila Kang trojkom.

2′ Nerešeno na početku – 2:2

Po koš sa obe strane nakon prvih 120 sekundi igre.

Dobro došli na prenos meča 1. kola kvalifikacionog A turnira za plasman na Svetsko prvenstvo za košarkašice između Srbije i Južne Koreje na portalu Nova.rs!

Šta donosi pobeda?

U slučaju trijumfa, Srbija će praktično obezbediti prolaz na turnir koji će u septembru i oktobru biti održan u Sidneju u Australiji, pošto čak tri ekipe sa svakog turnira prolaze dalje.

Foto: Nova.rs

BONUS VIDEO Doček košarkašica Srbije