Foto: Pedja Milosavljevic/ Starsport

Košarkaši Crvene zvezde savladali su Makabi u Tel Avivu rezultatom 75:63.

PROČITAJTE JOŠ...

Odlično je Zvezda ušla u meč, savršenom odbranom stigla je već do četiri ukradene lopte nakon samo par minuta igre, a poenima Kalinića, Voltersa i Davidovca došli do 10:0.

Makabi se vratio preko Vilijamsa i Vilbekina na 10:7, ali je savršenom akcijom i asistencijom Mitrovića za Voltersa rezultat ponovo povećan na pet poena razlike, 12:7.

Do kraja prve deonice Zvezda je uspela da zakucavanjem Dobrića prvo ode na devet poena viška, da bi nakon 10 minuta prednost bila 20:10. Na to se nadovezao Simonović trojkom za 23:10, a kada je po drugi put bio precizan za tri, a potom i Ivanović realizovao kontru, crveno-beli su stigli do 28:13.

Ta kontra označila je i početak serije Kalojara, koji je prvo pogodio trojku, potom dva puta poentirao uz faul, pa je Makabi uspeo da serijom od devet poena priđe na minus od šest poena (28:22), ali je Kalinić sa penala prekinuo seriju, Lazarević zakucao za 35:23, da bi na kraju prvog poluvremena prednost bila 35:27.

Početkom drugog dela Makabi je uspeo da priše na 37:32 preko Lesora i trojkom Vilbekina, ali je od tog momenta odgovornost preuzeo dvojac Kalinić – Mitrović. Nekadašnji kapiten Zvezde je pogodio prvi uz faul, potom i uz kontakt za 44:32, potom je Kalinić izveo potez meča prelepim rolingom, a Nejt Volters je uz dve trojke doneo Lazareviću šansu da poenima iz „odbojke“ poveća na 17 poena prednosti pred završnih 10 minuta.

Na Voltersov učinak nadovezao se i Dobrić u poslednjoj sekundi napada, još jednom je bio precizan Volters, a pobedu Zvezde potvrdio je Kalinić prvo trojkom, potom i još jednim rolingom uz flouter.

Na kraju, crveno-beli su slavili 75:63 zahvaljujući blagom opuštanju u završnici koje su igrači Makabija iskoristili.

Gledajte Evroligu uz SBB i EON pakete

Utakmice Evrolige mogu da gledaju svi SBB korisnici, na EON, TotalTV i D3 platformama, a moguće je pratiti ih i ako niste SBB korisnik, u EON paketima van SBB mreže. Dakle, preko bilo kog interneta.

PROMO

Ovo je Zvezdi bila prva pobeda u Evroligi ove sezone, a ujedno i sedmi trijumf nad Makabijem u međusobnom skoru, nakon čega igrači Dejana Radonjića imaju bolji međusobni skor.

Zvezdu je predvodio Kalinić sa 19 poena, Volters je dodao 17, a Mitrović 12 uz 11 skokova. Sa druge strane, Vilbekin je ubacio 18 a Lesor dva manje.

Narednu utakmicu Zvezda će odigrati protiv žalgirisa 13. oktobra u Beogradu.

Makabi – Crvena zvezda 63:75 (10:20, 17:15, 10:19, 26:21)

Dvorana: Menora Mitvačim (Tel Aviv); Sudije: Matel Boltauzer, Mikele Rosi, Joanis Fufis

Makabi: Vilbekin 18, Evans, Kalojaro 9, Vilijams 6, Tejlor, Rejnolds 2, Sorkin 2, Dibartolomeo 2, Blejzer 3, Naneli 5, Lesor 16, Ziv

Crvena zvezda: Gušić, Lazarević 6, Volters 17, Uskoković, Davidovac 2, Mitrović 12, Kalinić 19, Dobrić 8, Holins, Simonović 6, Ivanović 4, Kuzmić 1

Standings provided by SofaScore LiveScore

40′ Kalinićeva „tačka na i“

Opustili se igrači Zvezde što je Makabi iskoristio da priđe, ali je Kalinić još jednim prelepim rolingom i još lepšim flouterom i definitivno potvrdio pobedu svog tima, pošto crveno-beli 53 sekunde pre kraja imaju 11 poena viška, 72:58. Na kraju, trijumf crveno-belih 75:63.

38′ Nesportska Kalinića

Naneli je uspeo da izbije loptu Kaliniću, košarkaš Zvezde je rivala pokušao da zadrži dok je bio na parketu, pa je dosuđena nesportska lična greška.

36′ Kalinić za tri

Zvezda ima 21 poen prednosti.

35′ Volters za tri, čini se da je to-to!

Prvo je pogodio trojku, potom uhvatio loptu, iz napada koji je usledio Davidovac je iznudio faul, potom i Kuzmić, pa je Zvezda gotovo čitav minut provela pred košem Makabija, a Kalinić trojkom doneo +21.

34′ Trojka Dobrića, Zvezda bacila Makabi na kolena

Tekao je napad, činilo se da će isteći jer je Kalinić bio dobro zagrađen na par sekundi pre kraja napada. Primetio je Dobrića, uposlio ga, on pogodio trojku – 61:44.

32′ Pobeda sve izvesnija

Na svaki pokušaj serije Makabija Zvezda odgovara nekom izuzetno maštovitom akcijom, lopta tako stiže na čeonu liniju gde igrači Zvezde ostaju sami i dolaze do lakih poena.

30′ Serija Zvezde od 8-0, Volters i Lazarević doneli 17 poena viška

Dve troje Nejta Voltersa, poen iz „odbojke“ Stefana Lazarevića, crveno-beli u završnicu meča ulaze sa prednošću od 10 poena razlike.

27′ Kalinić odličan, sjajan potez za +11

Odličan roling bivšeg košarkaša Fenerbahčea i Valensije i lagano poentiranje u momentu kad se činilo da je napad propao.

24′ Mitrović uz faul, pa uz kontakt, Zvezda ponovo na +12

Briljira Luka Mitrović, pogodio je uz faul, potom i uz kontakt, 44:32.

21′ Makabi uz dosta sreće smanjio, Ivanović vratio prednost, treći faul Vilbekina

Tim iz Tel Aviva je preko Rejnoldsa uspeo da priđe na minus od šest poena, i to nakon što je Mitroviću lopta prošla pored ruke. Uzvratio je Ivanović, a Naneli trojkom ponovo primakao na 37:32. Dobra vest za Zvezdu je treća lična Skotija Vilbekina.

20′ Kraj prvog poluvremena

Odličnih 20 minuta, crveno-beli imaju prednost od osam poena.

19′ Zvezda održava prednost

Nešto sporiji ritam igre, košarkaši Makabija do poena dolaze mahom sa linije za slobodna bacanja, pa je Matijas Lesor postigao dva od četiri poena, dok je sa druge strane Kuzmić napravio treću ličnu.

15′ Kalinić pogodio oba penala, Zvezda prekinula seriju rivala

Naterao je Ziva na faul u poslednjoj sekundi napada, pogodio oba bacanja. Nije Zvezda uspela da kruniše dobru odbranu, Volters je promašio zicer, ali crveno-beli uspevaju da održe razliku.

14′ Velika serija Kalojara, Makabi se vratio u igru

Prvo je pogodio trojku, potom pogodio uz faul Ivanovića, a posle tajm-auta Radonjića upravo je Kalojaro iskoristio veliku grešku Kalinića i Davidovca, ukrao loptu, pogodio uz faul, pa je Makabi prišao na 28:22.

13′ Serija Zvezde 5-0, Makabi tražio tajm-aut

Simonović je pogodio trojku, svoju drugu na meču, nadovezao se Ivanović laganim poenima nakon kontre, 28:13.

11′ Simonović trojkom otvorio drugu četvrtinu

Ostao je sam, „namestio“ ruku – 23:10 za Zvezdu. Uzvratio je Vilbekin trojkom, tražio faul Lazarevića nešto žustrije, dobio tehničku, ali Ivanović nije uspeo da iskoristi penal, 23:13.

10′ Zvezda ima +10 nakon prvog dela

Deset minuta igre, deset poena Makabija, duplo bolji učinak Zvezde.

8′ Ponovo briljantna akcija, Dobrić zakucava

Odličan pas Davidovca, „iza leđa“ odbrane, Dobrić je „izbegao ofsajd“ i zakucao, +9 za crveno-bele.

6′ Prelepa akcija Zvezde

Mitrović je krajičkom oka primetio Voltersa koji je utrčavao u reket, iznenadio čitavu odbranu Makabija pasom, a plej Zvezde je pogodio za 14:7.

4′ Odlična odbrana Zvezde, lagani poeni Voltersa

Četiri ukradene lopte ima Zvezda, Makabi ne uspeva da se „sastavi“, pa je nakon još jedne odlične odbrane Volters lagano „probio“ i položio za 10:0, dok je Naneli sa druge strane sa poludistance postigao prve poene za domaćina. Kuzmić je napravio drugi faul, pa su crveno-beli već naišli na prvi problem, s obzirom na to da je jedina prava „petica“.

3′ Odličan početak crveno-belih

Za razliku u utakmice u Turskoj kada je Fenerbahče imao 12 poena viška, Zvezda je vezala u Izraelu vezala osam poena za tri minuta – četiri Kalinića, te po dva Voltersa i Davidovca na isteku napada, dok su domaći zaustavljeni kompletno, pa je rezultat 8:0.

1′ Dobrodošli na prenos meča 2. kola Evrolige između Makabija i Crvene zvezda na portalu Nova.rs!

Bonus video: Dušan Duda Ivković – odlazak legende

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare