Foto: Starsport

Žreb za Olimpijske igre biće održan od 19 časova u Švajcarskoj, a rivale u Parizu saznaće muška i ženska košarkaška reprezentacija Srbije.

Srbija će se naći u drugom šeširu zajedno sa Australijom i pobednikom kvalifikacionog turnira u Letoniji (Letonija, Gruzija, Filipini, Brazil, Crna Gora, Kamerun) i to su ekipe sa kojima neće moći da se nađe u grupi.

Potencijalni rivali izabranicima Svetisalva Pešića iz prvog šešira su SAD, Nemačka i pobednik kvalifikacionog turnira u Španiji (Španija, Angola, Liban, Finska, Poljska, Bahami, Finska).

PROČITAJTE JOŠ

U trećem šeširu su Kanada, domaćin Francuska i pobednik kvalifikacionog turnira u Portoriku (Meksiko, Obala Slonovače, Litvanija, Italija, Portoriko, Bahrein) dok će u četvrtom šeširu biti Japan, Južni Sudan i pobednik kvalifikacikionog turnira u Grčkoj (Slovenija, Hrvatska, Grčka, Novi Zeland, Dominikanska republika).

Turnir će se igrati u novom formatu sa tri grupe po četiri tima u odnosu na raniji sistem sa dve grupe po šest ekipa. Dalje idu po dve prvoplasirane ekipe iza svake grupe i dve najbolje trećeplasirane ekipe.

Foto: TANJUG/AP Photo/Michael Conroy

U ženskoj konkurenciji poznato je svih 12 selekcija učesnica, to su: Srbija, Australija, Belgija, Kanada, Kina, Francuska, Nemačka, Japan, Nigerija, Portoriko, Španija i SAD.

Timovi će biti podeljeni u četiri šešira na osnovu FIBA Svetske rang liste. U svakoj od tri poslednje izvučene grupe biće najmanje dve, a najviše tri ekipe iz Evrope. Za Afriku, Ameriku, Aziju i Okeaniju, u svakoj grupi neće biti više od jednog tima po kontinentu.

Dva velikana vodiće žreb – bivša NBA zvezda Karmelo Entoni iz SAD-a i trostruka šampionka WNBA lige Peni Tejlor iz Australije.

Žreb je na programu od 19 časova i možete ga pratiti na Youtube kanalu FIBA.

POGLEDAJTE I OVO

BONUS VIDEO Jokić tripl-dablom srušio Boston

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar