Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Crveno-beli zadržali prednost nad Partizanom.

Košarkaši Crvene zvezde savladali su Studentski centar u utakmici 22. kola ABA lige rezultatom 94:84 (24:19, 28:24, 17:13, 25:28).

Izjednačene su bile ekipe na samom početku – Zvezda je, predvođena Nikolom Kalinićem, uglavnom vodila, ali su gosti zahvaljujući Flečeru Megiju uspevali da ostanu u „igri“ – 13:12.

PROČITAJTE JOŠ...

Ipak, nakon što je Kamenjaš bio polovičan sa penala, Stefan Lazarević je dobio sjajan pas od Luke Mitrovića, ali je katastrofalno završio akciju. No, odmah se ispravio, uhvatio svoj promašaj i pogodio za prvu veću prednost svog tima, 19:15, da bi na kraju prve deonice Zvezda imala višak od pet poena nakon što je Luka Mitrović postigao akrobatsku trojku u poslednjoj sekundi.

Početak druge četvrtine protekao je u znaku Dejana Davidovca, koji je vezao četiri poena, da bi zahvaljujući Ognjenu Dobriću, koji je pogodio za tri, a potom i Marku Simonoviću, koji je stigao do ofanzivnog skoka i lakih poena nakon kontre i promašaja Dobrića, razlika po prvi put bila dvocifrena, 36:25.

Četvrtom trojkom Kalinića Zvezda je otišla na 43:27, da bi maksimalnih +17 u prvom poluvremenu postavio Simonović trojkom za 50:33. No, crveno-beli su stali od tog trenutka, Erik Nil je pogodio oba penala, Andrija Slavković i Kenan Kamenjaš su bili precizni za dva, a seriju od 10-2 „zaključio“ je Nikola Pavlićević iskoristivši sva tri slobodna bacanja nakon faula Erona Vajta pri šutu sa distance. Takođe, u završnici prvog poluvremena viđena je i jedna zanimljiva scena, kada su Vajt i Nejt Volters sa jedne, odnosno Nil sa druge strane ušli u sukob koji je potrajao neko vreme pre nego što se situacija smirila.

U drugom poluvremenu Zvezda je čuvala dvocifreno vođstvo sve do polovine poslednje četvrtine, kada je Kamenjaš brutalnim zakucavanjem uz faul najavio povratak njegovih saigrača u meč, nadovezali su se Edvards sa dve trojke, Nil sa tri pogođena šuta za tri poena, pa su igrači Studentskog centra uspeli da priđu na 77:73.

Preuzeo je Nikola Kalinić u tom trenutku odgovornost, pogodio sa poludistance, potom je Mitrović sa penala vratio razliku na osam poena, da bi „tačku na i“ stavio Kalinić brutalnim zakucavanjem u samoj završnici meča odveo Zvezdu na 12 poena viška, da bi susret bio okončan 94:84.

Na kraju, važna pobeda crveno-belih koja je ekipu Dejana Radonjića primakla prvom mestu na kraju ligaškog dela sezone u ABA ligi, pošto šest utakmica pre kraja sezone imaju poraz manje od Partizana uz meč manje u odnosu na „večitog rivala“, ali i bolji međusobni skor.

Crveno-bele je do pobede predvodio Kalinić sa 23 poena, dok je Ognjen Dobrić dodao 18. Sa druge strane Kamenjaš je brojao do 20.

Crvena zvezda – Studentski centar 94:84 (24:19, 28:24, 17:13, 25:28)

Dvorana: Aleksandar Nikolić; Sudije: Uroš Nikolić, Krunoslav Peić, Gordan Terlević

Crvena zvezda: Lazarević 4, Volters 9, Davidovac 4, Mitrović 11, Lazić 11, Kalinić 23, Dobrić 18, Simonović 5, Ivanović 5, Marković, Vajt 2, Kuzmić 2

Studentski centar: Nil 11, Megi 13, Pavlićević 10, Slavković 8, Hadžibegović 6, Strahovlah, Baćović 8, Ivišić, Edvards 8, Kamenjaš 20

Standings provided by SofaScore LiveScore

ABA liga, 22. kolo

Cedevita Olimpija – Mega 92:81

Budućnost – Partizan 72:80

FMP – Cibona 76:71

Petak

Igokea – Zadar 79:67

Split – Mornar 76:67

Subota

Borac – Krka 77:68

Ponedeljak

Crvena zvezda – Studentski centar 94:84

40′ Važna pobeda Zvezde – 94:84

Pogodio je Lazić trojku, nakon promašaja Nila za goste, te promašaja Kalinića, odličan je u odbrani bio Dobrić, ukrao loptu, a Kalinić zakucavanjem potvrdio pobedu crveno-belih.

39′ Kalinić uz faul, Nil se razgoropadio – 89:82

Prvo je ukrao loptu, potom je pogodio uz faul i bio precizan za tri. Ipak, sa druge strane Nil je fantastičan, pogodio za tri po treći put.

38′ Šuterski obračun i drama, Zvezda nekako čuva vođstvo – 86:79

Pogodio je trojku Lazić za Zvezdu, potom i Dobrić položio, ali je sa druge strane Nil vezao dve trojke, od čega jednu veoma tešku iz gotovo nemoguće pozicije.

34′ Kalinićeva nova majstorija, Mitrović sa penala za +8 – 81:73

Sjajno je akciju završio Kalinić, prvo se driblingom oslobodio rivala, potom šutirao za dva sa poludistance. Promašio je Edvards trojku, nije bio precizan ni Volters za tri, ali su ofanizivnim skokom igrači Zvezde došli do nove prilike, a Edvards faulirao Mitrovića.

35′ Nova trojka, gosti na -4 – 77:73

Drugom vezanom trojkom Edvardsa gosti su prišli na samo četiri poena zaostatka.

34′ Brutalno zakucavanje Kamenjaša, trojka Voltersa, potom i Edvardsa – 77:70

Zakucao je Kamenjaš uz faul, Vojters pogodio trojku, ali je precizan bio i Edvards sa druge strane.

33′ Zvezdin pad, Studentski centar se vratio u meč – 74:64

Gosti iz Crne Gore su iskoristili novi pad u igri Zvezde i prišli na minus od deset poena.

30′ Pavlićević uz zvuk sirene, Zvezda na +13 – 69:56

Pogodio je za tri u poslednjoj sekundi napada.

27′ Lazić i Volters održavaju prednost Zvezde 

Dobrić je promašio šut za tri poena, ali je nakon katastrofalnog građenja reketa uspeo da iščačka loptu i vrati je u posed Zvezde, no nije bilo poena, pošto je promašio još jednu otvorenu trojku. Odgovorio je Studentski centar lošom akcijom, nakon kontre Volters nije uspeo da poentira, ali jeste pošto je Lazić gotovo odeo loptu Nilu i uposlio svog beka.

25′ Razmena trojki Megija i Dobrića – 63:50

Pogodio je košarkaš gostiju trojku sa osam metara, odgovorio je Dobrić.

23′ Majstorija Kalinića, Zvezda ponovo na +13 – 60:47

Igraju crveno-beli odlično kada je u pitanju skok u napadu, pa je tako Kalinić nakon promašene trojke Vajta uspeo da uhvati loptu i poentira, da bi u narednom napadu Vajt asistirao i a Kalinić „poleteo“ ka košu rivala i položio.

21′ Odličan početak drugog poluvremena za Zvezdu – 55:43

Prvi napad Zvezde okončan je pogotkom za tri poena Ognjena Dobrića i to nakon što je neprecizan bio Vajt, ali je Kuzmić uspeo da uhvati loptu i prosledi je levorukom šuteru.

20′ Varnice u završnici poluvremenu, Zvezda na +9 – 52:43

Prvo su Volters i Nil bili u duelu posle kog su ušli u poprilično žustar verbalni sukob, da bi potom i Vajt sa istim košarkašem Studentskog centra razmenio nekoliko reči. Gosti su uspeli da se vrate i na poluvreme odu sa minusom od devet poena.

19′ I Simonović precizan za tri, Kamenjaš pogodio uz faul – 50:33

Ostao je sam na šutu za tri poena i pogodio gotovo po osećaju, bez gledanja. Nadovezao se i Kalinić trojkom, svojom četvrtom.

17′ Raste prednost Zvezde – 43:27

Kalinić je pogodio novu trojku, sa druge strane gosti ne uspevaju ništa da urade u napadu, za šest minuta igre postigli su samo dva poena.

Trojka Mitrovića u poslednjoj sekundi

14′ Dobrić pogodio trojku, Simonović se upisao, Zvezda dvocifrena – 36:25

Brzih pet poena crveno-belih, prvo je Dobrić pogodio za tri, nadovezao se Simonović nakon odlične odbrane i kontre, pošto je uhvatio loptu nakon promašenog polaganja Dobrića i doneo svom timu višak od 11 poena.

12′ Davidovac raspoložen početkom druge četvrtine – 31:25

Dva veoma lepa koša krilnog košarkaša crveno-belih – jedan sa poludistance, drugi nakon lepe solo-akcije – doneli su Zvezdi višak od sedam poena, ali su gosti uspeli da poenima iz reketa smanje na prihvatljivih pet poena minusa.

Foto: Dragana Stjepanovic/ABA Liga

10′ Mitrović uz zvuk sirene, Zvezda na +5 – 24:19

Crveno-beli su imali jednu sekundu za poslednji napad, što je bilo dovoljno Mitroviću da šutne i pogodi za tri, pa je prvih deset minuta okončano 24:19.

9′ Kamenjaš polovičan sa penala, Zvezda na +4 – 19:15

Nakon lepe asistencije Mitrovića Lazarević je ostao sam ali je katastrofalno završio akciju. No, uspeo je da uhvati svoj promašaj i iz nešto teže situacije ipak pogodi.

7′ Sjajno zakucavanje Vajta – 15:12

Podigla je Zvezda nivo igre u odbrani, Vajt istrčao kontru i atraktivno zakucao, pa je ekipa Studentkskog centra zatražila minut odmora.

5′ Novi pogodak Megija za tri – 13:12

Ušao je u seriju najbolji šuter u ekipi iz Crne Gore, dok je kod Zvezde nakon kontre lagano poentirao Luka Mitrović.

4′ Pljušte trojke u Pioniru – 10:9

Megi je pogodio trojku sa osam metara, odgovorio Kalinić svojom drugom trojkom.

3′ Zvezda vodi na početku – 5:4

Nikola Kalinić je pogodio za tri, nadovezao se Kuzmić pogotkom iz reketa, dok su sa druge strane precizni bili Slavković i Kamenjaš.

Dobro došli na prenos utakmice 22. kola ABA lige između Crvene zvezde i Derbija na portalu Nova.rs. 

BONUS VIDEO Novak aplaudira povređenom Holinsu, buni se zbog sudija

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar