Velika pobeda "Orlova".

Košarkaška reprezentacija Srbije savladala je Tursku u okviru 2. kola I grupe druge faze kvalifikacija za Mundobasket rezultatom 79:72.

PROČITAJTE JOŠ...

Nakon pobede nad Grčkom u Beogradu (100:94), izabranici Svetislava Pešića su otišli u Tursku osokoljeni odličnom igrom, ali i pod moranjem, s obzirom na to da bi poraz značio gotovo izvesno opraštanje od nastupa na Svetskom prvenstvu.

I u utakmicu su ušli furiozno – briljirao je Nikola Jokić koji je već u prvoj četvrtini imao dvocifren učinak, a ekipa Svetislava Pešića je otišla na 26:11 nakon prvih deset minuta.

Gde su stali u prvoj nastavili su u drugoj, ali je ulogu lidera preuzeo Vladimir Lučić, pogotovo u završnici druge četvrtine, kada je pogađao neke veoma teške šuteve, igrao sjajnu odbranu, a uz to je i asistirao, te su „Orlovi“ imali višak od 16 poena pre nego što je Turska orgainzovala očajan napad i izgubila loptu na 2.3 sekunde pre kraja prvog poluvremena.

To je bilo dovoljno Nikoli Kaliniću da sa gotovo tri četvrtine terena uputi šut i pogodi trojku kojom su „Orlovi“ otišli na +19 (47:28). Kada je ta razlika početkom treće deonice povećana na +21 (52:31), činilo se da je pitanje pobednika rešeno, ali je umesto toga došlo do neshvatljivog pada reprezentacije Srbije.

Prvi udarac „Orlovi“ su dobili kada je tri minuta pre kraja treće četvrtine Vladimir Lučić zaradio četvrti faul, potom udario loptu i dobio tehničku, pa je morao da napusti igru. Zatim je u četvrtoj deonici i Vasiliju Miciću dosuđena tehnička nakon što je pao posle šuta za tri poena, da bi treća tehnička bila za Nikolu Kalinića, koji je burno odreagovao nakon faula koji je dosuđen Jokiću.

Turci su iskoristili ovaj kontraritam „Orlova“, iz minuta u minut topili prednost, da bi Čedi Osman u samoj završnici meča uspeo da prvo pogodi trojku, potom ukrade loptu i u kontri iznudi faul Marka Gudurića, postigne koš i sa penala poentira za 72:72.

No, od tog momenta Srbija je znatno digla nivo igre u odbrani, sa druge strane Kalinić je pogodio trojku, potom iznudio faul u napadu, a nakon što je i Marko Gudurić fauliran, bio je precizan sa penala za 77:72. Konačan rezultat postavio je Jokić.

Centar Denvera je ubacio 24 poena uz 10 skokova, sjajan je bio dvojac Gudurić – Kaliničč sa po 14 poena, dok je Lučić stao na 11 pre nego što je morao da izađe iz igre.

Kod Turske, Osman je ubacio 22, a Alperen Šengun je brojao do 17.

Izabranici Svetislava Pešića u meč ulaze osokoljeni pobedom nad Grčkom (100:94), čime je napravljen prvi korak od šest. „Orlovi“ imaju imperativ pobede, pogotovo jer će na raspolaganju imati najjači dostupan sastav.

Turska se nalazi na petom mestu na tabeli, takođe sa skorom 3-2. Prva je Letonija sa 4-1, dok Grčka i Belgija dele drugo mesto sa skorom 3-2.

Utakmicu gledajte na kanalu Sportklub, na SBB, EON i Total Tv platformama.

Turska – Srbija 72:79 (11:26, 17:21, 27:18, 17:14)

Dvorana: Sinan Erdem Dom, Istanbul; Sudije: Antonio Konde (Španija), Martin Horozov (Bugarska), Mihal Proc (Poljska)

Turska: Larkin, Hazer, Bitim, Osmann, Haltali, Mahmutoglu, Kabadža, Tundžer, Šanli, Korkmaz, Šengun, Osmani

Srbija: Petrušev, Davidovac, Marinković, Kalinić, Lučić, Dobrić, Jokić, Jagodić Kuridža, Micić, Gudurić, Jaramaz, Milutinov

Standings provided by SofaScore LiveScore

Turska - Srbija 72:79