Evroliga
Foto: EPA-EFE/Mariscal

Zajednica trenera Evrolige oglasila se saopštenjem u kojem ističe da je neophodno definisati detalje ugovora stratega i ugovorom pokriti eventualne slučaju invaliditeta ili smrti.

„Širenje koronavirusa dovelo je ceo svet u opasnost i vanrednu situaciju. Evropska košarka i takmičenja u organiziaciji Evrolige su se takođe tokom nedelje iza nas našla na ispitu. Ljudski život je najveći prioritet i Zajednica trenera Evrolige poštuje i u potpunosti podržava  sve mere predostrožnosti koje su preduzele vlasti evropskih država“, navedeno je u saopštenju.

PROČITAJTE JOŠ

Evroligaški treneri takođe ističu da je vrlo važno da se svi pojedinci ponašaju odgovorno u teškim momentima.

„Iako u potpunosti prihvatamo ozbiljnost situacije, takođe pozivamo sve uključene strane da se ponašaju odgovorno i u interesu zajedničke koristi. Svi trebaju da pokažu snažno liderstvo, solidarnost i odgovornost. Svi naši članovi su potpuno svesni odgovornosti i želimo da istaknemo da smo u potpunosti posvećeni pravim stvarima i trudimo se da preuzmemo ulogu lidera u ovim teškim vremenima.

Zato u doba kad je neophodno da budemo ujedinjeni i da se solidarišemo jedni sa drugima, želimo da ukažemo na potrebu transparetnosti odluka koje se tiču trenerskih ugovora. Iako ovo izgleda kao trivijalni podsetnik, neophodno je da klubovi i treneri poštuju ugovore i postupaju prema njima.

Tokom prvih dana suspenzije svi naši članovi su se ponašali u skladu sa svojim obavezama, ne zaboravljajući da su lideri, ali i zadržavajući prava zaposlenih.

Neophodno je usaglasiti standardne okvire trenerskih ugovora kako bi se eliminisale razlike. Pored ostalih unepređenja, standardizovani ugovor za koji se zalažemo ima za cilj da pruži dodatnu zaštitu u slučaju smrti ili invaliditeta našeg člana, a ovaj predlog Evroligi je upućen u julu 2019. godine.

Ovaj korak će, sa jedne strane, pomoći da se poveća transparentnost i efikasnost procesa sklapanja ugovora, između trenera i klubova, a sa druge strane će se smanjiti rizik kod glavnih trenera. Takođe, time bi se definisale uloge i odgovornosti potpisnika ugovora čime ne bi bili zaštićeni samo naši članovi već i klubovi, jer bi se sprečilo kršenje ugovora izazvano odlukom samo jedne strane.

Želimo čitavoj košarkaškoj zajednici snagu u teškim vremenima kroz koja prolazimo i nadamo se da će se sve vratiti u normalu što je pre moguće“, navodi se u saopštenju.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram