Foto: Tanjug / AP Photo/David Zalubowski

Biće ovo uzbudljivo leto, a naredna Evroliga nikad jača

I dok su mnogi igrači iz evropskih klubova imali najbolje sezone u svojim karijerama, zbog čega im se smeši angažman u NBA ligi, moguće je da neki košarkaši krenu u suprotnom smeru.

PROČITAJTE JOŠ:

Vasilije Micić i Šejn Larkin vodili su Efes do druge uzastopne titule prvaka Evrope, te se u poslednje vreme priča o njihovom potencijalnom odlasku „preko bare“. Treći ozbiljan kandidat za NBA ligu je svakako Majk Džejms, koji je briljirao u dresu Monaka.

Lista kandidata za NBA angažman je poprilično duža od ta tri imena, ali postoje i oni igrači , koji bi iz najjače lige sveta mogli da se presele u Evroligu.

U tu grupu uglavnom spadaju igrači koji ne mogu da dođu do izražaja pored američkih zvezda u NBA, dok bi u Evropi potencijalno mogli imati ključnu ulogu.

Kao prvo ime nameće se Fakundo Kampaco, koji se u Denveru nije najbolje snašao. Argentinac je u tim Nagetsa stigao sa reputacijom jednog od najboljih plejmejkera u Evropi, ali se za dve sezone u NBA nije istakao kao neko ko bi rešio probleme u ekipi Denvera.

Kampaco je u protekloj sezoni imao prosek od samo 5,1 poena uz 3,4 asistencije po meču, a na terenu je provodom nešto više od 18 minuta.

Argentinski plejmejker je s vremena na vreme unosio dobru energiju u tim, bio je požrtvovan, ali je Nagetsima potreban neko ko ima „više poena u rukama“, te bolju defanzivnu ulogu.

I dalje se ne pominje u koji klub bi mogao da ode Kampaco, a što se tiče evroligaškog iskustva upisao je 113 utakmica za Real Madrid, sa kojim je dva puta i bio šampion Evrope.

Foto: EPA-EFE/TOMS KALNINS

Još jedan plejmejker koji je na meti evropskih timova je Tomaš Satoranski, koji nije uspeo da se skrasi ni u jednom od četiri NBA tima. Čeh se 2016. godine otisnuo „preko bare“, a najpre je pojačao Vašington, gde je bio do 2019. godine. Usledila je selidba u Čikago, a potom i u San Antonio, odakle se brzo vratio u Vizardse.

Najbolje partije pružao je u dresu Bulsa, kada je beležio 9,9 poena uz 5,4 asistencije po meču, ali tokom sezone 2021/22. brojke su znatno opale. Satoranski je imao 4,9 poena uz samo 27,3 odsto uspešnosti u šutu za tri poena, te nije zadovoljio očekivanja.

Češki organizator igre ima 30 godina i pitanje je koji bi ga tim hteo u poznim igračkim godinama, a pre odlaska u Ameriku nastupao je za Barselonu. Nije nemoguće da se vrati u Kataloniju, a ukoliko Micić ili Larkin napuste Efes, moguće je da završi u redovima turskg tima.

Foto: Tanjug /AP Photo/Darren Abate

Danski košarkaš Ife Lundberg imao je „kratkotrajni izlet“ u ekipu Finiks Sansa, nakon što je CSKA Moskva izbačena iz Evrolige zbog rata u Ukrajini.

Lundberg je ispisao istoriju i postao prvi Danac koji je zaigrao u NBA ligi, ali izgleda da se tamo neće zadržati. Ukoliko ostane u Americi igraće u Letnjoj ligi za Sanse, ali šansu na najvećoj sceni dobija na kašičicu, što mu ne ide baš u prilog. Odigrao je samo četiri utakmice u najjačoj ligi sveta, dok je u CSKA bio jedan od glavnih igrača.

PROČITAJTE JOŠ:

Ime Entonija Žila takođe je poznato na prostoru Starog kontinenta, pošto je američki krilni centar nastupao za Himki, za koji je upisao 70 evroligaških nastupa.

Žil je protekle sezone bio neprimetan u ekipi Vašingtona, za koji je beležio smao 4,1 poen uz 1,9 skokova po meču. Krilni centar može dosta da doprinese u igri ispod koša, odlikuju ga dobre fizičke karakteristike, a sposoban je i da „razvuče“ odbranu i pogodi šut spolja.

Peti igrač koji se izdvaja na ovoj listi je još jedan saigrač Nikole Jokića. U pitanju je Slovenac Vlatko Čančar, koji dobija šansu uglavnom kada je pobednik već odlučen.

Čančar je već tri godine sa Denverom, napredovao je mnogo kada je u pitanju fizička snaga, a može da pokriva pozicije krila i krilnog centra. Neretko odluči i da organizuje akcije, a nastupajući za Sloveniju na Olimpijskim igrama pokazao je da može da ima kvalitetan doprinos na obe strane terena.

Nije neko ko se nameće kao lider, ali ne bi bilo čudno da ga neki vrhunski evroligaški tim „pokupi“ ovog leta. Čančar je pre nastupao za Cedevitu, za koju je upisao osam mečeva u Evrokupu, ali nikad nije iskusio kako je igrati na evroligaškom nivou.

Foto: REUTERS/Ron Chenoy/Guliver

Gorđi Đeng, iskusni senegalski centar, pre pet godina potpisao je ugovor na četiri sezone za 64 miliona dolara, te mu finansije nisu problem. Međutim, napunio je 32 godine i sigurno da bi želeo da negde ima veću minutažu od one koju je imao u Atlanti (svega osam minuta po meču). Odlikuje ga izuzetna snaga, ali i „meka“ ruka.

Od ostalih kandidata za Evropu izdvajaju se Ajzak Bonga (Toronto), Rajan Arčidiakono (Njujork Niksi), Met Tomas (Čikago, nastupao pre za Valensiju) i Ignas Brazdeikis (Odlando Medžik), za koga se interesuje Žalgiris.

Najzvučnija imena kao potencijalna pojačanja za Evroligu:

1. Fakundo Kampaco

2. Tomaš Satoranski

3. Ife Lundberg

4. Entoni Žil

5. Vlatko Čančar

6. Gorđi Đeng

7. Ajzak Bonga

8. Rajan Arčidiakono

9. Met Tomas

10. Ignas Brazdeikis

BONUS VIDEO Micić pokorio Evropu, pa zapevao čuvenu narodnu pesmu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

FacebookTwitterInstagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar