Foto: Reuters / Mike Segar / Guliver

Jedan od najboljih jugoslovenskih košarkaša svih vremena Toni Kukoč je naveo da je u Čikago stigao u veoma teškom trenutku.

Hrvat je naveo da kao mlađi nije imao mnogo prilika da gleda NBA košarku.

„Kupovali smo kasete sa potezima Lerija Birda, Medžika Džonsona i Majkla Džordana koji je tek stigao u NBA. Gledali sve to bezbroj puta, analizirali poteze…“, naveo je Kukoč.

PROČITAJTE JOŠ

On je istakao da se seća prvih NBA utakmica koje je gledao.

„Finalni mečevi Detroita i Portlanda, posle Detroita i Lejkersa. Kad su me draftovali Bulsi počeo sam da gledam i njihova finala. Protiv Lejkersa, Portlanda, Finiksa… Budio sam se noću da bih ih gledao, znajući da ću možda imati šansu da igram sa tim momcima“.

Kukoč je rekao da nije na njemu da govori da li su Bulsi iz sezone 1995/96. najveća ekipa NBA svih vremena.

„Postoje stručnjaci koji bi o tome trebalo da govore. Bilo je odličnih timova Lejkersa, Bostona, Voriorsa… Ja sam presrećan što sam bio u tom timu Bulsa. Mnogo različitih karaktera sa zajedničkim ciljem… Doneli smo mnogo radosti navijačima, a i dan danas se priča o tome“.

Legendarni Hrvat navodi da je u Bulse stigao u dramatičnom trenutku.

„Majkl je odlučio da ode, mogu da kažem da je Skoti Pipen najviše pomogao i meni i ekipi. Bilo je zabavno igrati sa njima. Mnogo pogodaka sam dao posle odbijenih lopti“.

Kako je istakao, trener Fil Džekson mu je odmah dao priliku.

„Pretpostavljam da je imao predosećaj da bih mogao da pogodim te šuteve uzevši u obzir moju pređašnju karijeru. Imao je poverenje u mene da mogu da pogodim neke od bitnih šuteva. Srećom po mene, to sam i učinio. To mi je dalo samopouzdanje i želju da igram bolje svaki put kada bih izašao na teren. Osećao sam da me saigrači traže i da očekuju od mene da igram sa više samopouzdanja u svakoj narednoj utakmici“.

Kukoč je naveo da je voleo da igra za Fila Džeksona.

„Pokušao je da nam uđe u glavu, da uvidi šta će nam pomoći da budemo bolji. Tražio je i da vidi kako bismo reagovali kada je najpotrebnije. Trudio se da nam bude koncentracija na visokom nivou, čak i na treninzima. Napad u trouglu je za mene najbolji sistem u kom sam igrao“.

On je istakao i da je prva sezona za svakog novog igrača u NBA ligi veoma iscrpljujuća.

„Tri do četiri utakmice nedeljno… Morao sam da naučim da igram na više pozicija, u Evropi sam igrao „tri“ ili „četiri“, a u NBA sam morao da naučim da igram leđima, da budem i centar. Morao sam da dobijem i na kilaži, nije mi bilo lako, ali sam uspeo i u tome“, zaključio je Kukoč.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare