Kobi Brajant
Kobi Brajant; Foto: EPA-EFE/KERIM OKTEN

Dokumentarni film "The Redeem Team" je jedan od sportskih dokumentaraca koji je privukao ogromnu pažnju, možda nije u rangu HBO specijala "The Last Dance", ali je ponudio mnogo odgovora na nepoznata pitanja.

Svi koji su gledali ovaj dokumentarni film primetili su da ni u jednom trenutku nema govora o Jugoslaviji. Naime, ovaj film počinje od primese da je košarkaška reprezentacija Sjedinjenih Američkih Država izgubila svoju međunarodnu dominaciju (tu pre svega misle na zlata na Olimpijskim igrama) te 2004. godine i da je moralo da dođe do korenite promene.

Zanimljivo da su Ameri odlučili da preskoče blamažu iz Indijanapolisa u toj analizi, kada je Jugoslavija potukla SAD na domaćem terenu sa 81:78 u četvrtfinalu Svetskog prvenstva. Nije zaslužila ova utakmica da bude ni uzgred pomenuta, iako je to bio najlošiji plasman reprezentacije SAD u istoriji Mundobasketa sve do SP 2019. godine kada su bili sedmi.

PROČITAJTE JOŠ

Sve ovo nije bilo dovoljno da se nađe na filmu, a zanimljivo da se tokom 97 minuta dokumentarca samo jedne sekunde pojavljuje jedan srpski igrač. Predrag Stojaković je snimljen kako se vraća u odbranu i to je to…

Ipak, i ova situacija ima svoje (umetničko) opravdanje. Pre svega zbog loših rezultata Srbije i Crne Gore (kasnije Srbije) u periodu od 2004. do 2008. godine gde smo između ostalog dobili vajld kard za Svetsko prvenstvo 2006.

Drugi razlog što nema čuvenog poraza iz 2002. je verovatno odluka da bude snimljen jedan olimpijski ciklus (2004-2008), ali ostaje nejasno zašto bi bio zaboravljen poraz iz 2002. potpuno. I treća stvar je što su igrači koji su igrali 2004. godine Karlos Buzer, Dvejn Vejd, Lebron Džejms i Karmelo Entoni imali odličnu pozadinu priče jer su od išamaranih došli do onih koji šamaraju…

Da vam ne otkrivamo baš sve detalje, trebalo bi da pogledate ovaj dokumentarni film, ali neke delove vredi podeliti samo da biste znali koliko ima novih informacija.

Ključan je bio povratak Kobija Brajanta u reprezentaciju koji je došao u tim i poručio.

„Smučilo mi se da vas gledam kako gubite“, bio je odgovor na pitanje zašto je obukao dres SAD.

Zatim su ispričali Vejd, Džejms i Boš prilično živopisno odluku Brajanta koja je i njih šokirala.

Prva utakmica na Olimpijskim igrama 2008. godine u Pekingu. SAD otvara protiv Španije. Prva dva favorita za zlato. Na jednoj strani Kobi, na drugoj Pau Gasol, njegov saigrač iz Lejkersa.

Brajant pre meča govori saigračima da će „proći kroz Gasola u prvoj akciji“. I zaista, peti sekund susreta, Brajant se zatrčao sa jedne na drugu stranu i tako se zakucao u Gasola da je klizao tri metra po parketu. To je dalo ton čitavom šampionatu koji na kraju osvaja SAD, a da je pritom dobijala rivale sa oko 30 poena razlike.

Ili to kada se vraća čitava ekipa iz noćnog kluba u 05.30 ujutru i vide Brajanta koji odlazi u teretanu. Do kraja nedelje je čitava ekipa u šest ujutru uveliko bila u teretani…

Prilično je nesrećno određenje ovog tima na srpskom „Tim koji se iskupljuje“. Ipak, u pitanju je igra reči jer je trebalo napraviti naziv sličan „Dream Team“, a koji usput objašnjava da bi trebalo vratiti krunu na glavu SAD.

I to je zasmetalo mnogima, ali je istina da je ovo bio takođe „Dream team“. Da vam ne otkrivamo više od toga, nećete zažaliti ukoliko 90 minuta potrošite na ovo ostvarenje.

BONUS VIDEO Stef Kari i Lebron obeležili NBA Ol-star meč