Kevin Durent
Kevin Durent; Foto: Tanjug/AP Photo/Chris Carlson

Posle prve noći plej-ofa, očekuje nas nekoliko spektakla.

Boston i Filadelfija su opravdali uloge velikih favorita, dok su Njujork i Sakramento izvojevali pobede posle neizvesnih mečeva, a posle njih su na redu još četiri plej-of serije.

Na teren će po prvi put u doigravanju ove sezone i Nikola Jokić koji sa Denverom želi prvu titulu prvaka, ali ćemo pre njega gledati još neke zvezde.

Derbi je svakako serija između Finiksa i Los Anđeles Klipersa, dok veliku pažnju privlači i okršaj Memfisa i Los Anđeles Lejkersa.

Milvoki kao najbolji tim ligaškog dela kreće u seriju proti Majamija pa ćemo na terenu gledati gomilu legendi.

Milvoki – Majami

Boston i Filadelfija su već u prvim mečevima najavili da su klasa u odnosu na konkurenciju, a sada je na redu i Janis Adetokumbo sa Milvokijem. Istok je kada se pogleda samo vrh ove godine bio priča za sebe i gotovo da nema stručnjaka i analitičara koji nije ubeđen da ekipa koja bude pobednik te konferencije sigurno uzima i titulu.

Baksi su nakon nešto sporijeg početka sezone u drugom delu igrali na svemirskom nivou što im je omogućilo da prestignu Boston i osvoje pol poziciju u čitavoj igi.

Ekipa koja zna kako se osvaja šampionska titula deluje da da je ovoe godine ponovo spremna da ode do kraja.

Janis je opet bio u MVP pričama, čini se sada i bio najbliže da povrati svoj tron, a neverovatnu sezonu igraju i Džru Holidej i Bruk Lopez uz standardnog Krisa Midltona.

Janis Adetokumbo
Janis Adetokumbo; Foto: Tanjug/AP Photo/Aaron Gash)

Majami sa druge strane nije uspeo da pronađe svoj identitet i bez obzira na veliko iskustvo teško da išta ovde može da uradi. Džimi Batler ne igra ni blizu svojih legendarnih plej-of izdanja, a prateće osoblje jednostavno nije dovoljno dobro da isprati rivala. Ako uzmemo u obzir da ni Bem Adebajo nije uspeo da napravi novi iskorak, onda je jasno da ovaj Majami nema velike šanse za iznenađenje.

I jednoj i drugoj ekipi je odbrana forte, ali je činjenica da Milvoki ima brzinu više i najubitačniju tranziciju u ligi iz koje demolira protivnike.

Milvoki je po ofanzivnom rejtingu 15. tim lige, a Majami 25. i po tome je najgori od svih plej-of učesnika.

Milvoki je peta najbolja odbrana dok je Majami deveta, ali razlike na terenu su mnogo veće od onih koje mogu da pokažu brojevi.

Zanimljivo je da su tokom sezone odigrali četiri meča i da je rezultat izjednačen na 2:2, ali je Milvoki oba meča izgubio kada nisu igrali Adetokumbo i Midlton.

Veli stvar za Bakse je i činjenica da su u Bruku Lopezu pored centra koji sjajno šutira za tri poena dobili i elitnog defanzivca koji će konkurisati za nagradu za najboljeg odbrambenog igrača godine.

Foto: AP Photo/Matt Slocum

Janis je prvi strelac ekipe sa 31,1 poenom po utakmici, a slede ga Džru Holidej sa 19,3 i Bruk Lopez sa 15,9.

Lideri u Majamiju kada su u pitanju poeni su Džimi Batler sa 22,9, Bem Adebajo sa 20,4 i Tajler Hiro sa 20,1 poenom po utakmici dok su ostali daleko ispod.

Raspored mečeva

16.4 Milvoki – Majami 23.30

20.4 Milvoki – Majami 3.00

23.4 Majami Milvoki 1.30

24.4 Majami-Milvoki 22.00

Memfis -Los Anđeles Lejkersi

Jedna od serija koja izaziva najveću pažnju je duel Memfisa i Lejkersa koji najavljuje mnogo vatre. Grizliji su imali trubulentnu sezonu u kojoj su se do samog kraja borili sa Denverom za prvo mesto. U završnici sezone su u jednom periosu igrali i bez Dža Morenta koji je zbog snimka sa pištoljem bio suspendovan, a tu je i kontrovernsi Dilon Bruks, najomraženiji igrač lige. Ipak, Grizliji su uspeli da se u završnici stabiliziju i sada sa dosta optimizma dočekuju ovu seriju.

Foto: AP Photo/Hakim Wright Sr.

Mlada i potentna jezgra bi mogla da napravi ogromne probleme renoviranim Lejkersima zbog kombinacije šuta i brzine. Dolazak Luka Kenarda je doda preko potrebnu paljbu sa linije za tri poena, pa tako Morent i Dezmond Bejn imaju još jednu opciju za kombinovanje u spoljnoj liniji.

Džeren Džekson Junior će kao verovatni dobitnik nagrade za defanzivca godine biti jedan od ključeva jer će imati direktan duel sa Entonijem Dejvisom koji je sjajno počeo sezonu, ali je ponovo usporio zbog povreda. Ukoliko izbegne probleme sa faulovima, to bi mogao da bude i prelomni detalj ove serije.

Lejkersi su sa druge strane u drugom delu sezone pronašli ritam zahvaljujući brojnim trejdovima pa su uspeli da sklope solidnu rotaciju. Ipak, koliko je sve to na skalenim nogama pokazao je i plej-in meč protiv Minesote koji su dobili tek posle velike borbe i preokreta, aLebron Džejms je izgledao kao da diđše na šlrge.

Foto: AP Photo/Marcio Jose Sanchez

Memfis je ultrabrza ekipa i biće još teže Lebronu da prati taj ritam, pa bi njegova igra u odbrani mogla da trpi kako bi se sačuvao za ovu seriju.

Lejkersi su dobili dva od tri međusobna duela, ali je u jednom ključan čovek bio Rasel Vestbruk koji više nije u timu, a u drugom nije igrao Morent za Memfis.

Bilo je tu i mnogo vatre kada se u jednom meču legenda Lejkersa Šenon Šarp koji je meč posmatrao sa mesta pored terena umalo pobio sa čitavom ekipom Grizlija.

Memfis ima bolji napadački rejting kao 11. tim lige, dok su Lejkersi na 19. mestu, dok je u odbrani razlika mogo veća. Predvođeni sjajnim Džeksonom, Memfis je treća defanziva u NBA, dok su Lejkersi na 12. mestu.

Lider Grizlija je Dža Morent sa 26,2 poena ispred Dezmonda Bejna sa 21,5 i Džerena Deksona Juniora sa 18,6.

Lejkerse poenterski predvodi Lebron Džejms sa sjanih 28,9 poena dok ga prati Entoni Dejvis sa 25,9 i Deanđelo Rasel sa 17.8.

Raspored utakmica

16.4 Memfis – LA Lejkers 21.00

20.4 Memfis – La Lejkers 1.30

23.4 Los Anđeles – Memfis 4.00

25.4 Los Anđele- Memfis 4.00

Finiks – LA Klipers

Duel koji na papiru predstavlja derbi prve runde bi mogao a ostane bez velike vatre. Problem sa povredom Pola Džordža dosta limitira šanse Klipersa, ali i dalje imaju nekoliko sjajnih igrača.

Finiks je uoči „ol-star“ pauze najvećim trejdom u novijoj istoriji promenio izgled lige i priču u borbi za titulu.

Nakon što su u jednom navratu bili blizu igrajući veliko finale, a zatim stali u plej-ofu u Sansima su shvatili da im treba iskorak za titulu.

Foto: AP Photo/Gareth Patterson

Nekoliko startera i sjajnih igrača rotacije dali su za Kevina Durenta i krenuli na sve ili ništa u ovoj sezoni.

Iako će im rotacija biti značajno skraćena i svaka povreda je posebno kobna, nijedna ekipa nema toliko talenta u napadu. Kada imaš Durenta, uvek si kandidat za titulu. U takvoj konstalaciji, Devin Buker je dobio mnogo više prostora i sada je još opasniji u napadu, a teret je pao saveterana Krisa Pola koji iz drugog plana može da predvodi i diriguje napadom.

Deandre Ejton ima zadatak da zaključa reket i ako budu uspeli da rasporede nergiju i minute, biće prvi favorit Zapada.

Klipersi sa druge strane u sezoni u kojoj su ušli kao prvi favoriti u plej-of ulaze kao ekipa koja bi mogla da tu i završi takmičenje. Previše oscilacija, problema sa povredom i na kraju nedostatak prave hemije koštali su ih boljeg skora.

AP Photo/John Bazemore

Deluje da bi ovo mogao da bude i kraj neuspelog projekta da se Klipersi konačno okite šampionskim prstenom.

Ipak, ne treba olako otpisivati ekipu sa Kavajom Lenardom. Počeo je da liči na onog igrača iz šampionskog Toronta, a čini se da su našli i upotrebnu vredsost Raselu Vestbruku, sa nekoliko odličnih igrača poput Terensa Mana, Markusa Morisa, Ivice Zubca, Normana Paula i nekoliko dobrih igrača rotacije, to je izuzetno dubok tim. Ukoliko bi Pol Džordž zaigrao u nekom trenutku i dao doprinos, njihove šanse rastu.

Najbolji strelac Finiksa je Kevin Durent sa 29,1 poenom koje je postizao i u Bruklinu, dok je odmah tu i Devin Buker sa 27,8 poena. Treći strelac i prvi skakač ekipe je Deandre Ajton koji postiže 18 po utakmici.

Na drugoj strani su lideri Kavaj Lenard sa 23,8 koliko postiže Pol Džordž, dok je treći poenter Norman Pauel sa 17.

Raspored utakmica

17.4 Finiks – LA Klipersi 2.00

19.4 Finiks – La Klipersi 4.00

21.4 LA Klipersi – Finiks 4.30

22.4 LA Klipersi – Finiks 21.30

BONUS VIDEO Jokić o igranju za reprezentaciju na Svetskom prvenstvu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar