Natrljao je na nos sumnju svakog ko je govorio - gotov je.

Srpski košarkaš Miloš Teodosić je postao u sredu MVP finala Evrokupa. Virtus je sa 80:67 pobedio ekipu Burse i pokazao da je u ovom trenutku ekipa dostojna Evrolige.

PROČITAJTE JOŠ:

U takvom timu, Teodosić je ubacio 21 poen, imao je tri asistencije i zaslužio je epitet najboljeg.

Plejmejker koji je u martu napunio 35 godina pokazao je da je daleko od toga da postane „staro gvožđe“.

Evropa se pokazala kao njegova „šolja čaja“ i mesto gde je rastao, afirmisao se i postao jedan od najboljih plejmejkera.

Verovatno i svih vremena. Kad se spoji sve ono što je tokom godina radio na dva fronta – u klubovima i reprezentaciji, onda ova tvrdnja nije preterivanje.

To je samo potvrdio još jednom u sredu uveče, kada je pogađao, naizgled hladnokrvno u trenucima kada su se pomaljale šanse da može da se vrati u meč i napravi još neko čudo.

Miloš Teodosić Foto:LiveMedia / ddp USA / Profimedia

Ono što krasi plejmejkerski genij rođenog šampiona je to što je Teodosić neke od svojih najvažnijih poena davao baš u momentima kad se lomilo.

Mnogi će se setiti Istanbula i po automatizmu uključiti onaj klip iz 2010. kada je trojkom „ugasio“ Španiju u četvrtfinalu Mundobasketa.

Teodosić je tada na najbolji način opravdao poverenje koje mu je nešto ranije, u Olimpijakosu ukazao Dušan Duda Ivković.

Govorilo se da bi 23-godišnji plejmejker mogao na pozajmicu, Ivković je hteo da ostane i Teo je postao najbolji igrač Evrolige za sezonu 2009/2010.

Još kad je sa Srbijom 2009. stigao do finala Evrobasketa posle osmogodišnjeg posta od medalja, samopouzdanje je samo moglo da ide naviše.

foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto ©

Zato danas imamo priliku da gledamo 35-godišnjaka koji je jedini osvajao priznanja MVP i u Evroligi i u Evrokupu. I osvojio je pride oba takmičenja.

A koliko je tu velikih imena igralo i u jednom i u drugom takmičenju… Valjevac je 2010. bio najbolji u onom elitnom takmičenju, danas je MVP finala Evrokupa.

Ako je neko mislio da je poslednjih nekoliko sezona bilo „odrađivanje posle“ ili košarkaška „labudova pesma“ često povređenog majstora, Teodosić ga je naterao da se preispita.

Vraća se u Evroligu, gde i pripada i teško da će Virtus ostati na ovome iako već sada ima ozbiljan tim.

A opet, kad mogu i četrdesetogodišnjaci da se snalaze u NBA, što ne bi mogao novopečeni član idealne petorke Evrokupa na „starom kontinentu“ da opegla bar još koju sezonu?

U američkoj košarci se, istina, nije najbolje snašao, ali je otišao malo kasno, pošto se sa CSKA popeo na krov Evrope 2016.

Vratio se 2019, posle dve godine u Los Anđeles Klipersima, upravo tada je zbog povrede propustio Mundobasket u Kini i da je bio tu, pitanje je da li bi Srbiju Argentina mogla onako da nadigra.

Kako se vreme ne može vratiti, nema mesta kajanju, a Teo je sad doživeo svoj „krešendo“ sa Virtusom.

Već skoro deceniju i po je sila tamo gde je „svoj na svome“, a za sve te godine je bio lider.

Pamtimo i kako je na jednom tajm-autu urlanjem razdrmao ekipu u meču sa Brazilom, pa je Srbija te 2014. stigla do finala Svetskog prvenstva u Španiji.

Lider je i u klubovima i u reprezentaciji, gde je i sada rekao Svetislavu Pešiću: „Ako me pozovete, tu sam“.

U danima posle trofeja u Evrokupu sa Virtusom i posle izbora u prvu petorku, Teo je selektoru Srbije indirektno „nametnuo“ obavezu da ga pozove.

Foto: Printscreen Sport Klub/Video

Osvajanje Evrolige mu je svojevremeno bilo „sveti gral“ bez kog nije hteo da ode „preko bare“, te je na klupskom nivou, žargonski rečeno – prešao igricu.

Eventualno još da može nekako da se domogne NBA prstena, ali to je već neki drugi univerzum i bilo bi previše.

Uostalom, to sad zanima malo koga u Srbiji, pošto je Teo rođeni šampion. Od njega se shodno tome očekuje da posle srebra u Poljskoj, pa onda u Španiji i na Olimpijskim igrama i Riju i Evrobasketu 2017, Srbiji vrati najsjajnije odličje.

E kld bi na predstojećem Evrobasketu u septembru doneo dugo čekano zlato Srbiji, zaokružio bi u potpunosti jednu neverovatnu karijeru i mogao mirne duše da se povuče kao legenda „igre pod obručima“.

BONUS VIDEO: Miloša Teodosića pozdravljaju navijači nakon izlaska iz igre

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar