Bogdan Bogdanović Atlanta Houks analiza
Foto: TAnjug/ Wendell Cruz/Pool Photo via AP

Atlanta Hoksi su pronašli pravog lidera u Bogdanu Bogdanoviću, koji ih je odveo i do trijumfa nad Majami Hitom sa 118:103, i tako nastavili seriju trijumfa.

Bogdan se razigrao, pa je odveo Atlantu do tri pobede u poslednja četiri meča (10 u poslednjih 13) i to bez prve zvezde Treja Janga, te Klinta Kapele, koji je prava dabl-dabl mašina i prvi skakač čitave NBA lige.

PROČITAJTE JOŠ

Bogdanović je uspeo da nadoknadi njihovo odsustvo, a sa Džonom Kolinsom nastavlja da blista. Srpski košarkaš je meč završio sa 21 poenom, osam asistencija i pet pogođenih trojki iz devet pokušaja.

Pogotovo u trenucima kada se rešava meč jer je tim iz Džordžije u poslednjoj deonici imao 23:14.

Atlanta je sada četvrti tim u Istočnoj konferenciji, a mnogo toga u igri polazi upravo od Bogdana koji je odveo tim do ovog skora.

Ipak, kako to da je odjednom proigrao?

Promena se desilo gotovo preko noći. Nakon povrede se vratio, polako uhvatio zalet, a onda prosto eksplodirao.

Imao je nekoliko mečeva sa 20 i više poena, a neretko je bio najefikasniji „jastreb“.

Razlog leži u šok-terapiji Atlante i promeni trenera usred sezone. Odlazak Lojda Pirsa, koji je negovao pravu košarkašku anarhiju u kojoj je blistao Jang, i dolazak Nejta Mekmilana promenili su DNK ekipe.

Mekmilan je u srpskom košarkašu odmah video potencijal koji treba da iskoristi.

Znao je da je Srbin naučio da igra u sistemu i da tada od njega može da očekuje najviše.

Uostalom, Bogdanović je evropsku karijeru gradio kod Duška Vujoševića u Partizanu, te Željka Obradovića u Fenerhbačeu, a ekipe ova dva stratega su insistirali na određenim filozofijama.

Svaki igrač je imao jasnu ulogu, a kada je Mekmilan sproveo sličnu ideju – Bogdan je „prodisao“.

Dobio je priliku da istrčava iz blokova iz šutira trojke, dobio je priliku da odigra „pik en rol“ u ulozi sekundarnog plejmejkera, a onda te situacije rešava.

Uostalom, u Atlanti već postoji izraz „Bogi bucket“, koji označava „pik en rol“ akciju nakon koje se Bogdan podiže sa linije za slobodna bacanja dok na leđima ima igrača. Neretko je iz tih pozicija pogađao, ali i uspevao da iznudi faulove.

U defanzivi je postao čovek uloge i tako se uklopio u postavljen sistem, a poverenje Mekmilana vraća u potpunosti.

Bogdanović u aprilu ima čak 57 pogodaka za tri poena iz 115 pokušaja, što je procenat malo ispod 50 odsto i jedino je čuveni Stef Kari ispred njega u tom segmentu, s obzirom da ima tri trojke više.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar