Svetislav Pešić Foto: TANJUG/Soeren Stache/dpa via AP

Svetislav Pešić govorio po prvi put o fijasku Srbije na Evrobasketu.

Svetislav Pešić je po pšrvi put u medijima govorio o fijaksu reprezentacije Srbije na Evropskom prvenstvu. Bio je razočaran Pešić brojnim kritikama i reakcijom medija i javnosti i tom prilikom je izneo niz kritika na račun mnogih koji prate košarku.

On je bio gost u Sarajevu u emisiji „Top gol“ gde je govorio o brojnim stvarima u srpskoj košarci.

PROČITAJTE JOŠ

„Ja sam trener 40 godina. I to moje kolege kažu „nije na vreme uzeo tajm-aut… Zašto Jokić nije počeo zadnju četvrtinu. On je demencija. Već zaboravlja. Star je, košarka mu je od pre ne zna se koliko godina. Ja se ponekada pitam, da li oni uopšte gledaju te utakmice“.

Pešić je upozorio i na nestanak srpske košarke.

„Ja znam ko sam i zbog čega sam došao. A, i drugi su me doveli na ovo mesto. Probajte to da podržite, ako nećete neće ni biti srpske košarke! Nestaće! Srpska košarka mora da pronađe svoj identitet. Ne samo kada je u pitanju reprezentacija. Već ceo projekat, paket. Mora da se prilagodi vremenu i ne može da se živi od prošlosti u jugoslovenskoj košarci…“

Selektor Srbije je naglasio i da je potrebno da se promeni sistem kako bi se stvari promenile.

„Dajte da vidimo. Da uđemo u sistem i da počnemo u njemu da radimo. Da radimo na dobrobit dece koja vole da igraju košarku, da im obezbedimo adekvatne uslove, a hoće li Pešić biti trener ili neće je – toliko nebitno. Iskoristite tog Pešića dok je još motivisan. Nemojte da me demotivišete. Veoma lako mogu da odem na neko drugo mesto, pa onda izvolite… Ali, imam odgovornost prema našoj košarci, trenerima i igračima“.

Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Pešić se osvrnuo i na svoj odnos sa KSS-om i daljem angažmanu.

„Da li trebam srpskoj košarci? Ne znam… Niko iz Saveza mi nije rekao da ne trebam. Barem za sada. Za mesec dana nam slede utakmice u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo“.

Upravo je to i sledeći veliki izazov s obzirom na to da neće moći da računa na većinu igrača.

„Nemamo reprezentaciju! Svi igrači koji su igrali Evropsko prvenstvo sada neće igrati! Svi su u Evroligi i NBA. Sada imamo i Zvezdu i Partizan u Evroligi. Prošle godine smo imali sreće da je Partizan igrao Evrokup i tada su njihovi igrači mogli da dođu. Nijedan igrač Zvezde nije igrao u “prozorima”. Nijedan! Imamo situaciju da ni Partizanovi igrači neće biti tu sada. Nemamo Micića, Jokića, Kalinića, Pokuševskog… Biće tu igrači koji su prošli ranije taj proces. Čak možda neko od njih ni neće biti tu. Mi za meč sa Velikom Britanijom imamo reprezentaciju, ali ne znam da li je imamo da ih i pobedimo“.

Već smo izgubili od Belgije zbog oslabljenog kadra.

„Kažu, kako je Belgija bolja od nas? Kako ste izgubili?! A ja kažem, mogli smo da pobedimo, ali su bolji od nas. Primera radi, Letonija je bila bolja od nas. Dok smo mogli, mi smo vodili, ali utakmica traje 40 minuta, a ne 10… Pa Turska je izgubila 28 razlike od Letonije, a igrala je sa tri NBA igrača! Prema tome, smirite se malo, jer niko više ne skida gaće kada nas vidi“, zaključio je Pešić.

BONUS VIDEO Pešićeva prva analiza debakla Srbije: Ja to neću dozvoliti

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare