Foto: Fiba

Milan Mačvan je u ponedeljak smireno zakoračio u prostorije Nova.rs, kao nebrojeno puta na silne velike terene širom sveta kojima je gospodario što u klupskim dresovima, što u reprezentativnom.

A, onda:

“Završio sam karijeru. Posle 13 godina jeste teška i komplikovana odluka, ali je zasnovana na racionalnom razmišljanju i najviše zbog mog fizičkog zdravlja”, saopštio je odluku koja je mnoge iznenadila, ali i rastužila…

Nije izenadila njegovog prijatelja Stefana Markovića, jednog od malobrojnih kome je Milan pre zvanične objave rekao da je vreme da se puvuče.

PROČITAJTE JOŠ

„Pričali smo. Naravno, ko poznaje Milana, zna da je svaka njegova odluka čvrsta, utemeljena na argumentima, tako da, ma koliko ja želeo da ga opet vidim na terenu, nisam pokušao da ga ubeđujem, posebno jer sam i sam osetio težinu izlaska iz povreda, a Milana su zadesile dve teške u godinu dana“, kaže Marković za Nova.rs.

Razume zašto je Mačvan, iako je u novembru napunio tek 30 godina, odlučio baš sada da kaže „kraj“.

„Svi mi želimo više, da damo najboljeg sebe. Milan i jeste dao najboljeg sebe svih ovih godina. Pogledajte tu impresivnu karijeru. U svakoj zemlji je bio šampion, pa reprezentacija. Svi mi koji smo igrali u dresu s nacionalnim grbom znamo koliko nam je značio. Ali, osetio je da telo više ne može da isprati želju, srce, glavu. Otišao je kao pobednik, u velikom stilu, što ne moram ja da napominjem, već je dovoljno da vidite koliki je eho, ne samo u Srbiji, nego u Evropi.“

Marković ne sumnja da će Mačvan, čega god se bude dohvatio posle kraja igračke karijere, biti uspešan bar kao na terenu.

„Upoznali smo se u mlađim kategorijama nacionalnog tima, zajedno igrali u Hemofarmu, jednoj pozitivnoj sredini koja je znala da pruži šansu mladima, zatim u seniorskoj reprezentaciji. I uvek je bio lider, ne nametnuti, jer se lideri nikad ne nameću, već se jednostavno rađaju. Sredina ih prepozna. A on je baš takav. Zato nemam nijednu dilemu da će nastaviti sa uspesima i van terena.“

Svugde je Mačvan osvajao pehare, individaulne i timske, u Izraelu, Turskoj, Italiji, Nemačkoj, Japanu, do Srbije i za Srbiju. Ipak, tek sada, dok uživa u prvim danima košarkaške penzije, Srbija je mogla da izmeri prave dimenzije njegove veličine, ne samo igračke, već i ljudske, o čemu svedoči niz hvalospeva u medijima i na društvenim mrežama.

„Možda je to vas iznenadilo, ali mene nije. Mnogo smo vremena proveli zajedno. Kažem, znam koliko je uticao da svaki saigrač na terenu bude bolji, ali i van terena je uvek bio primer. Ljudi su to osetili. To ne možete da sakrijete, ma koliko bili skormni. Upravo ta skromnost je i jedna od Milanovih veličina, osim naravno drugih kvaliteta, što uvek gleda tim, a ne sebe“, završio je Marković za Nova.rs.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram