Američki košarkaš i igrač Golden Stejt Voriorsa postavio je teško oboriv rekord, kada je u noći između utorka i srede ubacio svoju 2974. trojku u regularnoj sezoni NBA lige.

Iako se već odavno moglo pretpostaviti ko će biti i zvanično po statistici najbolji šuter svih vremena, sada je to i potvređeno.

PROČITAJTE JOŠ:

Kari je u meču protiv Njujork Niksa ispisao istoriju ubacivši pet trojki iz 14 pokušaja, čime je došao do brojke od 2977 ubačenih trojki u regularnom delu NBA sezone.

Ipak, onu jubilarnu 2974. kojom je prestigao prethodnog vlasnika rekorda Reja Alena, postigao je već u prvoj četvrtini.

Da utakmica još više dobije na značaju potrudili su se Rej Alen i Redži Miler, koji su trenutno na drugom i trećem mestu liste najboljih šutera svih vremena.

Kari je do rekorda došao u 789 mečeva, dok je Alen pomenuti broj trojki ubacio iz mnogo više pokušaja na 1.300 utakmica.

„Atmosfera je bila posebna. Ne mogu rečima da izrazim koliko sam zahvalan navijačima koji su me podržali u tom momentu. Osećao sam se kao da smo kod kuće. Bio je to poseban trenutak koji ću pamtiti do kraja života. Ponosan sam što sam nadmašio Reja. Nadam se da ću popraviti rekord toliko da me niko ne može stići“, istakao je Kari posle istorijskog meča.

Meč je ulepšan i slikom trojice šuterskih velikana, koji su zagrljeni i uz osmehe proslavili Karijevo pisanje istorijske rubrike.

Znajući da zvezda Golden Stejt Voriosa tokom karijere šutira trojke sa nešto više od 43 odsto uspešnosti, ovaj rekord još više dobija na snazi.

Ipak, treba znati da rezultati ne dolaze tek tako. Karijeva ruka „otpadala“ je tokom mnogih dugogodišnjih treninga na kojima je šutnuo ko zna koliko puta. Jedan od mnogobrojnih viralnih videa vezanih za njega, postao je onaj kada je na treningu za samo nekoliko minuta šutnuo 100 puta za tri poena, od čega je pogodio nestvarnih 94 puta.

Obaranje rekorda u domu Njujork Niksa, takozvanom „TD Gardenu“, ima posebnu simboliku. Radi se o tome što je Kari 2009. godine draftovan sa sedme pozicije, a odabrali su ga Voriorsi, koji su tek nekoliko godina kasnije krenuli da zadovoljno trljaju ruke. Oni su proslavljenog plejmejkera i šutera odabrali „ispred nosa“ Njujorku, koji je birao sa osme pozicije te godine.

Pošto im je Stef pobegao „ispred nosa“, odabir im je bio krilni centar Džordan Hil, koji nikada nije uspeo da se pokaže u najboljem svetlu na najvećoj pozornici. Može se reći da je to bio izuzetno loš potez Niksa, kojima je promakao i Demar Derozan koji je izabran kao deveti pik te godine.

Kari je ljubav prema košarci dobio pre svega od oca Dela, koji je i sam bio veoma uspešan u NBA ligi. Del je kroz karijeru nastupao za Jutu, Klivlend, Šarlot, Milvoki i Toronto.

Zbog toga i ne čudi što je Stef nakon istorijskog meča u kom je oborio slavni rekord prvo pao u zagrljaj oca, kome je poklonio i loptu, koju će Kariji sigurno čuvati u toplom domu do kraja života.

Gledajući oca Stef je rastao, kao i ljubav prema košarci. Kao mali, Stef je svakodnevno vežbao ispred kuće, što pokazuju snimci na kojima Stef sa svojim ocem šutira na košu.

Međutim, njegov kvalitet nije odmah primećen. U srednjoj školi bio je ocenjen kao košarkaš sa tri zvezdice od mogućih pet i nije bio privlačan mnogim univerzitetima. Kada je došao red na univerzitetsku košarku, talenat i rad su samo delom isplivali na videlo, ali je i dalje opisivan kao neko ko nije spreman za NBA, atletske sposobnosti mu nisu bile jača strana, šut prosečan, kao i odbrana, a ni asistencije ga nisu krasile.

Upravo zbog ovih razloga i njegovih dostignuća tokom karijere na najvećoj sceni Rajan Kugler i Piter Niks su odlučili da snime film o njemu, koji će nositi naslov „Underrated“ (prim.aut „Potcenjen“). Kugler je inače i režiser filmova „Black Panther“ i „Creed“ koji su izuzetno poznati na prostorima Balkana.

Kari se može okarakterisati i kao medicinski fenomen. Na početku karijere imao je dosta problema sa povredama, pre svega zgloba i kolena, a ni kukovi mu nisu bili u najboljem stanju. Svi koji imaju bar malo košarkaškog znanja znaju da je za dalekometne šuteve potrebna snaga celog tela, a Kari to danas radi kao od šale.

Zapravo, ključnu ulogu na zdravstvenom polju za njega je odigrao medicinski stručnjak Keke Lajls, koji je 2012. godine otkrio da svi problemi sa zglobovima zapravo utiču na Karijevo držanje. Amerikancu je zapravo trebalo da određeni pritisak sa zglobova prebaci na kukova, u čemu mu je Lajls pomogao. Prema nekim pričama, Kari je jedva stajao na jednoj nozi kada su počeli zajedno da rade.

Iako i dan-danas ne izgleda „nabildovano“ i mišićavo kao velika većina Amerikanaca u NBA ligi, neminovno je reći da je Karijeva sprema na veoma visokom nivou. Rad nogu je suvišno komentarisati, već je dovoljno samo pogledati nekoliko klipova na kojima Stef beži svojim rivalima, što sa loptom, što bez nje.

Kroz karijeru imao je i povredu ruke zbog koje je morao da pauzira, ali svaki put se vraćao samo još jači i odlučniji, pa je i zbog toga već drugu sezonu zaredom u užem izboru za MVP nagradu.

Iz sezone u sezonu Karijev doprinos ekipi bio je sve veći, a godine truda i rada u paru sa „Spleš bratom“ Klejom Tompsonom doneli su „ratnicima“ tri prstena u samo četiri sezone.

Karijev uspon intenzivno je krenuo 2014. godine, kada je po prvi put postao i Ol-star igrač. Potom je usledila i MVP nagrada 2015. godine, koju je potom i odbranio 2016. godine.

Umeće u trojkama pokazao je i na egzibicijama na Ol-star večerima, kada je dva puta osvajao titulu najboljeg trojkaša, a još jednom je bio i u finalu.

Tokom Karijere, najbolji šuter svih vremena, pogađao je sa apsolutno svih poziciji sa terena. Šut sa pola terena mu ponekad izgleda kao zicer, a trojke u poslednjim sekundama su kao naobičniji šutevi.

Izlasci iz blokova, trčanje napred nazad, šut iz driblinga, šut preko šest ruku i još mnogobrojne naizgled nemoguće pozicije Kari je pretvarao u najlepše pogotke. Najlepeše od svega je što to i dalje radi i svako ko je svedok ovog vremena i ljubitelj košarke neće ostati imun na majstorije magičnog Stefa.

Mišljenja mnogih su da je Stef promenio košarku iz korena. U današnje vreme, u praktično svim timovima, ni centri se ne libe da šutnu sa velike udaljenosti, a ekipa koja nema domet van linije 6,75 teško da može da pobedi ili još teže ostvari neki veliki rezultat.

PROČITAJTE JOŠ:

Zbog momka iz San Franciska, koji se zabavlja dok igra košarku, stručnjaci razmišljaju o ideji da se uvede i linija za četiri poena, što bi svakako bio jedan od najvećih presedana u istoriji igre pod obručima.

Zanimljivost u vezi sa Stefom je ta da on ne namerava da stane u onome što najbolje radi. Nedavno, u javnosti je isplivala informacija da Kari sa svojim trenerom, sa kojim radi isključivo na šutu, namerava da uvede poseban režim u kojim bi svaki šut koji ne bi ušao, žargonski rečeno „bez koske“ u koš, bio okarakterisan kao neuspešan. I ko onda može reći da granica nije pomerena?

Čovek koji pomera granice, mora imati neke veze i sa Lebronom Džejmsom. Iako je „Kralj“ rođen četiri godine pre Stefa, njih dvojicu povezuje ista bolnica u kojoj su rođeni. Obojica su na ovaj svet došli u Akronu u Ohaju, a već dugi niz godina su najbolji košarkaši sveta.

Bitnu ulogu u Karijevom odrastanju igrao je i legendarni košarkaš Vins Karter, koji je često u mlađim danima igrao jedan na jedan sa zvezdom Voriorsa.

I sam plejmejker ili bolje reći šuter, je nekoliko puta tokom karijere isticao koliko su mu ta iskustva sa Vinsom značila, te da ga Karter, iako mnogo iskusniji i jači nikada nije puštao da pobedi.

Sada, kada je Kari na tom nivou na kom jeste, apsolutno se može reći da je sav rad urodio plodom. Generacija sa predvodnikom Stefom i saigračima kakvi su Drejmond Grin i Tompson, postala je najtrofejnija u istoriji kluba. Njihovo prijateljstvo je veliko i van terena, što su potvrdili više puta podržavajući se međusobno i kroz srećne i kroz teške momente.

Među njima je svakako i povreda Ahilovih tetiva, od koje se Klej i dalje oporavlja, ali njegovi saigrači ni trena nisu ražmišljali o promeni tima, kako bi se prsten što pre opet našao na njihovim rukama.

Kari je nedavno dogovorio produžetak saradnje sa Voriorsima na još četiri godine, za koje će zaraditi astronomskih 215 miliona dolara.

Najleše od svega je što Kari ima 33 godina, te ga sigurno čeka još nekoliko vrhunskih NBA sezona. U njima će izvesno još više pomeriti lestvicu na gore što se tiče broja trojki, a mnogi ljubitelji košarke moći će još malo da se dive njegovim bravurama i koševima u kojima zna da je pogodio, praktično i pre nego što mu je lopta otišla sa prstiju.

Za više uživanja, samo se zavalite u fotelju, upalite utakmicu Golden Stejta, a ostalo prepustite Kariju. Ostalo je istorija.

BONUS VIDEO: Delije skandiraju Olimpijakos, ostatak navijača Zvezde zviždi

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar