Miloš Teodosić, Šabaz Nejpir, Sferopulos
Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©)

Neka pitanja zahtevaju odgovore, jer su rezultati loši

Crvena zvezda krenula je u sezonu sa ozbiljnim ambicijama, pogotovo kada je reč o Evroligi, u kojoj je bio najavljen veliki iskorak u odnosu na prethodne sezone, pa se čak pominjao i napad na evropsku titulu.

Sve te priče dolazile su iz tabora crveno-belih, ništa nije izvlačeno iz konteksta, već se tim letos zaista pravio za velika dela, kako u domaćim i regionalnim takmičenjima, tako i u elitnom evropskom.

PROČITAJTE JOŠ:

Međutim, brzo po početku sezone, bilo je jasno i očigledno da Zvezda ima mnogo mana, da neke „stvari“ i na terenu i iza zatvorenih vrata ne funkcionišu baš najbolje, a evo i više od tri meseca kasnije problemi izlaze na površinu.

Da krenemo od poslednjeg, bar za sada – to je Šabaz Nejpir.

Gotovo niko nije očekivao da će Šabaz biti van tima za utakmicu sa Realom. Izašao je čak i na zagrevanje, ali se onda njegovo ime nije pojavilo na semaforu, pa je još stigla i potvrda da ga neće biti među 12. Verovatno su mnogi pomislili da je u pitanju povreda, ali ne – Nejpir je navodno odbio da igra.

Tu informaciju potvrdio je Janis Sferopulos nakon utakmice i jasno stavio do znanja da je Nejpirova neslavna epizoda u Zvezdi završena. Već tu je bilo poznato da Amerikanac pregovara sa drugim timom, slutilo se da je to ponovo Olimpija iz Milana, a Sferopulos je na konferenciji potvrdio da su Šabazu vrata Zvezde zatvorena.

Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Nejpir nije ćutao, na Instagramu je optužio grčkog trenera da laže, ali nije se dalje oglašavao, bar ne do trenutka pisanja teksta.

Sada se postavlja pitanja, šta je puklo između Nejpira i Sferopulosa?

Šabaz je imao mnogo očajnih partija od početka sezone, razočarao je propisno sve navijače, nije ispunio ni minimum očekivanja, nikako nije pronašao svoju pravu igru i formu, pa je praktično bilo samo pitanje vremena kada će otići iz kluba. Zapravo, čekala se verovatno dobra finansijska ponuda, kako ni igrač ni klub ne bi ispaštali mnogo.

Pričalo se da američki plejmejker/bek ima i privatnih problema, teško mu je palo odvajanje od porodice, ali je kroz sve teške trenutke imao podršku i saigrača i trenera, ali i dela navijača.

Međutim, negde je puklo, možda tamo gde smo se najmanje nadali, pošto Sferopulos obično sa svim igračima održava kontakte i ostaje u dobrim odnosima, čak i kad napušta klub.

Janis Sferopulos
Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Sa Šabazom je bila neka druga priča.

Međutim, tu dolazimo do još jednog pitanja – kakav je bio odnos Nejpira i ostalih saigrača.

Miloš Teodosić, Nemanja Nedović i Dejan Davidovac upitani su o odlasku „prve zvezde“ ekipe, ali niko od njih nije mnogo toga rekao. Naravno, nije njihov posao da pričaju o tome, ima u Zvezdi onih koji bi trebalo da progovore, ali svakako deluje da ni atmosfera među igračima u svlačionici nije bila sjajna, bar kada je slučaj Nejpir u pitanju.

To ne znači da je bilo nekih velikih sukoba, teških reči i obračuna, daleko od toga da tvrdimo tako nešto, ali kada beležite loše rezultate, atmosfera ne može da bude sjajna, a između ostalog problemi se rešavaju i pričom, a na nju često nisu spremne sve strane.

Sada da se vratimo na početak sezone, zapravo i malo pre toga, pa da postavimo pitanje – ko je zapravo selektirao tim tokom leta?

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©)

Priča iz kluba je da je taj posao imao tadašnji trener Duško Ivanović, ali mnogi su mišljenja da je još neko umešao prste.

Zašto? Jednostavno je. Nisu svi dovedeni igrači bili po dobro poznatom ukusu Duška Ivanovića.

Čak i da je Ivanović dobio odrešene ruke, nije dobio mnogo vremena da uigra tim i ispuni sve zamisli, izgubio je nekoliko tesnih mečeva u Evroligi i to je bio kraj za njega, nakon manje od godinu dana na klupi Zvezde.

I sam Duško je izjavio da je bio iznenađen otkazom, ali za njega to nije bio veliki problem, pošto je brzo našao novi posao, vratio se u Baskoniju i tamo ponovo zasijao.

PROČITAJTE JOŠ:

Zvezda je umesto Ivanovića dovela Sferopulosa, ali šok terapija nije bila baš uspešna. Zapravo, šok terapija uglavnom uspeva sa kvalitetnim timovima koji iz nekih razloga ne igraju dobro, ali Zvezda u dosadašnjem toku Evrolige nije pokazala da spada u klasu timova dostojnih borbe za plej-of i kasnije evropsku titulu.

Daleko od toga da Sferopulos nije dobar trener ili da je dodatno pokvario „krvnu sliku“ tima, ali jednostavno i dalje nisu složene sve kockice, pa se sada jure nova pojačanja u nadi da je moguć preokret sezone.

Kada smo već kod Ivanovićevog mandata, da spomenemo da su aktivne bile priče i o Milošu Teodosiću, kao nekom ko vodi glavnu reč u svlačionici, ali i statusu Nemanje Bjelice, koji još nije odigrao ni zvaničnu utakmicu za Zvezdu, a sva je prilika i da se to neće desiti.

EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Poznato je da Teodosić voli da bude lider, kako na terenu i van njega, ali Ivanović i on nisu baš idealan spoj, kada se pogledaju karakteri i način rada koji preferiraju.

Neki su pisali i pričali o sukobu između njih dvojice, što nije nemoguće, ali šta se stvarno tu zbivalo, znaju samo glavni akteri te priče, kao i ljudi iz kluba, koji su istakli da nikakvih sukoba u svlačionici nije bilo.

A Bjelica? Misterija.

Došao u Zvezdu sa sumnjivom fiizčkom formom i neobičnim ugovorom, zaigrao na pripremama, a onda se opet povredio, što izgleda znači i kraj njegove karijere. Ili ipak ne? Ko će ga znati?

Do medija su početkom oktobra došle informacije da Bjelica više nije Zvezdin igrač, iz kluba su tada rekli da će se zvanično obratiti za nekoliko dana, ali do toga još uvek nije došlo.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs

Predsednik kluba je u jednom podkastu istakao da Bjelica više nema ugovor sa Zvezdom, ali nećemo valjda tako dolaziti do informacija o košarkašu koji za ovu zemlju mnogo znači.

Dakle, navijači i javnost su i u tom slučaju ostali uskraćeni ne samo za detalje, nego i osnovne informacije.

Kada se sve sabere i oduzme, dobije se mutna, nejasna, bleda slika Zvezde ove sezone, a takva joj je i igra.

Ono u šta sam i sam imao priliku da se uverim, jeste da je prošle sezone bila bolja atmosfera u timu, dok je ove sve nekako pod velom misterije, sve je u nekom sivilu, a nešto ozbiljno se iza zatvorenih vrata ipak dešava.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare