Nema još mnogo vremena za uigravanje, a otkazi se ređaju kao na traci i možda još nije kraj

Košarkaška reprezentacija Srbije već na startu priprema bila je znatno oslabljena neigranje četiri od pet igrača iz prošlogodišnje prve petorke, a kako se Mundobasket približava ređaju se novi problemi.

Nakon otkaza najvećih zvezda u našem timu zbog povreda su poziv Svetislava Pešića morali da otkažu i Aleksej Pokuševski i Ognjen Jaramaz, dok je situacija sa Alenom Smailagićem i Urošem Trifunovićem i dalje na klimavim nogama.

Smailagić bi i te kako imao ulogu u reprezentaciji, s obzirom da može da pokrije pozicije četvorke i petice, pokretljiv je na obe strane terena i vema raznovrstan u igri, te bi mogao da bude Pešićevo tajno oružje ukoliko bude sve u redu sa njegovim zdravljem.

PROČITAJTE JOŠ:

Nakon Akropolis kupa u Atini reprezentaciju je napustio i Nemanja Nedović, koji je već bio viđen kao siguran putnik za Manilu. Kako je i sam istakao, nije se osećao dovoljno spremno da pomogne reprezentaciji, te mu uloga koju je dobio nije odgovarala.

Protiv Italije i Grčke videlo se da Nedović nije u najboljoj formi, ni zalagnje u odbrani nije bilo na vrhunskom nivou, pa je otkaz bio možda i logičan sled događaja. Međutim, problem se javlja, jer Srbija nema više mnogo igrača na raspolaganju, a Pešić će sigurno biti na velikim mukama prilikom sastavljanja konačne ekipe.

Kao sigurni putnici za Mundobasket čine se Aleksa Avramović, Marko Gudurić, Vanja Marinković, Bogdan Bogdanović, Ognjen Dobrić, Nikola Jović, Dušan Ristić, Nikola Milutinov, pa i Filip Petrušev, koji nije zaigrao protiv Italije, ali bi bilo iznenađenje da ne bude među 12 za Svetsko prvenstvo.

Za preostala tri mesta bore se roviti Smailagić, Trifunović i Stefan Jović, ali i Dejan Davidovac, Boriša Simanić i Aleksa Radanov, koji na Akropolis kupu nije dobio ni minut. Teško je za očekivati da će šansu u A timu dobiti Nikola Topić i Dušan Beslać, iako ni njih ne treba u potpunosti otpisivati.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

U ovom trenutku teško je reći ko će biti spreman da pomogne timu, ali ukoliko zdravlje posluži sve očekuje se da Pešićev konačni poziv dobiju Smailagić, Davidovac i Jović. Prva dvojica mogu da pokriju po najmanje dve pozicije, dok bi sa Jovićem mogao znatno da se unapredi pozicioni napad, kao i pik-en-rol igra, te bi bekovi poput Bogdanovića i Gudurića bili makar malo rasterećeni u organizaciji.

Srbiju do Mundobasketa čekaju još tri provere, a dve od njih igramo protiv reprezentacija sa kojima ćemo se suočiti već u prvoj fazi Svetskog prvenstva. Protiv Portorika igramo u sredu u Areni od 18 sati i to će biti jedina prilika da domaći navijači pogledaju reprezentaciju u Beogradu.

Nakon toga sledi put u Kinu, gde ćemo sa domaćom selekcijom odmeriti snage 20. avgusta, a dan kasnije se sastajemo sa Brazilom.

Upravo na tim mečevima Pešić treba da isproba mnogo različitih petorki i konačno reši dileme oko toga ko se s kim najbolje uklapa na terenu i kada ko treba da bude na parketu.

PROČITAJTE JOŠ:

Jasno je da su Bogdanović, Gudurić i Milutinov naša najveća snaga, a uz njih se odlično uklopio Aleksa Avramović, koji je pokazao kakvu agresivnost i čvrstinu u odbrani donosi. Uz njih ne bi bilo čudno da kao startera vidimo i Nikolu Jovića, koji se odlično pokazao u Atini, Italiji je ubacio 18 poena i željan je dokazivanja na velikoj sceni, a uz to se ne plaši odgovornosti.

Sa klupe je Ristić veoma dobro odrađivao svoju ulogu, Marinković i Dobrić još uvek nisu pokazali najbolje, a čini se da se ni Petrušev nije najbolje snašao, iako smo od njega videli tek delić onoga što može da pruži. Upravo bi (krilni) centar Filadelfije mogao da profitira u igri sa Stefanom Jovićem, jedinim pravim plejmejkerom u timu.

Ono što se već pokazalo jeste da u odlučujućim momentima utakmice lopta ide u ruke Bogdanovića i Gudurića, dok Milutinov vreba šansu u reketu i na ofanzivnom skoku.

Za očekivati je da Pešić ne otkrije sve karte protiv Portorika i Kine, ali će morati da isproba veliki broj petorki kako bi dobio jasniju sliku oko toga kako Srbija treba i može da igra, pogotovo u odlučujućim mečevima protiv jačih timova, pošto se već naziru mečevi protiv Italije i Dominikanske Republike ili Filipina u drugoj fazi turnira.

BONUS VIDEO Bogdanovićev promašaj protiv Italije

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar