Foto: FIBA

Na delu se pokazuje ko je trenutno najveća svetska košarkaška sila

Mlada košarkaška reprezentacija (U19) Španije osvojila je zlatnu medalju na nedavno završenom Svetskom prvenstvu u Mađarskoj, a u finalu je „stradala“ Francuska rezultatom 73:69.

Ta ista Francuska pobedila je Srbiju u četvrtfinalu sa 98:59, a pošteno je reći da su „trikolorima“ falila i četiri bitna igrača.

I nije da Srbija ima slabu generaciju, pošto je na kraju bila šesta na svetu, stvar je u tome da nismo blizu najvećim košarkaškim silama, a to su trenutno Španija, Amerika i Francuska.

PROČITAJTE JOŠ:

Mlađe kategorije ponekad umeju da prevare, pa se do seniorskog tima mnogo toga promeni na košarkaškoj mapi, ali ovde to nije slučaj.

Sećate se Evrobasketa prošle godine? Španija je podigla titulu, a u finalu je igrala baš protiv Francuske. Gde je bila Srbija? Ispala je u osmini finala od Italije, koja je posle poražena od Francuske.

Sećate se Mundobasketa 2019. u Kini? Španija je podigla titulu, dok je primera radi Francuska došla do bronze.

Mladi reprezentativac Španije, Izan Almansa Perez, proglašen je za najkorisnijeg igrača U19 Svetskog prvenstva. On je predvodio Španiju do titule šampiona sveta, a prosečno je beležio 16,9 poena, 7,1 skok, 1,6 asistencija uz šut iz igre 61%. Prošle godine je bio proglašen za MVP-ja U17 Svetskog prvenstva i U18 Evropskog prvenstva. Pre nepunih mesec dana je napunio 18 godina, a pre par dana je postao član ekipe Ignite koja se takmiči u NBA G ligi.

Gde su Srbiji ovakvi talenti? Nije da nema s kim da se radi, nije da nema igrača kojima se smeši svetla budućnost, ali očigledno da sistem kod nas ne funkcioniše baš kako treba.

Po društvenim mrežama naleteo sam na veliki broj komentara košarkaški obrazovanih ljudi, koji su istakli je poraz U19 selekcije Srbije prava bruka i kako su promene neophodne. Kada se pogleda u globalu, šesto mesto na svetu i nije tako loš rezultat, ali za naše prostore, gde je košarka u krvi, na to ne može da se gleda kao uspeh.

I nije samo jedan uzrast pokazatelj koliko je Španija dominantna. Prošlog leta „crvena furija“ osvojila je čak devet medalja u košarci.

Što se muške konkurencije tiče osvojena su dva srebra (U16 i U17 konkurencija), kao i tri zlata (U18, U20 i „A“ selekcija). Kada su žene u pitanju, one su osvojile tri srebra (U16, U17, U18), kao i jedno zlato (U20).

Foto: FIBA

Za razliku od „orlova“ Španija nema problema sa kontinuitetom ostvarivanja dobrih rezultata na najvećoj sceni. Od 1999. do danas, „furija“ samo jednom nije bila na pobedničkom postolju (seniorska kategorija) i to 2005. godine. Na 11 evropskih prvenstava osvojeno je 10 medalja – četiri zlata, tri srebra i tri bronze. Osim pravljenja i negovanja mladih talenata na pravi način, kao i kontinuiteta rada i rezultata, Španija nije dugo menjala selektora, što je takođe veoma bitan faktor.

Što se tiče mlađi kategorija, U19 selekcije Španije ovogodišnje zlato nije prvo, a prethodno je osvojeno 1999. godine. Selekcija U18 ima čak sedam medalja u ovom veku, dok je U17 tim bio drugi na Svetskom prvenstvu prošle godine, a pre toga tri puta zaredom na četvrtom mestu.

Nije da Srbija nije imala uspeha sa mlađim kategorijama u bliskoj prošlosti, ali je više nego jasno da u pravljenju talenata, ali i rezultata nismo kao Francuska i Španija.

I nije samo stvar u reprezentativnoj košarci. Španija ima ubedljivo najbolju ligu u Evropi, a i šampion Evrolige je Real Madrid. Način na koji su Madriđani došli do titule šampiona prepričavaće se godinama, ali je najbitnije da su u tome uspeli.

Foto: Klodian Lato / Eurokinissi / imago sportfotodienst / Profimedia

Kada smo već kod klupske košarke vredi spomenuti da je i Gran Kanarija postala šampion Evrokupa, dok su Unikaha i Tenerife igrali za treće mesto u FIBA Ligi šampiona. Gde su srpski klubovi u ta dva takmičenja? Jednostavno, nema ih.

Neki u Srbiji vole da kažu da smo košarkaška sila, ali bolje da se zapitamo gde smo zapravo u odnosu na prave sile u Evropi. Možda nekad jesmo bili najbolji, ali sada nismo ni blizu toga i to treba svima da bude jasno.

PROČITAJTE JOŠ:

Međutim, nije dovoljno da samo konstatujemo kako su drugi bolji ili da svi igraju košarku danas. Više nego očigledno je da u srpskoj košarci slabo šta funkcioniše na zavidnom nivou, pa oni koji je vode treba da pokažu sposobnost da se izbore sa problemima i da vrate košarku na staze stare slave.

Dok se kod nas priča o nameštanju utakmica u KLS-u, Španija hara Evropom i osvaja titule. To je možda i najbolje poređenje i opis trenutnog stanja.

Kome je bolje? Odgovor je lak.

BONUS VIDEO Najluđe priče legendi srpske košarke: Doček šampiona, kumovi i ljubav koja je promenila sve

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar