Sa nestrpljenjem se čekalo da košarkaši Srbije počnu sa javnim utakmicama, utakmicama koje će navijači moći da isprate barem u TV prenosu, u sklopu priprema za Svetsko prvenstvo (25. avgust - 10. septembra).

U utorak ćemo od 18.45 (Sport klub 1) protiv Grčke prvi put videti na delu izabranike Svetislava Pešića u pripremama za Mundobasket, koji su od okupljanja odigrali dva meča, ali oba iza zatvorenih vrata, pa navijači nisu dobili nijedan jedini odgovor na mnoga pitanja koja ih muče.

„Orlovi“ su otputovali na Akrpolis kup u Atinu u nešto skraćenom sastavu, jer sa proširenog spiska nema četvorice igrača koji neće biti u kombinaciji za meč sa domaćom reprezentacijom, ali i u sredu za meč sa Italijom (18.45).

PROČITAJTE JOŠ

U konkurenciji za sastav neće biti Dušan Beslać, roviti Alen Smailagić i Uroš Trifunović, te Nikola Topić koji je dobio nešto duži odmor nakon što je sa reprezentacijom do 18 godina osvojio evropsko zlato.

Topić je dobio slobodno do kraja Akropolis kupa, a nakon toga će biti priključen „orlovima“ ukoliko se proceni da je potreban timu.

Pešić je i ranije govorio da pomenuta dvojica igrača Partizana, Smailagić i Trifunović, imaju probleme sa povredama.

„Žao nam je i što Jaramaz i Pokuševski nisu mogli da nastave sa nama, a imamo situaciju sa Trifunovićem i Smailagićem. Oni su još u procesu rehabilitacije, očekujemo svaki dan da se priključe, videćemo kako će to da ide. Što se tiče ostalih, oni su dosta dobri, imali smo i dve trening utakmice“, rekao je Pešić i tako zabrinuo navijače.

Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Selektor Pešić za dva meča u Grčkoj računa na sledeće igrače: Aleksa Avramović, Bogdan Bogdanović, Dejan Davidovac, Ognjen Dobrić, Marko Gudurić, Nikola Jović, Stefan Jović, Vanja Marinković, Nikola Milutinov, Nemanja Nedović, Filip Petrušev, Aleksa Radanov, Dušan Ristić, Boriša Simanić.

Dakle, navijači će videti 14 igrača Srbije koji predstavljaju potpuno drugačiji sastav u odnosu na onaj od pre godinu dana sa Evropskog prvenstva. Mnoge zanima i kako će izgledati startna postava i ko će biti prvi izbor na mestu plejmejkera i deficitarnog krila.

Niko ne zna šta bi moglo da se očekuje od ovog tima, iako je jasno zacrtan cilj da se izbori mesto na Olimpijskim igrama.

Bogdan Bogdanović će po prvi put biti kapiten reprezentacije, pa će taj meč u Grčkoj i zbog toga biti posebno emotivan za njega. Konačno ćemo videti kako izgleda nacionalni tim i kakva je koncepcija igre „orlova“. Po onome što se čulo do sada, Srbija je šutirala veliki broj trojki, što verovatno znači da se igra na koš više.

Bogdan Bogdanović Foto: Xinhua News Agency

„Sada počinju utakmice na Akropolis kupu u Atini, to su prve zvanične utakmice, nadamo se da će nam pomoći dosta jer smo u procesu uigravanja. Želimo da se predstavimo u dobrom svetlu“, rekao je Pešić svestan interesovanja koje je probudio kod navijača nakon tajnovitosti na početku priprema.

Ipak, sve bez izuzetka zanima kako će izgledati odbrana, jer je upravo ona kroz istoriju donosila Srbiji (i Jugoslaviji) najviše uspeha, a verovatno će ta organizacija tima biti ključna na prvenstvu na kom neće igrati najveće košarkaške zvezde.

Srbija ima igrače koji mogu da pokrivaju po dve ili tri pozicije, što ostavlja dovoljno taktičke fleksibilnosti selektoru, ali i dalje svi žele da znaju ko je u toj novoj filozofiji igre prva petorka.

Svakako je sigurno da će navijači uživati u nekoj novoj Srbiji koja će u Manili takmičenje početi u grupi sa Južnim Sudanom, Portorikom i Kinom, na čijoj je klupi Aleksandar Đorđević, i sa kojim će igrati na premijeri 26. avgusta.

BONUS VIDEO Bogdan Bogdanović o Srbiji, Jokiću, medaljama, govorima u svlačionici