Foto: Peđa Milosavljević/Starsport

Stefan Jović se vratio u nacionalni tim, Zvezda i Partizan su zajedno dali sedam igrača, ostali košarkaši iz Evrolige je neizvesno koliko će moći da pomognu.

U petak, 11. novembra i ponedeljak, 14. novembra, košarkaška reprezentacija Srbije igraće najpre protiv Velike Britanije u Njukaslu, odnosno protiv Turske u hali „Aleksandar Nikolić“.

Nakon dve tesne pobede u avgustovskim duelima sa Grčkom i Turskom, Srbija je popravila poziciju u grupi, te je sada na skoru od po tri pobede i poraza. U grupi se nalazi šest reprezentacija, a tri će izboriti plasman na Svetsko prvenstvo koje se održava 2023. godine u Japanu, Indoneziji i na Filipinima.

„Orlove“ samo četiri pobede do kraja vode sigurno na Mundobasket, dok bi u svakom drugom slučaju zavisila od ostalih rezultata.

Selektor Svetislav Pešić je već unapred znao da za ovaj prozor neće imati NBA igrače, a upitni su i oni iz najboljih evroligaških timova. Ipak, na širem spisku našlo se čak 13 imena iz Evrolige od ukupno 24 kandidata za konačnih 12.

PROČITAJTE JOŠ:

Kandidati za tim Srbije u novembarskom kvalifikacionom „prozoru“ su: Danilo Anđušić, Nemanja Dangubić, Dejan Davidovac, Ognjen Dobrić, Marko Gudurić, Marko Jagodić-Kuridža, Ognjen Jaramaz, Marko Jeremić, Stefan Jović, Nikola Kalinić, Balša Koprivica, Vladimir Lučić, Vanja Marinković, Vasilije Micić, Dušan Miletić, Luka Mitrović, Nemanja Nedović, Marko Pecarski, Aleksa Radanov, Dušan Ristić, Boriša Simanić, Nikola Topić, Uroš Trifunović i Aleksa Uskoković.

Kao najproblematičnija pozicija ističe se plejmejkerska, na kojoj ni sada nema Miloša Teodosića, ali ni povređenog Alekse Avramovića, čiji se oporavk odužio. Avramović još od leta ima problem sa desnom šakom, ne trenira punom parom i pitanje je kada će se obratiti klupskim i reperzentativnim obavezama.

U reprezentaciju se nakon skoro godinu i po dana vraća Stefan Jović, koji je poslednji meč za Srbiju odigrao protiv Filipina u junu 2021. godine na kvalifikacionom turniru za Olimpijske igre u Tokiju. Iskusni plejmejker je nakon toga bio u Panatinaikosu, za koji je odigrao svega devet utakmica, a sada nema klub. Tokom poslednjih nekoliko godina mučile su ga raznorazne povrede, pa je pitanje u kakvoj je formi i da li je ozbiljan kandidat za prvi tim.

Uz njega su na poziciji „keca“ još i mladi Aleksa Uskoković i Nikola Topić, koji bi sada mogli da dobiju veliki teret na svojim leđima. Uskoković je imao prilike da iskusi kako je to biti deo tima, ali nije imao skoro pa nikakvu ulogu. Topić je sa druge strane tek prošle sezone zaigrao seniorsku košarku u Zvezdi, a početkom ove sezone dobio je nešto veću minatažu. Ipak, dolaskom Luke Vildoze i oporavkom Nemanje Nedovića, i Topićeva uloga u crveno-belom se menja.

PROČITAJTE JOŠ:

Ono što je posebno zanimljivo je da se na spisku Srbije nalazi i šest evroligaških igrača (ne računajući Zvezdi i Partizan), a među njima su Vasilije Micić, Ognjen Jaramaz, Marko Gudurić, Vanja Marinković, Nikola Kalinić i Vladimir Lučić. Svaki od njih imaće klupski meč u Evroligi ili 10. ili 11. novembra, pa je i dalje sumnjivo da li će moći da se stave na raspolaganju Pešiću. Postoji mogućnost da oni budu dostupni za meč protiv Turske, ali da prethodno propuste duel sa Velikom Britanijom, koja slovi za autsajdera u grupi.

Nesumnjivo je da reprezentacija sa pomenutom šestoricom izgleda neuporedivo bolje i konkurentnije, ali važno je istaći da i drugi imaju slične probleme.

Ono što je dobro u vezi sa Srbijom je činjenica da može da računa na igrače iz dva najveća domaća kluba – Crvene zvezde i Partizana. To znači da ćemo na užem spisku verovatno videti Danila Anđušića, takođe povratnika, Nemanju Nedovića i Ognjena Dobrića. Njih trojica svakako jesu dobar temelj, a nesigurna je situacija oko Mitrovića, koji je nedavno doživeo povredu i istegnuće primicača, pa je trenutno na poštedi. Biće interesantno videti i koliko će Pešić imati poverenja u Uroša Trifunovića i Balšu Koprivicu, koji jesu talentovani, ali do sada nisu imali veliku rolu ni u reprezentaciji ni u klubu.

Nemanja Nedović
Nemanja Nedović; Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Još uvek nije poznato ni da li će Dejan Davidovac dobiti „zeleno svetlo“ od moskovskog CSKA da se pojavi na skupu reprezentacije, pošto na spisku nema Milutinova, koji je član istog kluba. Zvaničnih informacija još uvek nema, tako da to „visi u vazduhu“.

Na bekovskoj pozicji Pešić će alternativna rešenja imati u Marku Jeremiću i Aleksi Radanovu, dok je na poziciji krila tu i Nemanja Dangubić, koji ne briljira u dresu Promiteasa na startu sezone.

Na poziciji četvorke situacija nije alarmantna, pošto su tu Marko Jagodić-Kuridža i Boriša Simanić, koji verovatno neće imati prepreku da se odazovu pozivu. Jedino problematično je činjenica da je Simanić verovatno ostao bez kluba, pošto se u Saragosi u najmanju ruku nije proslavio.

Kada je reč o centrima, Pešić će tu imati najmanje problema. Pored Koprivice iz ABA lige će moći u pomoć da priskoči i Marko Pecarski, koji se dobro pokazao u Mornaru. Takođe, iz španske lige će pojačanje stići u vidu Dušana Ristića i njegovog imenjaka Miletića, koji imaju više nego solidne brojke u Fuenlabradi, odnosno Đironi ove sezone.

Cilj je jasan, dve pobede su imperativ, a videćemo i koliko će Pešić uspeti da oporavi „orlove“ nakon nekoliko neuspeha zaredom. Uigravanja će sigurno faliti, ali to ne sme biti izgovor ni u jednoj situaciji.


Grupa I

11. novembar

Grčka – Letonija 18.00
Turska – Belgija 19.00
V. Britanija – Srbija 20.00

14. novembar

Letonija – V. Britanija 18.30

Srbija – Turska 20.00
Belgija – Grčka 20.30

Tabela

Letonija 6 5 1
Grčka 6 4 2
Belgija 6 3 3

Srbija 6 3 3
Turska 6 2 4
V. Britanija 6 1 5

BONUS VIDEO Pešić i Lučić posle poraza od Italije

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar