Foto: Stefanos Kyriazis/IPA Spo / Sipa Press / Profimedia

Moramo da budemo među dve najbolje evropske selekcije na Mundobasketu, postoji i plan B.

Foto:Nova.rs

Svetsko prvenstvo održava se od 25. avgusta do 10. septembra na Filipinima, u Japanu i Indoneziji, a košarkaši Srbije nalaze se u B grupi.

PROČITAJTE JOŠ

Protivnici „orlova“ za prolaz dalje, u drugu grupnu fazu, su Kina, Portoriko i Južni Sudan, upravo tim redosledom. I svi mečevi biće igrani u dvorani „Araneta“, u Manili, glavnom gradu Filipina, u odnosu na koji je šest sati vremenska razlika.

Selektor Svetislav Pešić bio je suočen sa ogromnim problemima pre i tokom priprema, i brojnim otkazima igrača iz različitih razloga. Jasno je da Srbija neće biti u najjačem sastavu, ali predvođena kapitenom Bogdanom Bogdanovićem ima i svoju šansu i svoju računicu da se domogne završnice Mundobasketa.

Pešić je najavio da je glavni cilj reprezentacije plasman na Olimpijske igre u Parizu 2024. godine, a da bi se u tome uspelo moraće dugo i pomno da se prate rezultati drugih selekcija.

Svetislav Pešić Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Za razliku od nekih prethodnih turnira sada neće biti dovoljno da se plasira se u određenu fazu takmičenja, već postoji i kontinentalni ključ.

To znači da iz Evrope prolaze dve najbolje plasirane reprezentacije, baš kao i timovi iz Severne i Južne Amerike, a po jednog predstavnika daju Afrika, Azija i Okeanija.

Dakle sedam košarkaških mesta na Igrama u Parizu (ukupno 12 učesnika) biće popunjeno već nakon Svetskog prvenstva, a jedino sigurno mesto za sada ima Francuska kao domaćin i ona se ne računa u pomenutu kvotu za dva evropska mesta preko Mundobasketa.

To može da bude i olakšica gledajući evropske selekcije, ali… Srbija u konačnom plasmanu na SP mora da bude ispred osam od 10 reprezenacija, a to su Španija, Italija, Grčka, Finska, Gruzija, Nemačka, Letonija, Litvanija, Slovenija i Crna Gora.

Foto: Twitter/Košarkaški savez SRB/@KSSrbije

To u teoriji znači da bi Srbija mogla da dođe do polufinala, a da ne pečatira kartu za Pariz 2024. ukoliko u finalu igraju neke dve selekcije sa pomenutog spiska. Zato će „orlovi“ morati pomno da prate šta rade ostali timovi iz Evrope na Mundobasketu.

Postoji i popravni, odnosno opcija B, a to je plasman kroz kvalifikacije preko jednog od četiri turnira, čiji će pobednici na OI 2024. Srbija je tako izborila mesto na Olimpijskim igrama u Riju 2016. godine, ali nije uspela pet godina kasnije u beogradskim kvalifikacijama za Tokio, kada je kobna Italija prošla dalje.

Uslov da se izbore kvalifikacije neophodan je prolazak u drugu fazu Mundobasketa, a kako je Srbija u B grupi sa Kinom, Portorikom i Južnim Sudanom, to ne bi smela da bude nemoguća misija.

BONUS VIDEO Iznenađenje za kapitena Bogdanovića na letu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar