Foto: TANJUG/AP Photo/Michael Conroy

Nikola Milutinov igra košarku života.

Sve utakmice Mundobasketa pratite u direktnim prenosima uz SBB na kanalima Sport kluba.

Jedna od stranica na Instagramu objavila je kako je Milutinov „ispraznio“ džepove posle utakmice – ključevi, telefon, novčanik i Jonas Valančijunas.

Sjajni srpski centar je naš najkonstantniji igrač na Mundobasketu, i ne samo naš. I protiv Litvanije u četvrtfinalu je održao košarkašku kliniku u reketu. Možda se to ovaj put nije tako dominantno videlo kroz brojke, ali jeste pravim potezima u bitnim trenucima.

PROČITAJTE JOŠ

„Bravo, doktore“, moglo je više puta da se začuje među srpskim izveštačima kada bi Milutinov zaplesao kroz reket, pa i protiv litvanskog NBA asa kao što je Jonas Valančijunas.

„Zidanje“ u reketu – može, asistencija Bogdanu – može. Na kraju devet poena, pet skokova i dve asistencije za indeks 10, što mu je i najslabije u Manili do sada, ali…

Foto: TANJUG/AP Photo/Michael Conroy

Sve pređašnje partije svrstale su Milutinova među top tri najkorisnija igrača Mundobasketa, gledajući one koji su u četvrtfinalu.

U proseku ima 21,3 indeksna poena, ispred njega su samo Šej-Gildžes Aleksander sa 28,2 i Luka Dončić sa 27,8, od kojih jedan neće u polufinale.

Minimalno mu je za petama bio Denis Šruder, ali je sada odmah iza Bogdanović sa prosečnim indeksom 20,5 poena. Šruder je pao posle očajne partije protiv Letonije – indeks minus 10 i plus/minus je imao minus 20.

Foto: TANJUG/AP Photo/Michael Conroy

Milutinov na prethodnih pet utakmica nije imao indeks ispod 20, baš igra fantastično, o čemu svedoči i da je na tri od tih pet mečeva imao dabl-dabl. Bio je neuhvatljiv za Portoriko (12 poena, 15 skokova) i Južni Sudan (17 poena, 10 skokova), dok je u porazu od Italije isporučio 14 poena i 12 uhvaćenih lopti.

Iz igre šutira 31/46, odnosno 67,4 odsto, prosečno beleži 13,2 poena, 8,8 skokova i dve asistencije. I samo još jednom potvrđuje zašto je povratnik u Olimpijakos jedan od najboljih, ako ne i najbolji evroligaški centar.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs

„Milutinov već duže vreme ovako igra, on je izvanredan defanzivni igrač, o njemu priča cela u Evropi. On je jedan od retkih koji je našao balans između napada i odbrane. Stalno na tome insistiramo da se to nađe (na balansu napada i odbrane, prim.aut), iako ne možemo previše da treniramo“, istakao je selektor Svetislav Pešić posle premijere sa Kinom na Mundobasketu.

Izgleda da više neće pričati samo Evropa o Nikoli Milutinovu, već ceo košarkaški svet.


Orlovi su u prve tri utakmice do vrha napunili mrežice Kine, Portorika i Južnog Sudana, a dodatnu motivaciju dala im je Mozzart fondacija koja za svaki poen donira 1.000 dinara, a za svaku trojku 10.000 dinara. Na samo tri meča u grupnoj fazi takmičenja prikupljeno je 694.000 dinara, koji će se usmeriti za razvoj sporta među školarcima.

BONUS VIDEO Lepotice i veseli muzičari kao uvod za Srbiju na Mundobasketu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar