Foto: Starsport/Pedja Milosavljevic

Košarkaška reprezentacija Srbije je poražena od Gruzije rezultatom 94:90 u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo.

Izabranici selektora Igora Kokoškova su imali priliku da stignu do izjednačenja u poslednjem napadu u četvrtoj četvrtini, ali je Rade Zagorac promašio ceo koš šutem iz levog ugla.

Prethodno je srpski tim ispustio prednost koju je stekao u uvodnom kvartalu, a to vođstvo je trajalo do pred finiš utakmice.

Prva figura meča je bio naturalizovani Amerikanac u redovima reprezentacije Gruzije Tad Mekfaden sa 33 poena (11/11 sa linije slobodnih bacanja), a uspeo je da sakupi i sedam asistencija.

Srpski bekovi tokom celog meča nisu uspevali da pronađu rešenje za protivničkog plejmejkera, koji je održavao ritam sve vreme i na kraju bio najzaslužiji za iznenađujući trijumf reprezentacije koju predstavlja pred oko 6.000 gledalaca u beogradskoj hali „Aleksandar Nikolić“.

Najefikasniji u domaćem sastavu je bio Aleksa Avramović sa 27 poena, ali je veći utisak od toga da je imao velikih problema sa snalaženjem u odbrani, ali i u organizaciji napada u kojima je trebalo da pripremi pozicije za šut saigračima.

Foto: Starsport/Pedja Milosavljevic

Iako je poenterski imao nešto lošiji učinak (22 poena), Ognjen Jaramaz je bio apsolutno najbolji akter meča u dresu Srbije, konstantno je bio pretnja protivniku, istakao se na oba kraja parketa, ali je bilo evidentno da mu nedostaje dah, posle velike potrošnje na nedavnom Kupu Radivoja Koraća, ali i na gostovanju u Finskoj.

Za razliku od tog duela, kapiten Miroslav Raduljica je bio neprimetan i upisao je samo sedam poena, a u senku ga je bacio Georgi Šermadini (23 poena, 11 skokova).

PROČITAJTE JOŠ

Solidne role u timu Srbije su imali Marko Simonović (9 poena) i Dejan Todorović (7 poena), dok je potpuno podbacio Zagorac, koji je meč završio sa četiri poena, uz veliki broj promašenih šuteva, uključujući i već pomenuti u poslednjem napadu Srbije.

Srpski tim je odlično startovao meč i imao prednost od 7:0, ali ekipa selektora Ilijasa Zurosa nije odustajala, iako je posle prve četvrtine zaostajala deset poena.

U svakoj narednoj četvrtini Gruzija je korak po korak smanjivala zaostatak da bi na šest minuta do kraja meča prvi put povela sa 72:71.

Kokoškov je reagovao minutom odmora, usledila je serija Srbije od 6:0, ali je potom Zagorac promašio šut kojim je mogao da utvrdi prednost Srbije, što su protivnici uspeli da kazne.

Na 33 sekunde do kraja Mekfaden je ubacio svoju četvrtu trojku za 92:90, što je zaledilo košarkaše Srbije i onemogućilo ih da u narednom napadu stignu do izjednačenja.

U narednom kolu, 27. novembra, Srbija gostuje Švajcarskoj, dok Gruzija istog dana ide na megdan Finskoj.

Foto: Starsport/Pedja Milosavljevic

Kvalifikacije za EP:

Srbija – Finska 94:90 (28:18, 20:23, 19:24, 23:29)
Hala: „Aleksandar Nikolić“
Gledalaca: 6.000
Sudije: Antonio Konde, Karsten Štrobe, Luis Kastiljo

SRBIJA: Simonović 9, Radanov 0, Jaramaz 22p+6as, Kravić 3, Veličković 4, Raduljica 7, Todorović 7, Ilić 0, Zagorac 4, Avramović 27, Rebić 7, Đorđević 0; Selektor: Igor Kokoškov

GRUZIJA: Andronikašvili 8, Burjanadze 11, Tsintsadze 2, Šermandini 23p+11sk, Sanadze 7, Turdziladze 4, Korsantia 0, Berišvili 6, Bokolišvili 0, Lobjanidze, Mekfaden 33p+7as, Londaridze; Selektor: Ilijas Zuros