Predrag Danilović i Igor Kokoškov Foto: Pedja Milosavljevic/Starsport

U prvom obraćanju javnosti kao selektor Srbije, Igor Kokoškov je izneo očekivanja i ideje pred premijerni "prozor" kvalifikacija za Evrobasket 2021.

Posle nekoliko meseci iščekivanja, košarkaški reprezentativci su se okupili u Beogradu, prvi put pod selektoroskom “kapom” Igora Kokoškova. Trofejni stručnjak je izneo očekivanja, planove i ideje u godini u kojoj “orlove” očekuju predolimpijski turnir, a posle nadamo se i olimpijski, a svemu tome uvertira će biti predstojeći mečevi u Finskoj (20. februar) i sa Gruzijom u Beogradu (23. februar) na startu kvalifikacija za Evrobasket 2021.

“Dobio sam mogućnost da vodim nacionalni tim Srbije, što je san svakog trenera i poseban momenat u trenerskom životu. Hvala legendi naše košarke Dušanu Ivkoviću, koji je sve vreme bio uključen u pregovore i uticao da dođe do dogovora. Veliku zahvalnost dugujem predsendiku Sakramenta Vladu Divcu i klubu koji su mi dali dozvolu da budem ovde od starta kvalifikacija“, rekao je Kokoškov koji je sa KSS potpisao ugovor do kraja sledećg olimpijskog ciklusa.

Istakao je koliko mu je bilo važno da se pojavi pred reprezentativcima od prvog okupljanja.

Krem srpske košarke: Predrag Danilović, Dušan Duda Ivković i Igor Kokoškov Foto: Pedja Milosavljevic/Starsport

„Kada sam se već prihvatio obaveze, onda mi je bitno da radim sve što treba kao selektori da budem ovde od samog starta. Za mene ne postoje manje ili više bitne utakmice i događaji. Nisam više tako trenerski mlad, posedujem određeno iskustvo. Ovo je važan trenutak za mene“.

Prvi zadatak, bar kada su u pitanju utakmice, jeste da se Srbija plasira na Evrobasket, odnosno da uspešđno startuje u kvalifikacijama.

„Lepota sporta je što se svi nadaju, svi će želeti da pobede. Ono što mogu da obećam je da ćemo stručni štab, igrači i ja dati sve od sebe da budemo bolji u svim takmičenjima od konkurencije. Iskoristićemo znanje, iskustvo i energiju koju imamo da napravimo dobar rezultat. Bacićemo sve na teren, bez kalkulacija. Kada imate takav stav onda se dese dobre stvari“.

PROČITAJTE JOŠ

Kokoškov se otisnuo u Ameriku pre više od 20 godina, ali trenerski nikad nije raskinuo veze sa Starim kontinentom na koji se vraćao kao pomoćnik Željka Obradovića u reprezentaciji SCG, selektor Gruzije i Slovenije kojoj je 2017. godine pokazao put do evropskog trona.

„Već 20 godina sam u NBA, ali nikada nisam napustio evropsku košarku, niti otišao sa ove košarkaške teritorije. Uvek sam sebe doživljavao kao srpskog trenera koji radi u SAD, a ne NBA ili američkim trenerom“.

Prvi spisak sa imenima 15 igrača na koje Igor računa u mečevima sa Finskom i Gruzijom, malo je revidiran, jer Miloš Teodosić ne putuje na sever Evrope, dok je Ognjena Dobrića lom domalog prsta na desnoj ruci odvojio od tima, pa je naknadni poziv dobio Luka Ašćerić.

„U konsultaciji s ljudima iz Saveza i stručnog štaba, bazirali smo se na igrače koji imaju dobre sezone i koji su u najvišim tačkama karijere. Imamo nekoliko “beba”, da ih tako nazovem, u kojima prepoznajemo potencijal. Možda nisu trenutno u najboljih 14, ali su na našem radaru. Prepoznajemo momke koji talentom mogu da vode reprezentaciju u budućnosti. U timu su i veterani koji donose iskustvo neophodno da se dobiju utakmice. Napravili smo dobar miks, potreban da se dobro odradi posao”.

Novi talas: Aleksa Avramović, Ognjen Jaramaz i Rade Zagorac Foto: Pedja Milosavljevic/Starsport

Naš tim, koji u utorak putuje u Finsku, do premijernog meča u kvalifikacijama odradiće tek četiri treninga.

“Pre puta u Finsku odradićemo dva i tamo još dva. Prvi imamo večeras, fokusiram se na nas. Želim da kroz nekoliko treninga saznamo ko smo mi. Dok sam bio selektor Slovenije, nalazili smo se u grupi sa Finskom. Poznajem Gruziju. Imaju odličnu podršku publike, imamo predstavu ko su oni, ali u ovom trenutku smo najvažniji samo mi”, jasno je Kokoškov portučio na čemu je akcenat tokom prve reprezentativne akcije u koju je uključena i nekolicina momaka iz domaćih klubova:

“Moramo da naglasimo da su tu i igrači koji su igrali finale Kupa Radivoja Koraća juče. Ovom prilikom ćlim da čestitam Partizanu na osvojenom kupu u lepoj košarkaškoj predstavi koja je pokazatelj da igramo dobru klupsku košarku”.

Igor Kokoškov je za pomoćnike izabrao Dejana Milojevića, Vladimira Jovanovića, Jovicu Antonića i Bogdana Karaičića.

“Svako od njih donosi kvalitet, nešto unikatno. Verujem saradnicima. Ja kao selektor sam neko ko donosi odluke, ali sam otvoren za njihove predloge“, zaključio je Kokoškov.


DANILOVIĆ: PROBLEM SA TEODOSIĆEM JE OSIGURANJE

Predrag Danilović, predsednik Košarkaškog saveza Srbije, govorio je o komplikovanoj situaciji plejmejkera Miloša Teodosića.
Iako je njegovo ime uvršteno na prvi spisak novog selektora Igora Kokoškova, on se nije pojavio na okupljanju u Beogradu.

Dugogodišnji lider reprezentacije nije došao iz Italije, gde igra za Virtus, zbog administrativnih problema. Sigurno neće igrati u Finskoj, dok je pod upitnikom za meč u nedelju sa Gruzijom u hali „Aleksandar Nikolić“.

„Pojavio se problem oko osiguranja, da ne ulazimo u detalje. Znaćemo sigurno za dva dana da li će Teo biti u sastavu za meč protiv Gruzije“, rekao je Danilović.

Problem sa Teodosićem tako će primorati Kokoškova na još jednu adaptaciju u hodu, za koju u svakom slučaju neće biti mnogo vremena.