Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Reprezentacija Srbije savladala je Filipine u drugom meču kvalifikacionog turnira za plasman na Olimpijske igre rezultatom 83:76 i tako se plasirala u polufinale.

Srbija je u meč ušla silovito, predvođena Ognjenom Dobrićem, i za samo dva i po minuta igre stigla do 11:2. No, trojkama Džastina Baltazara i Kakua Kuamea Filipini su prišli na minus od tri poena, da bi preko Vilijama Navara razliku smanjili na 13:12.

PROČITAJTE JOŠ

Razigrao se Miloš Teodosić, prvo asistirao Filipu Petruševu, zatim i pogodio trojku, pa za dva, zahvaljujući čemu je ekipa Igora Kokoškova otišla na 22:16 nakon prvih deset minuta.

Trojkom Dobrića Srbija je početkom drugog poluvremena došla do 27:18, a asistencija Teodosića donela je Marjanoviću priliku da poveća na +11. Ubrzo je na semaforu stajalo i 34:20, upravo nakon poena Marjanovića, dok je 42:27 bilo sredinom druge četvrtine.

No, umesto sigurnog nastavka meča Filipini su serijom 7-0 prišli na 42:34, ali je Dobrić trojkom u poslednjoj sekundi poluvremena povećao na 45:34.

Umesto sigurne igre nakon 49:34, potom i 56:40 usledio je neobjašnjiv pad, prvo serija 7-0, zatim znatno bolja igra FIlipinaca, pa je nakon 30 minuta rezultat glasio 67:62. Serijom od pet vezanih poena Filipini su početkom završnih 10 minuta stigli do 67:67, da bi u napadu na četiri minuta pre kraja kada se povredio Stefan Jović došli i do vođstva, ali je Srbija uspela da zahvaljujući Bobanu Marjanoviću ipak izdrži i na kraju zabeleži i drugu pobedu na turniru, posle prve nad Dominikanskom Republikom.

To je dovoljno za prvo mesto na tabeli grupe A, pa će u borbi za finale „orlovi“ igrati protiv boljeg iz duela Italija – Porto Riko.

Taj duel je na programu 1. jula sa početkom u 16:30 u dvorani „Aleksandar Nikolić“. Poraženi će na megdan četi Igora Kokoškova, dok će pobednik odmeriti snage sa boljim iz duela Filipini – Dominikanska Republika.

Srbija – Filipini 83:76 (22:16, 23:18, 22:28, 16:14)

Dvorana: Aleksandar Nikolić; Gledalaca: do 2.400; Sudije: Johan Roso (Francuska), Omar Bermudez (Meksiko), Džejms Aleksander Bojer (Australija).

Srbija: Teodosić 13, Micić, Jović 2, Anđušić 12, Avramović , Dobrić 16, Milosavljević 2, Davidovac 5, Petrušev 8, Marjanović 25

Filipini: Belangel 2, Heding 13, Kuam 17, Navaro 4, Soto 10, Abarijentos 9, Baltazar 10, Čiju, Go 4, Nijeto 2, Ramos, Tamajo 5

Kraj meča

Pobeda Srbije 83:76, u polufinalu na boljeg iz duela Italija – Portoriko.

39′ Marjanović za +5

Imali su Filipini nekoliko prilika da dođu do prednosti, ali nisu uspeli da pogode koš, sa druge strane Avramović je promašio zakucavanje, ali je Marjanović preuzeo konce igre u svoje ruke. Prvo je pogodio iz reketa, potom bio sjajan i na 36 sekundi pre kraja lepim košem doneo +5 timu Igora KOkoškova pogotkom iz okreta.

36′ Veliki problem za Kokoškova, nova povreda

Filipini su uspeli da priđu na minus od jednog poena trojkom Hedinga, ali je njoj prethodilo nešto što bi moglo da bude izuzetno problematično za Srbiju. Naime, Stefan Jović je prilikom driblinga, osetio bol, ostao da leži na parketu. Nakon postignutog koša Jović je uz pomoć Anđušića i medicinskog osoblja izašao van terena, bez mogućnosti da se osloni na desnu nogu.

33′ Da li bi ovo trebalo da nas zabrine?

Mučila se Srbija protiv Dominikanske Republike, ali je slavila. Isti scenario viđen je i protiv Filipina, pošto je nakon 15 poena viška tim Filipina imao ne samo izjednačenje, već i šansu da povede. Srećom, promašili su nekoliko šuteva, sa druge strane Marjanović i Anđušić su doneli +4, 71:67, a na +6 je povećao Jović polaganjem.

31′ Izjednačenje

Imala je Srbija +15, ali akon koša Nijeta i pogođene trojke Tamaja na semaforu je 67:67.

30′ Kraj treće četvrtine

Srbija ima prednost, ali… Velikih problema ima selekcija Igora Kokoškova, pogotovo u odbrani.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

26′ Teo preuzeo odgovornost, ponovo

Trojka kapitena, potom koš Petruševa nakon skoka u napadu (61:47), ali su Filipini ipak uspeli da se ponovo vrate, naprave seriju 8-2 i priđu na 63:55.

24′ Ponovo pad u igri Srbije

„Orlovi“ igraju po sistemu toplo-hladno, pa nakon odličnog početka drugog poluvremena su dozvolili rivalu da uzvrati i razliku smanji na devet poena minusa preko Abarijentosa, koji je pogodio za tri, pa za dva, a Kokoškov zatražio minut odmora.

21′ Srbija na +15

Četiri vezana poena – prvo zakucavanje Dobrića na alej-up pas Jovića, zatim i koš posle ofanzivnog skoka Marjanovića, prednost je 49:34.

20′ Troja Dobrića za kraj poluvremena

Dobro je Srbija igrala u napadu, pa je i poslednji napad završen tako što je Dobrić u poslednjoj sekundi ostao sam u ćošku, pogodio trojku, te reprezentaciju odveo na 45:34. Još ako bi na to došla i nešto kvalitetnija odbrana, čini se da bi Srbija bez ikakvih problema došla do ubedljivog vođstva.

19′ Napad funkcioniše, odbrana ne

Srbija uspeva da napravi razliku, ali potom i to napravljeno da „prospe“. Tako su Filipini ponovo ušli u seriju, vezali dve trojke preko Baltazara i Hedinga, pa pred poslednji minut poluvremena imaju samo osam poena minusa, 42:34.

17′ Tandem Marjanović – Teodosić enigma za Filipine

Bilo je očekivano da će Srbija bez previše poteškoća doći do pobede, ali su verovatno i Marjanović i Teodosić iznenađeni kojom lakoćom dolaze do poena. Bobi je dominantan ispod oba koša, pa je svaki promašaj igrača u belom pola skoka u napadu, dok sa druge strane Teodosić prolazi kroz odbranu kako hoće, asistira kako hoće, a i pogoci sa distance mu nisu strani.

14′ Srbija u naletu

Pet vezanih poena Marjanovića, potom još dva posle uhvaćenog skoka u napadu, pa „orlovi“ imaju +14, 34:20.

12′ Novi poeni Dobrića

Petrušev je uhvatio loptu u odbrani, Avramović asistirao, Dobrić pogodio za tri, došao do svog 11. poena i doneo +9 Srbiji, 27:18.

11′ Počela je druga četvrtina

Nakon razmene koša sa obe strane usledila je i razmena grešaka. Prvo je Go pogodio za dva, uzvratio je Petrušev flouterom, zatim je Tamajo sjajno „pročitao“ pas Teodosića, ali je Abarijentos loptu poslao u aut.

Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

9′ Teodosić preuzeo odgovornost

Trojka kapitena reprezentacije, potom faul u napadu Tamaja, te još jedan sjajan prodor Teodosića za +6, 22:16.

I Obradović na tribinama

Novi trener Partizana Željko Obradović nalazi se na tribinama, i to u društvu prvog čoveka crno-belih, Ostoje Mijailovića.

Foto: Pedja Milosavljevic / STARSPORT

5′ Filipnci se vraćaju u igru

Nakon očajnog početka Filipini su pogodili dve trojke, preko Baltazara i Kuamea stigli do 13:10, a potom sigurnim izvođenjem penala Navara prišli na -1.

3′ Raste prednost Srbije

Dlanom o dlan, zakucavanjem Marjanovića i trojkom Anđušića Srbija je stigla do 11:2.

1′ Odličan početak Dobrića

Zvezdin košarkaš je pogodio dva šuta za tri poena i doneo Srbiji 6:2.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar