Foto: KSS

Basketaška reprezentacija Srbije plasirala se direktno u četvrtfinale Svetskog prvenstva u Beču pobedom nad Brazilom 21:17.

Srbija je samo u prve dve, tri akcije ušla sporije u meč i Brazil je tada delovao kao dostojan rival.

Bolja energija, atmosfera sa tribina kao da su basketaši Srbije igrali u Beogradu ili Nišu i šut za dva poena presudili su i rešili pitanje pobednika mada su Marko Branković i Strahinja Stojačić upisali ključne poene.

PROČITAJTE JOŠ:

Poeni igrača našeg tima bili su ravnomerno raspoređeni jer je svaki od njih imao svoje nalete i momente inspiracije. Tako je nešto efikasniji od ostalih bio Stojačić sa sedam poena, Branković i Majstorović su imali po pet, a Vasić četiri. Na drugoj strani je prednjačio Leonardo Brankinjo sa sedam poena, Džeferson Sokas je ubacio šest, Ruan Miranda tri, a Žonatan Melo jedan.

Brazil je počeo dvojkom za vođstvo 2:0, a Miranda ga je uvećao lepim okretom pod košem.

Brazilci nikad nisu bili bolje plasirani od 16. mesta, pa je ulog za Srbiju kao branioca titule bio veći.

Branković je posle dobre kombinacije ostao sam na dvojci i pogodio ju je, a onda je fauliran na novom šutu za dva. Ubacio je jedno od dva slobodna bacanja iz čega se lopta odbila u ruke igrača Srbije.

Posledica je bila nova dvojka, ovog puta Dejana Majstorovića. Za samo minut i po igre, Srbija je nanizala šest poena i posle lepe kombinacije i završnice Mihaila Vasića pod košem.

Stojačić je odustao od čuvanja Brankinja koji je poentirao za 6:4, dok je Majstorović pod košem pokupio promašenu dvojku i poentirao je na drugi obruč, pre nego što je Stojačić dvojkom pocepao mrežicu.

Sat je pokazivao sedam i po minuta do kraja i 9:4 za Srbiju. Miranda je dotle sjajno izblokirao Brankovića, a Stojačić se potpuno razigrao u atmosferi gde se sa tribina čulo „Srbija, Srbija“.

Brazil se u tim trenucima „preselio“ u reket, dok je Stojačić rešetao spolja, a publika u Beču je bila u transu. Posle Strahinjinog šuta je bilo 13:7, ali je onda Brazil vezao tri poena.

PROČITAJTE JOŠ:

Vasić nije uspeo da pogodi zicer posle lepog okreta i finte kojom je pod košem izbacio rivala, ali jeste Majstorović iz prodora za 14:10.

Stojačić je zatim uhvatio loptu posle čudnog faula za momke u zelenim dresovima i uhvatio je njihovu odbranu na spavanju da kroz sredinu prođe do koša i zakuca za 15:10.

Majstorović je pod košem iskoristio brzo razmišljanje Vasića, a Brazil se sve vreme mučio da poentira i uglavnom je to radio ili posle faulova ili izbliza. Tako su i održavali korak sve dok Branković i Vasić nisu vezali dva poena za 18:13 na nešto manje od četiri minuta pre kraja meča.

Sokas i Miranda nisu odigrali dovoljno dobar pik end rol koliko je srpski tim odigrao dobru odbranu, pa je Miranda napravio korake, a Sokas je onda faulirao Brankovića i poslao ga na liniju penala.

Marko je ubacio jedan od dva penala, a onda je iz ukradene lopte poentirao, na šta se nadovezao Stojačić prodorom uz kontakt kroz sredinu za konačnih 21:17 i direktan plasman našeg tima u četvrtfinale Svetskog prvenstva. Naš nacionalni tim je do sada pobeđivao Madagaskar, Francusku i Nemačku.

BONUS VIDEO: Nikoli Jokiću pripao MVP trofej finala Zapadne konferencije

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar