Foto: EZRA SHAW / Getty images / Profimedia, Pedja Milosavljevic/ Starsport, EPA-EFE/David Aguilar

Još jedna sezona iz snova za Srbe, ostali su u borbi za još nekoliko trofeja

Srbija, zemlja košarke, prekrštena je u „Zemlju MVP-jeva“, kakav je naslov novog dokumentarnog filma Evrolige, koji je zvanično objavljen u petak na Jutjubu.

PROČITAJTE JOŠ:

Kako i ne bismo bili nazvani takvom zemljom, kada naši košarkaši iz sezone u sezonu pomeraju granice na evropskom i američkom tlu.

Zasluge za to idu pre svega Nikoli Jokiću, Vasiliju Miciću i Milošu Teodosiću, koji postižu individualne i ekipne uspehe na planetarnoj smotri.

Jokić je po drugu sezonu zaredom postao MVP NBA lige, a nagrada mu je simbolično uručena u Somboru, gde vreme za odmor provodi sa porodicom, prijateljima i konjima.

Kada je po prvi put postao MVP mnogi su pomislili da je to njegov vrhunac, a Somborac je sve razuverio svojim partijama i brojkama u novoj sezoni.

Već i vrapci na grani znaju da je jedini ikada uspeo da upiše više od 2.000 poena, 1.000 skokova i 500 asistencija u jednoj sezoni, a njegovi proseci ove sezone su najbolji koje je beležio u karijeri.

Našao se i u top deset igrača sa najviše poena (šesti na listi, najbolji je Džoel Embid), skokova (drugi, iza Rudija Gobera) i asistencija u proseku (osmi, vodeći je Kris Pol). Pre njega to niko nije uspeo u proteklih 50 godina. Pored toga bio je u deset najboljih po procentu šuta iz igre (58,3%), konkretno osmi, a po indeksu korisnosti (32,94) ubedljivo najbolji.

Foto: Tanjug / AP Photo/Jeff Chiu

Kada bismo dalje nastavili da nabrajamo šta je sve uspeo ove sezone, to bi trajalo satima, a mnogi su mu zamerili što sa Denverom nije uspeo da stigne dalje od prve runde plej-ofa.

I da, istina je da nije. Pokazalo se da Denver bez druge dve zvezde Majkla Portera i Džamala Mareja ne može daleko da dogura u plej-ofu, ali je trener Majkl Meloun najavio uzbudljivo leto kada su Nagetsi u pitanju, a dolaskom u Srbiju nagovestio je i novi ugovor za Jokića, koji bi bio vredan oko 260 miliona dolara.

To bi bio jedan od najvećih ugovora u istoriji, a Jokić će nesumnjivo i naredne sezone pomerati granice u NBA. Ostaje da se vidi da li će odlučiti da nastupi za Srbiju na Evropskom prvenstvu od 1. do 18. septembra, a postoje glasine da će pripreme biit upravo u njegovom Somboru.

Oni za koje praktično i da nema sumnje da li će se odazvati pozivu seleketora Svetislava Pešića su Micić i Teodosić.

Vasilije Micić, Miloš Teodosić
Vasilije Micić, Miloš Teodosić; Foto: Srdjan Stevanovic/Getty Images

Plejmejker Efesa postao je najbolji strelac Evrolige, te poneo nagradu „Alfonso Ford“. Beležio je 18,2 poena u proseku tokom ligaškog dela, a strelce je predvodio i tokom serija u Top 8 fazi Evrolige.

Micić je prošle godine objedinio dve MVP nagrade – bio je najkorisniji igrač Evrolige za celu sezonu, ali i u finalu protiv Barselone.

Ove godine očekuje ga još jedan Fajnal for i to u Beogradu od 19. do 21. maja. Rival Efesu u polufinalu biće ekipa Olimpijakosa.

Poslednjih nekoliko sezona priča se i o Micićevom odlasku u NBA, ali još uvek nije sigurno da li će se to ikada desiti. Ono što je sigurno to je da se u Evropi profilisao kao jedan od najboljih igrača.

Vasilije Micić
Vasilije Micić Foto: Evgeny Biyatov / Sputnik / Profimedia

Teodosić je sa Virtusom osvojio Evrokup, čime je obezbedio plasman u Evroligu naredne sezone. Srpski plejmejker uvršten je u najbolju petorku takmičenja, a bio je i MVP finala, pošto je u pobedi protiv Burse 80:67 upisao 21 poen.

Nije ponovio uspeh iz prošle godine, kada je bio MVP celog takmičenja, ali je imao velike zasluge u tome, što je njegov saigrač Mam Žaite poneo to priznanje. Za veliki broj njegovih koševa zaslužan je upravo Teodosić, koji je bio najbolji asistent Evrokupa sa prosekom od 7,9 uspešnih dodavanja po meču.

Titilu najboljeg trenera u Evrokupu poneo je Dušan Alimpijević, koji je sa Bursom napravio čudo, te izborio plasman u finale. Iako niko to nije očekivao, Alimpijević je sa svojim pulenima pobedio na tri teška gostovanja u nokaut fazi, ali je Virtus na kraju bio preveliki zalogaj.

Foto: Peđa Milosavljević/Starsport

Košarkaš Tenerifa osvojili su FIBA Ligu šampiona, a samim tim je i srpski igrač Dejan Todorović uzeo medalju. Tenerife su u finalu bili bolji od Manrese sa 98:87,a Todorović je tokom takmičenja prosečno beležio 3,5 poena.

Iako ne važi za jednog od glavnih srpskih igrača, Todorović ima sedam nastupa za nacioni tim, u kom je u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo 2019. godine bio jedan od glavnih igrača sa 11,2 poena u proseku.

Sve ove individualne nagrade i timski uspesi potvrđuju da Srbija ima čime da se ponosi u svetu košarke, te da je naša sadašnjost, ali i budućnost veoma svetla.

BONUS VIDEO Noć za istoriju NBA, cela hala ovacijama ispratila rekord Nikole Jokića

Pratite nas i na društvenim mrežama:

FacebookTwitterInstagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar