Foto: EPA-EFE/TANNEN MAURY/Sarah Stier / Getty images / Profimedia

Sezona u NBA ligi došla je do polovine, pa je pravi trenutak da se osvrnemo na učinak košarkaša iz Srbije koji nastupaju u najjačoj košarkaškoj ligi sveta.

PROČITAJTE JOŠ...

Srbija trenutno ima šest košarkaša koji nastupaju u NBA šampionatu – Nikolu Jokića u Denveru, Nemanju Bjelicu u Sakramentu, Bobana Marjanovića u Dalasu, Bogdana Bogdanovića u Atlanti, Alekseja Pokuševskog u Oklahoma Sitiju i Alena Smailagića u Golden Stejtu.

Iako su samo dvojica košarkaša imala ozbiljniju ulogu u dosadašnjem toku sezone (Jokić i Bogdanović), nije potrebno preterano spominjati da je uticaj igrača iz Srbije na dešavanja u NBA ligi i više nego veliki.

Nikola Jokić

Iako Jokićev Denver ne briljira ove sezone, Jokić je na prethodnih 36 utakmica pružao dovoljno kvalitetne partije da je ozbiljan kandidat za nagradu za najboljeg košarkaša sezone. Jokić je za sada po meču prosečno ubacivao 27.1 poen, uz 11 skokova i 8.6 asistencija po utakmici.

Jokić je za sad devet mečeva završio sa tripl-dabl učinkom, nijednu utakmicu nije završio sa manje od 10 poena, a čak 13 mečeva je okončao sa preko 30 poena (najviše je ubacio protiv Sakramenta – 50). Briljirao je Jokić i po broju asistencija (18 protiv Hjustona), skokova (22 protiv Feniksa)…

Jasno je da je bez dileme legitiman kandidat za MVP naslov, ali je, da bi došlo do toga, neophodno da dobije kvalitetnu podršku saigrača i ostatka tima. Mada, Nagetsi su uhvatili ritam u poslednje vreme, igraju solidno, i sa 21-15 su trenutno šesti na Zapadu. Ukoliko uprava odluči da Jokiću dovede neko pojačanje, svakako bi postali jedni od glavnih favorita za borbu za sam vrh.

Bogdan Bogdanović

Bek Atlanta Houksa je od početka odigrao tek 11 mečeva zbog povrede kolena koju je zaradio 9. januara protiv Šarlota. Ipak, i to mu je bilo dovoljno da pokaže da Houksi nisu pogrešili kada su ga doveli.

Bogdanović je pre povrede počeo da hvata ritam, četiri utakmice krajem decembra i početkom januara je završio sa preko 10 poena, od čega je najbolju partiju pružio protiv Bruklina, kada je brojao do 22. Za sad, Bogdanović ima 9.4 poena po meču, mada bi prave partije od njega trebalo očekivati tek u narednim nedeljama, kada u potpunosti uhvati ritam i namesti „nišanske sprave“.

Houksi su trenutno 11. na Istoku sa 16 pobeda i 20 poraza, pa će do samog kraja biti u trci za plasman u plej-of.

Nemanja Bjelica

Kingsi su i ove godine loši, imaju 14 pobeda i 22 poraza, a Bjelica je, nakon relativno dobrog početka, posle prvih deset utakmica narednih 14 gledao sa klupe. Od tad dobija šansu gotovo na kašičicu. Ipak, interesovanja za njega ima, pa je rastanak sa Kingsima gotovo izvestan. Ove sezone Beli je na 19 mečeva prosečno beležio 8.5 poena, 2.2 asistencije i 4.2 skoka po meču.

Najbolju partiju pružio je protiv Majamija, kada je ubacio 25 poena, a na još sedam mečeva je imao preko 10 ubačenih poena.

Kingsi će i ove godine, sem ako ne bude nekog ogromnog preokreta, propustiti plej-of, što ne važi za Bjelicu, s obzirom na to da bi mogao put Filadelfije, mada se spominju i Milvoki, Majami, Boston, Golden Stejt, Los Anđeles Lejkersi… Bjelica bi tako mogao veoma lako da od igrača koji tavori u Kingsima postane jedan od ključnih faktora u napadu na titulu nekog od pretendenata na prsten najboljeg u šampionatu.

Boban Marjanović

Odigrao je 18 mečeva, jednom bio starter, ali je Marjanović svoje minute koristio maksimalno. Iako je samo šest puta na parketu proveo više od 10 minuta, tri puta je ubacio preko 10 poena. Najbolju partiju pružio je protiv Hjustona, kada je zabeležio 15 poena i 12 skokova.

Marjanović nije udarna igla Dalasa, ali ima ozbiljnu ulogu u rotaciji Maveriksa i čini se da u ekipi čija je prva zvezda Luka Dončić itekako znaju kakoda iskoriste njegove mogućnosti.

Dalas je trenutno osmi na tabeli Zapada sa 18-16, pa je utisak da su malo podbacili, ali bi trebalo očekivati da će u drugom delu sezone potvrditi status jednog od najtalentovanijih sastava i bez problema se izboriti za mesto u plej-ofu. Što se Bobija tiče, za sad beleži prosečno 4.6 poena i 3.9 skokova po meču.

Aleksej Pokuševski

Iako ima tek 19 godina, Pokuševski je pre svega partijama u razvojnoj ligi pokazao da je prerastao taj nivo takmičenja. Nije se još izborio za status ozbiljne opcije u Oklahomi, ali jeste na momente dokazao da poseduje ogroman potencijal, pa bi uloga trebalo da bude sve ozbiljnija u narednim nedeljama.

Za sad, odigrao je 17 mečeva, i prosečno beleži 3.3 poena i 3.5 skoka po meču. Najbolju partiju pružio je protiv Los Anđeles Lejkersa, kada je ubacio 10 poena.

Prave partije nekadašnjeg košarkaša Olimpijakosa bi trebalo očekivati tek od sledeče godine, kada se u potpunosti privikne na NBA, ali jasno je da u Oklahomi u njegov talenat imaju ogrono poverenje.

Alen Smailagić

Smailagić je na samom početku sezone doživeo povredu zbog koje je dugo pauzirao, pa su ga Golden Stejt Voriorsi poslali u svoj razvojni tim, ekipu Santa Kruza. Tamo se razigrao, bio jedan od najboljih u odličnoj sezoni koja je završena porazom u polufinalu G lige od Lejklend Medžika. Popularni Smajli je taj meč završio sa 18 poena, pa ne bi bilo iznenađenje ukoliko bi već u narednim nedeljama dobio poziv da se vrati u prvi tim, a potom i da debituje u takmičarkoj sezoni 2020/2021.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar