Foto: USA TODAY Sports / ddp USA / Profimedia

Nikola Jokić će 7. marta postati prvi Srbin koji je nastupio u startnoj petorci Ol-star utakmice, ali ne i prvi koji je pisao njenu istoriju.

PROČITAJTE JOŠ...

Atlanta će biti domaćin 70. izdanja meča najboljih igrača lige, a od 2. marta 1951, kada je održana prva utakmica u Bostonu, pa sve do prošlogodišnje, odigrane 16. februara u Čikagu, zlatnim slovima u istoriju Ol-star vikenda za sada su svoje ime upisali Predrag Stojaković i Bogdan Bogdanović.

Stojaković je pet puta nastupio na takmičenju u brzom šutiranju trojki, dok je Bogdanović proglašen za najboljeg igrača takozvanog „Rising star“ čelendža, utakmice na kojoj nastupaju košarkaši koji su te ili godinu dana ranije po prvi put zaigrali u ligi.

Predrag Stojaković

Stojaković je prvi put mesto našao na ovo mtakmičenju u sezoni 2000/2001, kada je u finalu poražen od Rej Alena.

Radio je naporno, poboljšao šut, pa je u narednoj godini napravio iskorak i prvi put došao do pobede nakon što je u „produžetku“ bio bolji od Velsija Persona iz Klivlenda. Nakon što su u finalnoj seriji obojica imali po 19 pogodaka, pobednik je odlučen u dodatnoj rundi od 24 sekunde, kada je Stojaković pogodio devet, Person pet, a Srbija po prvi put dobila osvajača odličja na ovom događaju.

Godinu dana kasnije, isti rivali u finalu, ponovo produžeci nakon što su obojica imali po 19 poena, ali a ovog puta bilo je i kontroverze. Naime, iako je fantastično ušao u poslednju seriju, Stojakovića je, dok je šutirao sa sredine, prekinula sirena koju je greškom pritisnuo čovek zadužen za vreme. To je omelo Stojakovića, koji je vidno ispao iz ritma pa je završio sa loših 13. Person je posle njega imao 16, ali su organizatori odlučili da je jedino ispravno bilo to da Stojakoviću daju još jednu šansu.

I on je to iskoristio gotovo savršeno – brojao je do 22, titulu je osigurao još pre poslednjih pet lopti i ostavio čitavu ligu u neverici.

Stojaković je i naredne sezone, 2004. došao do finala, ali je posustao i u poslednjoj seriji imao samo 16 poena, dva manje od pobednika Vošona Lenarda iz Denvera. Poslednji i peti put Stojaković je na ovom takmičenju nastupio 2008. godine, kada je imao 15 pogodaka i ispao već u prvoj rundi iza pobednika Džejsona Kapona, te Danijela Gibsona i čuvenog Dirka Novickog.

Bogdan Bogdanović

Bogdanović je u svojoj ruki sezoni zastlužio poziv na „Rising stars“ utakmicu, i bio najbolji u pobedi Tima sveta protiv selekcije Sjedinjenih Američkih Država. Ubacio je Bogdanović tada 26 poena, dodao četiri skoka, šest asistencija, jednu ukradenu loptu, njegova ekipa je slavila 155:124, a NBA liga Bogdanovića istakla u prvi plan:

Nikola Jokić

„Džokera“ je u svoj tim izabrao Lebron Džejms, započeće utakmicu, i, ako je gledati aktuelnu statistiku, ne bi bilo iznenađenje da pruži najbolju partiju ne samo svoju, već i nekog košarkaša iz Srbije na samoj utakmici. Do sada, Jokić je dva puta igrao na Ol-star utakmicama, dok je isto toliko puta bio deo i takmičenja u veštinama.

Prvo je 2017, kada je menjao Džoela Embida, prošao Entonija Dejvisa u prvoj rundi, nakon čega je poražen od Kristapsa Porzingisa u polufinalu, gde je zaustavljen i 2019, nakon što je u prvoj rundi preskočio imenjaka Vučevića, da bi ga u narednoj rundi izbacio Džejson Tejtam.

Ipak, 2019. je ostao upamćen i po „fazonu“ koji je „prodao“ Lebronu Džejmsu.

Ove godine Džejms i Jokić će zajedno zaigrati u prvoj postavi, a ostaje nam da vidimo da li će ponovo zahvaljujući nekom sličnom naletu inspiracije Jokić uspeti da se nađe među igračima koji su obeležili utakmicu najvećih zvezda NBA lige.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram