Miles Bridges, Ben Gordon, Eric Bledsoe Foto:Alex Slitz / Zuma Press / Profimedia/ Jonathan Daniel / Getty images / Profimedia/USA TODAY Sports / ddp USA / Profimedia

Neverovatno je to kolika količina mržnje, nezadovoljstva i nekontrole u čoveku je potrebna kako bi se odlučio da udari sopstveno dete ili pak suprugu, odnosno devojku.

Nažalost, živimo u vremenu u kom je nasilje za neke svakodnevica, a čak i profesionlani sportisti umeju sebi da upropaste karijeru i zagorčaju život zbog nepromišljenih fizičkih napada na bliske ljude.

PROČITAJTE JOŠ:

Samo u poslednjih nekoliko meseci u javnost su isplivali gnusni detalji zločina i napada u Americi, a pritom su glavni akteri NBA zvezde ili bivši košarkaši.

Slučaj koji je mnoge poznavaoce košarke ostavio bez teksta i daljeg komentara, jeste onaj u kom je Majls Bridžis, član Šarlot Hornetsa, brutalno pretukao svoju partnerku, a uz to je optužen i da je zlostavljao decu.

Zbog toga je uhapšen 29. juna u Los Anđelesu, te se suočio sa zakonom i ko zna kakvim nedaćama umesto da se u miru sprema za novu sezonu nakon odmora na nekoj egzotičnoj destinaciji, jer mu novca sigurno ne manjka.

Jedan od najboljih košarkaša Šarlota prošle sezone je čak bio i u bekstvu, ali je nakon prijava ubrzo uhapšen i sproveden u zatvor. Policija u Los Anđelesu je krajem juna dobila poziv žene, koja je bila u svađi sa Bridžisom, koji je nakon nemilog događaja pobegao.

Ženi je zbog povreda koje joj je naneo košarkaš morala da se ukaže i pomoć, a policija je nedugo zatim uhapsila Bridžisa koji je odlučio da se preda, a određena mu je kaucija od 130 hiljada dolara koju je platio i našao se na slobodi.

Bridžis, koji je takođe reper pod imenom RTB MB, nije izbegao susret sa zakonom, a povređena žena je objavila i jezive slike povreda na društvenim mrežama.

„Mrzim što je došlo do ovoga, ali ne mogu više da ćutim. Dozvolila sam nekome da uništi moj dom, da me zlostavlja na svaki mogući način i da traumatizira našu decu za ceo život. Nemam šta da dokazujem svetu, ali neću dozvoliti nikome ko bi mogao da uradi nešto tako užasno da nema kajanja i da slika nešto što ja nisam. Neću dozvoliti ljudima oko njega da me ućutkaju i lažu da bi zaštitili ovu osobu. To je neetično, to je nemoralno, to je zaista bolesno. Boli me srce jer sam oduvek imala nadu, a toliko ljubavi i koliko god ovo bilo strašno za mene, vreme je da se zauzmem za sebe. Neću više ćutati da štitim druge jer sebe i svoju decu cenim više nego bilo čiju ‘sliku’.… Fraktura nosa, zgloba, pokidana bubna opna, pokidani mišići na vratu od gušenja dok nisam zaspala i teškoća. Potres mozga. Ne treba mi saosećanje, samo ne želim da se ovo desi nekom drugom, samo želim da ova osoba dobije pomoć, moja deca zaslužuju bolje. To je sve što želim. Boli, sve boli, boli ova situacija, što je najvažnije, plašim se i boli za svoju decu koja su svemu bila svedoci. Molim vas poštujte privatnost moje porodice i prestanite sa odvratnim glasinama i optužbama“, napisala je Mičel Džonson u emotivnoj ispovesti na društvenim mrežama.

Sredinom jula stigle su informacije da je Bridžis i zvanično optužen za nasilje u porodici i zlostavljanje dece, a još uvek nije poznato kolika će biti konačna kazna.

U priči je svakako i odlazak u zatvor (potencijalno i višegodišnja kazna), ali i velika finansijska kazna, a Bridžisovo saslušanje je nekoliko puta zaredom bilo odloženo.

Bridžis je izabran kao 12. pik 2018. godine sa koledža Mičigen stejt, a tokom četiri sezone je postizao 13,4 poena i 5,6 skokova po utakmici. Prethodna sezona mu je bila najbolja u karijeri sa prosečno 20,2 poena, 7 skokova i 3,8 asistencija.

Očekivalo se da proteklog leta oproba tržište i bude jedna od najzanimjivijih opcija za najjače timove u ligi, ali je sve upropastio nasiljem van terena. Njegov status u NBA ligi još uvek nije poznat, izvesno je da će propustiti celu sezonu, a možda više nikad neće ni zaigrati profesiolnu košarku. Jer ko bi još želeo da ima nasilnika u timu? Bridžis je umesto blistave NBA karijere izabrao pečat nasilnika i lošeg momka.

Najskoriji slučaj nasilja u porodici kada su NBA zvezde u pitanju pojavio se pre samo nekoliko dana, kada je Erik Bledso uhapšen.

Bledso je u karijeri odigrao 11 sezona u NBA, a promenio je pet klubova, dok mu je poslednji bio Los Anđeles Klipersi. Tamo je završio prošlu sezonu, a pošto je već u poznim igračkim godinama naredna stanica trebalo je da mu bude kineski Šangaj. Tamo je potpisao ugovor, ali je ubrzo nakon toga uhapšen.

Iskusnog plejmejkera je prijavila devojka, koju je navodno ošamario. Ipak, američki košarkaš je platio kauciju i ubrzo je pušten na slobodu.

Erikova devojka je odlučila da se oglasi i na društvenim mrežama, gde je istakla da ne želi da ostane u vezi sa nasilnikom, te da ovo nije bio prvi da se tako nešto dešava. Kako sama kaže, kaje se što je ostala u vezi sa Bledsoom, te da je on monstrum.

Početkom oktobra i bivši NBA košarkaš Ben Gordon nije mogao da se suzdrži u trenucima naleta besa, pa je na aerodromu La Gvardija u Njujorku udario svog desetogodišnjeg sina.

Gordon je čekao let za Čikago, ali su mu policajci na aerodromu zabranili da uđe u avion i stavili mu lisice zbog navodnog zlostavljanja sina, otkrio je za Njujork post izvor iz policije.

Njegov sin je u pratnji tetke odveden u dečiju bolnicu na Long Ajlendu, gde su lekari odredili stepen njegove povrede.

Nekadašnji bek Čikaga, Detroita, Šarlota i Orlanda i ranije je imao problema sa zakonom jer je više puta privođen zbog pljacke i napada. Osim toga, od nepočinstava ima i vožnju sa falsifikovanom registarskom tablicom, kao i zbog toga što je uključivao protivpožarne alarme u svom stanu u Los Anđelesu kada nije bilo požara.

Nije teško zaključiti da je Gordon problematičan, a najgore od svega je što njegovo dete ispašta. Epilog cele situacije se čeka, a pitanje je i da li je ovo prvi put da se u porodici Gordon javilo nasilje.

Jedna od najbizarnijih priča u Americi vezana je za Džejsona Vilijamsa, nekadašnjeg učesika Ol-stara i košarkaš koji je nastupao za Filadelfija Seventisikserse i Nju Džersi Netse.

Kada spomenemo ime Džejsona Vilijamsa verovatno većina poznavalaca košarke prvo pomisli na plejmejkera sa nadimkom „Bela čokolada“, ali ovde nije reč o njemu.

Njegov imenjak igrao je na poziciji krilnog centra i centra, a trenutno ima 54 godine i uvršten je u Kuću slavnih univerziteta Sejnt Džon iz njujorškog naselja Kvins.

Ipak, umesto slavlja njegove porodice, ćerke Vizdom i Trajamf odlučile su da upute apel čelnicima ove ustanove kako bi Vilijamsovo ime uklonili sa liste igrača koji su obeležili istoriju škole.

Kako je 18-godišnja Vizdom navela, njen otac je „alkoholičar i nezainteresovani i lenji čovek koji nema nikakvog osećaja za kajanje“.

Sestre su u pismu optužile Vilijamsa i za zanemarivanje, emocionalno i verbalno nasilje, kao i činjenicu da uprkos višemilionskom bogatstvu zarađenom u NBA ligi njima nije pružio gotovo nikakvu finansijsku podršku.

Kako su sestre navele jedna od njih dve je bila zaključana i u prostoriji za đubre zbog Džejsonovog hira. Ceo slučaj još uvek nije rasvetljen, ali ne bi bilo čudno da je sve navedeno istina. Evo i zašto.

Vilijams je 2002. godine počinio ubistvo iz nehata. Tokom vožnje limuzinom, pokazivao je prijateljima pušku, koja je tom prilikom opalila, a nastradao je vozač Kostas Kristofi. Osam godina kasnije bivši NBA košarkaš je prinzao krivicu, a osuđen je na kaznu od pet godina zatvora. Ipak, izašao je na slobodu nakon godinu i po dana.

Džejson je odbio da komentariše optužbe svojih ćerki, a do sada nije pokazivao želju da izgladi odnose.

Početkom 2022. godine, centar Sakramento Kingsa, Rišon Holms, optužen je za nasilje nad svojom bivšom ženom i detetom. Policijski izveštaj koji je procurio u medije navodi da je 28-godišnji Holms došao u posetu sinu 6. februara, a da ga je tada udario tako jako da je dete prokrvarilo.

Odmah je dobio zabranu prilaska, a 16. marta je izbačen iz tima, a Sakramento je javno istakao da Holms neće igrati do kraja sezone. Holms je prvo negirao ove optužbe i napisao seriju tvitova u kojima se branio, ali je onda te tvitove obrisao.

Foto: Tanjug/AP Photo/Rich Pedroncelli

Ispostavilo se da je Homs nevin, te je dobio puno starateljstvo nad sinom, te je on primer kako ne treba dozvoliti manipulaciju kada su ovakvi ozbiljni slučajevi u pitanju.

Holms se vratio na parket i u novoj sezoni je upisao pet nastupa, a prosečno na terenu provodi skoro 15 minuta uz 4,8 poena.

Ono što je nezgodno kada su poznati sportisti i nasilje u pitanju, jeste taj što su mnogi spremni da naprave skandal samo zbog finansijskih razloga. Krivicu je nekada teško ustanoviti, ali svakako da nasilnici zaslužuju najstrožu kaznu koju nijedna svota novca ne bi trebalo da izbriše. Ipak, u slučaju manipulacija i druga strana treba da ispašta, ako se već ustanovi da su optužbe lažne.

BONUS VIDEO Jokić: Želim da budem Tim Dankan Denver Nagetsa

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar