Foto: EPA/OMER MESSINGER; EPA/TOMS KALNINS; EPA/KIMMO BRANDT;

Crvena zvezda i Partizan sa novim trenerima ulaze u predstojeću sezonu, a i pored toga su tektonske promene pogodile evropsku košarku.

Promene na klupama evroligaša dugo nisu viđene kao u prethodnih nekoliko dana, iako se košarka tek još po negde igrala.

Željko Obradović je dugo vagao šta da učini, Svetislav Pešić je na neki način platio ceh sezoni bez trofeja, mlađe snage spremne su da uskoče u njihova odela, ali jedan potez verovatno niko nije očekivao – povratak Igora Kokoškova u evropsku košarku.

PROČITAJTE JOŠ

I to sa višedecenijskim NBA iskustvom, tokom kojeg je bio i šef stručnog štaba Feniks Sansa (2018/2019), dok je kao član stručnog štaba Detroita osvojio šampionski prsten (2004). Istinska senzacija, u pravom smislu te reči, ozvaničena je u subotu potpisanom trogodišnjom saradnjom između Kokoškova i Fenerbahčea.

„Igor je jedan od najboljih evropskih trenera, već duže vreme predstavlja evropsku košarku u NBA u kojoj je postigao mnogo uspeha, kao i na evropskim prvenstvima”, kako i dolikuje velikom treneru i klubu, Fener je najavio dolazak Kokoškova.

Posle sedam godina došlo je vreme za novu eru na Bosforu, nakon što je legendarni Željko Obradović pisao istoriju sa turskim velikanom. Uspeo je ono što niko pre njega nije na klupi Fenera – na 507 utakmica zabeležio je 382 pobede.

Najznačajnije je svakako osvajanje Evrolige 2017. godine. Pored desetina trofeja, uspeo je čuveni stručnjak i da „napravi“ mnoge igrače, odnosno formira ih za najjaču ligu na svetu, među kojima su i srpski reprezentativci Bogdan Bogdanović i Marko Gudurić.

Bogdanović
Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Bio je Žoc četiri puta prvak Turske, osvojio je i tri tamošnja kupa, u isto toliko navrata i Superkup… Ostavio je neizbrisiv trag u pravom smislu i utabao put kojim nije tako lako ići, jer kad ode, sa sobom odnosi i trofeje.

Ipak, njegov naslednik je sigurno spreman za to. Kokoškov je sa Obradovićem radio i svojevremeno u nacionalnom timu, ali koliko je spreman i željan novog izazova dovoljno govori to što je napustio Sakramento. Odnosno, napustiće stručni štab Kingsa po završetku obaveza u NBA ligi koja bi trebalo da se nastavi 31. jula.

Zaista, trenerski transfer koji gotovo nije nije mogao ni da pretpostavi da će se realizovati. Ali, i to je čar igre pod obručima, da se dogodi neočekivano.

I dok Kokoškov bude pokušavao da zadrži Fenerbahče na trofejnom putu, do tada će Obradović uživati u jednogodišnjoj penziji, kako je najavio. Vreme je za pauzu, a sličnu je napravio i po napuštanju Panatinaikosa, pre nego što se odlučio da prihvati poziv sa Bosfora.

Na prvu loptu se činilo da će Željkov naslednik biti Šarunas Jasikevičus, koji je trenerski, ipak, prerastao Žalgiris. Međutim, rastanak Svetislava Pešića i Barselone, posle izgubljene titule u poslednjim trenucima finala sa Baskonijom, naprasno je preusmerio let legendarnog Litvanca iz Kaunasa ka Kataloniji.

Bivši selektor Jugoslavije, osvajač evropskog i svetskog zlata 2001. i 2002, nije uspeo da obogati Barsinu vitrinu novim peharima, pa je odlučeno da ustupi mesto mlađem i perspektivnijem kolegi. Jasikevičus je sa Žalgirisom pet puta zaredom bio državni prvak, otkako je krenuo na trenerski put 2016, i na evroligaškoj sceni najavio da je pred njim blistava trenerska budućnost.

Poziv Barselone se ne odbija, pa se vratio u klub čiji je dres uspešno nosio. Šaras je bio član španskog giganta najpre od 2000. do 2003. godine, a 2013. se vratio i osvojio Kup kralja.

PROČITAJTE JOŠ

Sada se, poput Kokoškova Feneru, obavezao na trogodišnju vernost Barsi, pa ćemo biti u prilici da uživao i u vrlo zanimljivim trenerskim nadmudrivanjima naredne sezone u Evroligi.

Da će biti dostojni naslednici Obradovića i Pešića, moraće sami da dokažu, a na tom putu će ih „ometati“ i velikani kao što su Pablo Laso (Real), Ergin Ataman (Efes), Etore Mesina (Olimpija Milano), Dimitris Itudis (CSKA Moskva), Janis Sferopulos (Makabi)…

Duško Ivanović je produžio za još godinu dana boravak na klupi Baskonije, Jorgos Barcokas opet će predvoditi Olimpijakos, do promene je došlo u Asvelu teranjem Zvezdana Mitrovića kako bi na njegovo mesto došao brat vlasnika kluba Tonija Parkera, Ti Džej Parker, a čeka se ozvaničenje dolaska Andree Trinkijerija u Bajern Minhen i ko će na upražnjeno mesto u Žalgirisu.

Saša Obradović je Monako zamenio Malim Kalemegdanom i na klupi Crvene zvezde pokušaće da ponovi evroligaške uspehe Dejana Radonjića, ili ih eventualno nadmaši.

Jasno je da ljubitelji košarke s nestrpljenjem čekaju jesen.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar