Janis Sferopulos
FotO: EPA-EFE/Alejandro Garcia

Poznati grčki trener Janis Sferopulos ukazao je na problem zbog kog reprezentacije poprilično pate.

Poznate košarkaške nacije se muče da se kvalifikuju za velika takmičenja zbog toga što se FIBA prozori preklapaju sa sezonom u Evroligi i NBA.

PROČITAJTE JOŠ:

Dugo čelnici Evrolige i FIBA ne žele da sednu za sto, a Sferopulos kaže da će to morati da se desi.

„Rezultati su vidljivi, igrači su izmoreni i istrošeni, košarkaški svet ne zna ni šta gleda, a nacionalni timovi su bačeni u senku mečevima Evrolige. Proizvod se kvari i sve što se dešava je nazadovanje košarke. Mora da postoji jedinstven kalendar koji uključuje sve utakmice, međunarodne, mečeve domaćih šampionata i reprezentacija. Postoji i potreba da se odmore svi učesnici“, kaže Sferopulos, a prenosi Basket News.

Po njegovom mišljenju Evroliga je kompetitivna, ali sa mnogo manje kvaliteta nego proteklih godina. Sferopulos je od 2014. do 2018. vodio Olimpijakos, a onda do 2022. Makabi. Danas je potpredsednik odbora trenera Evrolige.

„Kad košarkaš odigra 80 utakmica tokom sezone, a onda na leto ode sa reprezentacijom bez vremena za odmor, to znači povrede, lošu formu i košarku slabijeg kvaliteta. Formula mora da se nađe da se tako veliki broj mečeva ne igra u skraćenom vremenskom periodu, jer evroligaši igraju i domaća prvenstva. Postoje i mišljenja da se Evroliga igra samo pet meseci, a da se onda tim klubovima ostavi vremena da igraju nacionalne šampionate. To bi moglo da bude rešenje, ali vlasti moraju da nađu način“, kaže Sferopulos.

O ovom problemu je skoro pričao i Željko Obradović, a već neko vreme o tome govori i selektor Srbije Svetislav Pešić.

BONUS VIDEO: Anđušić ne promašuje, Dobrić se posebno zagreva, navijači spremni za Turke

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar