Foto: EPA-EFE/JOHN G. MABANGLO

Denver Nagetsima je "glave došao" koji je do pre nekoliko meseci razmišljao da batali košarku.

Denver Nagetsi su završili svoju NBA sezonu i već dve godine nazaduju za po korak u plej-ofu.

PROČITAJTE JOŠ:

Od ekipe koja je u „mehuru“ stigla do finala zapadne konferencije, išli su od toga da ih lani „pometlaju“ Finiks Sansi u polufinalu zapada, a ove godine Golden Stejt Voriorsi u prvoj rundi sa 4:1.

Nikola Jokić je igrao gotovo nadljudski, ali nije mogao protiv Gerija Pejtona Džuniora… Ček’, ček’, šta?? Koga?!

Šalu na stranu, Pejton mlađi, sin proslavljenog majstora košarkaške igre istog imena i prezimena, poznatog po nadimku „Rukavica“, zaista je vremenom postao interesantan šraf u ekipi Stiva Kera.

Njegov put do uhlebljenog „rol plejera“, ili žargonski „igrača zadatka“, bio je prilično zanimljiv, ali i kratak.

Pre samo sedam meseci, Pejton mlađi je iskreno prišao ljudima iz Voriorsa, svestan da bi prihvatio praktično bilo šta što mu ponude.

Foto: EPA-EFE/D. ROSS CAMERON

I to se nije odnosilo na ulogu na parketu. Hteo je da bude video koordinator u timu koji sada čeka Memfis Grizlise.

Umesto da seče klipove i analizira koliko puta Dža Morant ide u jednu ili drugu stranu, kada se diže na šut, a kada fintira, on je postao čovek koji rešava i zatvara plej-of serije.

Naravno, ne može da priđe ulozi Stefa Karija, pa ni partijama Džordana Pula iz okršaja sa Denver Nagetsima, ali je upravo Pejton Džunior davao ključne poene u petom meču sa Denverom.

Petnaest poena, tri asistencije, dve ukradene, šest od osam iz igre, tri od četiri trojke i ona koja je poslužila kao „bodež“ koji će poslati Nikolu Jokića u Srbiju da se igra sa konjima.

Pejton je pogodio za 97:92 na pola minuta do kraja. Zamislite sad, u timu koji ima nekadašnjeg top pika u Endrjuu Viginsu, koji ima dvojicu iz reda najboljih šutera svih vremena (Kari, Klej Tompson) i koji ima raspucanog Džordana Pula, meč rešava čovek koji doskora nije ni znao da će igrati košarku?

Život ponekad zaista piše drame, a nekad i bajke. Pejton je trenutno bliži ovom drugom.

„To mi daje samopouzdanje, to što mi veruje (Stiv Ker) i daje mi šansu u velikim momentima i daje mi važne minute, da igram za tim i pomažem. Da igram odbranu, idem na drugu stranu i kreiram. Zabavno je biti tamo u prelomnim trenucima, dok svi zajedno završavamo posao“, rekao je Pejton posle pobede u petom meču 102:98.

Foto: EPA-EFE/JOHN G. MABANGLO

On je dokaz i da atletski dobri igrači koji su spremni da grizu u odbrani, nikad ne mogu da budu potpuno zaboravljeni.

A Geri je sposoban da zaustavlja mnoge igrače iz spoljne linije rivala. Pitanje je, naravno, koliko bi sreće imao sa nekim plejevima i bekovima kakvi su oni elitni, ali je dokazao da „zna posao“.

Ipak, pre pola godine je došao do Džame Mahlalele, pomoćnika u stručnom štabu Voriorsa i pitao za posao.

Tek što je opet ispao iz tima, nada je polako kopnila da će nastaviti da igra košarku sa 29 godina i posao video koordinatora delovao je – ok.

Kako i ne bi za momka koji se smucao u NBA ligi po Milvokiju, Los Anđelesu, Vašingtonu, Oklandu i San Francisku, bio vraćan u tim i precrtavan, a da se nigde nije nametnuo.

Jedva tri do četiri poena u proseku na ponekad i jednocifrenom broju mečeva u sezonama u NBA ligi je definicija onog koga vidimo kao 13. prase.

To je ono dete što klinci na basketu zovu da uđe u igru samo kad im fali jedan, a okolo nema baš nikog više.

Ime slavnog oca i njegovo mesto u NBA istoriji nije Geriju značilo mnogo jer ako vam je tata Del Kari, Dok Rivers, Majkal Tompson, Majkl Džordan ili Lebron Džejms, to ne znači da će od vas ispasti vrhunski košarkaš.

Doduše, Bronija Džejmsa još uvek čekamo i tek treba da vidimo šta može na delu.

Foto: EPA-EFE/JOHN G. MABANGLO

Pejton mlađi je četiri puta ispadao iz ekipa u kojima je igrao u proteklih šest godina, a mnogo vremena je proveo i u G-ligi u prethodnih pet godina.

I tek sada, kad je upisao 71 meč za Voriorse ima 7,1 poen po meču, tri i po skoka, jednu i po ukradenu loptu i jednu asistenciju.

Nisu to Ol-star brojke, daleko bilo, nije ni rola takva, ali 17,6 minuta deluje daleko bolje od četiri, pet ili nula.

Elem, Mahlalela je znao da u video odeljenju ekipe ima jedno otvoreno mesto, ali je ipak naveo Pejtona na drugu stranu.

„Bio sam mrtav ozbiljan. Ako ispadnem opet iz tima, idem na audiciju za taj posao. Probao sam po svaku cenu da ostanem tu okolo. Da budem blizu košarke, mogao sam i dalje da pomognem, da putujem, šta god. A onda da usput shvatim i rešim šta ću“, opisao je Pejton nedavno za ESPN.

Džama mu je rekao šta je potrebno da bi se neko zaposlio kao video koordinator i uslovi su bili da to bude osoba koja je spremna da uči, ali da i dalje može da izađe na teren i igra.

„Gledajući košarku, mislim, možete da je vidite. Možete da vidite šta radi, a šta ne radi. To je stvarno velika pomoć. Mislim da je lakše da zamisliš nešto ako to vidiš u videu, pa da onda to primeniš u praksi. Trudim se da gledam što više snimaka“, ispričao je Pejton.

„Rukavica mlađi“ je i na to pristao. Srećom po njega, Stiv Ker i Mahlalela su u „rukavici“ imali kartu za koju Pejton nije znao – imali su druge planove.

Foto: EPA-EFE/JOHN G. MABANGLO

Svesni da kad je neko očajan, spreman je i da najjače zagrize, dali su mu drugi zadatak.

Četiri dana kasnije, Pejton je saznao da je dobio poslednje, 15. mesto u rosteru Voriorsa.

„Rekao mi je: ‘Radiću to’. A ja sam u fazonu: ‘Geri, ne dam ti da radiš to’. Nema šanse da te pustim da budeš video koordinator. Ima da igraš za ovaj tim“, otkrio je Mahlalela.

Dečko koji je kao klinac imao problema sa čitanjem i sa disleksijom i koji isprva nije hteo da ima nikakve veze sa košarkom, sada je deo ekipe koja deluje kao šampionski potencijal.

A u nekim momentima je hteo da pobegne od košarke baš zbog svega onoga što je njegov otac bio i čitavog tog hajpa.

I sam kaže da nije lako kad ti pričaju da nisi dobar kao tvoj otac ili da nemaš njegov kapacitet. Ili kada ti se smeju zbog nekog nedostatka.

Danas se Pejtonu mlađem niko više ne smeje. Naprotiv, kad ga plej neke ekipe vidi ispred sebe, do svega mu je samo ne do smeha.

Geri zna da je to sve što mu je ostalo, da puca u svakom duelu, da daje maksimum, jer se boji da mu mesto u timu konstantno „visi o koncu“.

A kad je tako, a sreća vas pogleda, onda dođete dotle da jednom trojkom i serijom poena možete da ugasite i sezonu MVP-ja koji na terenu čini čuda kao što je Nikola Jokić.

BONUS VIDEO: Niko kao Nikola Jokić – Još jedna MVP sezona za pamćenje

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar