Mario Nakić i Nikola Jović
Mario Nakić i Nikola Jović Foto: DAX Images/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia/Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Srpski košarkaši već gledaju "preko bare"

NBA liga je objavila prvi spisak od 283 prijavljena igrača za predstojeći NBA draft, koji će se održati u Bruklinu 23. juna. Među njima su i tri Srbina – Nikola Jović, Mario Nakić i Saša Stefanović.

PROČITAJTE JOŠ:

Nikola Jović je nedavno osvojio nagradu za najboljeg mladog igrača ABA lige u ovoj sezoni i ima ambiciju da bude 14. igrač Mege koji će biti draftovan od strane NBA tima. Srpski biser ima tek 18 godina, a prosečno je beležio 11,7 poena uz 4,4 skoka i 3,4 asistencije za 28 minuta po meču u ABA ligi. Početkom godine debitovao je i za A reprezentaciju, u koju ga je pozvao selektor Svetislav Pešić. To se odmah ispostavilo kao pravi potez, pošto je Jović u meču protiv Slovačke ubacio 13 poena uz sedam skokova i tri asistencije.

Strani novinari ga često porede sa Danilom Galinarijem i Denijem Avdijom, pre svega zbog konstitucije i igračkih karakteristika. Ima petlju da preuzme odgovornost kada je potrebno, što je pokazao najpre u mladoj reprezentaciji Srbiji, a onda i u dresu Mege u nekim odlučujućim trenucima mečeva u ABA ligi.

Šut za tri poena mu je najveće oružje, a ima sposobnost da sebi iz driblinga iskreira šut. Jović je visok 2,08 metra i težak 95 kilograma, veoma je pokretan na terenu, a kombinacija veličine, dinamičnog šuta, dodavanja, samopouzdanja i mladosti zapala je za oko NBA skautima.

Projektovano mu je mesto u prvoj rundi i time bi postao sedmi srpski košarkaš koji bi bio draftovan u prvom delu. Neka predviđanja ga smeštaju i u Denver Nagetse, gde bi se pridružio Nikoli Jokiću, koji je takođe iz Mege pošao put NBA, a sada je nadomak druge MVP titule zaredom.

foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Drugi predstavnik Srbije na NBA „pijaci“ biće Mario Nakić, sin legendarnog košarkaša Partizana Iva. Visok je 202 centrimentra i težak oko 100 kilograma, te se ne razlikuje mnogo od Jovića po fizičkim i igračkim karakteristikama, a obojica igraju na istoj poziciji.

Mario je član Andore, u koju je došao početkom sezone iz Ostendea. Sa španskim timom nedavno je prošao u polufinale Evrokupa, pošto je Andora preokretom u završnici savladala favorizovanu Gran Kanariju sa 79:77.

Što se Nakićevog učinka tiče, on u Evrokupu igra u proseku nepunih 16 minuta, sa učinkom od 5,2 poena, 2,5 skokova i 0,8 asistencija. Nešto slabiji je u španskom prvenstvu, gde se Andora nalazi na poslednjem mestu na tabeli i postoji mogućnost da ispadne u drugu ligu, ali i izbori plasman u Evroligu. Mario u prvenstvu ima 4,4 poena uz 2,1 skok za 13 minuta na parketu.

Nakić je dete Real Madrida, tamo je proveo tri sezone, a 2019. proglašen je za MVP-a Next generation turnira u Evroligi, a dve godine zaredom se našao i u najboljoj petorci.

Iako još nije potvrdio učešće na draftu, očekuje se da Mario okuša sreću u Americi, ali da ostane još sezonu ili dve u Evropi na „kaljenju“.

Na draftu bi trebalo da vidimo i „srpskog Amerikanca“ Sašu Stefanovića, koji igra za koledž Purdju. Njegov otac je Ljubiša, koji je svojevremeno igrao u Crvenoj zvezdi.

Saša igra na poziciji beka, visok je 196 cm, a prošle sezone je šutirao trojke 38 odsto i beležio je 10,4 poena uz tri asistencije po meču. Iako je rođen u Americi, Sašu je nedavno zvao Partizan, a on je sam istakao da bi voleo da nosi dres reprezentacije Srbije.

„Selektor Pešić i Dragan Tarlać su obilazili ovde NBA igrače, u kontaktu su sa mojim ocem. Bio sam kratko sa U20 selekcijom. Nisam rođen u Srbiji, nisam odatle, ali odatle potičem – jedan od mojih snova jeste da nosim dres reprezentacije Srbije. Osećam da bih mogao da dodam neku vrednost nacionalnom timu – mnogo odličnih igrača imamo, ali mogao bih da raširim teren, da šutiram“, rekao je Stefanović.

Još uvek je neizvesno da li će Stefanović biti želja nekog NBA tima ili će se odlučiti da se odmetne u Evropu, kako bi stekao neophodno iskustvo. Ono što je zanimljivo jeste podatak da je njegov saigrač sa koledža, Džejden Ajvi, prognoziran za prvog pika.

BONUS VIDEO Glas Amerike/N1 – Nikola Jokić intervju

Pratite nas i na društvenim mrežama:

FacebookTwitterInstagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar