Foto: Tanjug/AP Photo/Ramon Espinosa)

Jedna od vesti koja je često prava retkost sada postaje nova realnost. Sjedinjene Američke Države su izgubile košarkaški meč i to od Kube sa 81:67 u kvalifikacijama za Amerikup 2025. godine.

Da, nije nikakva greška u pitanju. Kuba je po drugi put u istoriji uspela da savlada Amerikance, a uz to ima čak i 22 poraza.

PROČITAJTE JOŠ

Kubanci su slavili prvi put još od 1971. godine kada su pobedili SAD na Panameričkim igrama, a sada su uspeli da slave u Havani.

Kubanci su se tako osvetili za poraz koji su doživeli u četvrtak na Floridi sa 100:79.

Onel Planas, reprezentativac Kube, istakao je šta je presudilo.

„Postavili smo veliki naglasak na fizičku pripremu da bismo mogli da se branimo. To je bio ključ, a još jedna veoma važna tačka bila je efikasnost sa linije slobodnih bacanja“, rekao je Planas.

Kubanski mediji su bili oduševljeni velikom pobedom.

„Sa čvrstom odbranom i boljom efikasnošću od svojih protivnika, Planasovi ljudi su dominirali u većini kolektivnih aspekata, uključujući samu igru i slobodna bacanja, pri čemu su bili uspešni sa neverovatnih 88 odsto efikasnosti. Pedro Bombino (19 poena) i kapiten Rivero (11 poena i devet skokova) nosili su igru ostrvskog tima, koji nije pobedio američki tim još od Panameričkih igara u Kaliju 1971. godine.“

Zatim su pojasnili koliki je značaj bio publike.

„Kod Amerikanaca je blistao Raikuan Grej sa 17 poena, a drugi je bio Remzi (14). Iako su domaći uvek imali kontrolu nad igrom, gosti nikada nisu spuštali gard i oba tima su igrala žestoku utakmicu, do te mere da su u drugom poluvremenu po jedan igrač iz svakog tima – Marlon Dijaz (Kuba) i Elfrid Pejton Džunior (SAD) – izbačeni su zbog tuče. Za razliku od okršaja u četvrtak, Kubanci su u nedelju bili u punoj snazi, uz frenetičnu publiku koja ih je bodrila sve vreme“, navode kubanski mediji.

Kubanci su na Floridi igrali sa samo sedam igrača jer su imali problema sa vizama i dokumentacijom.

Koliko će ovo zapravo boleti Kubance najbolje svedoči podatak da su u prošlim kvalifikacijama bili ubedljivo poslednji sa šest poraza (po dva od Meksika, SAD i Portorika).

Kuba je trenutno 70. reprezentacija na FIBA rang listi, ali je uspela da sruši igrače iz Razvojne NBA lige.

Džerom Alen, selektor SAD, pojasnio je kako su ih nadigrali.

„Morate odati puno priznanje Kubi. Došli su i igrali sa velikim intenzitetom i učinili su da nam je bilo neprijatno cele noći da vodimo napad… Igrali su sa svrhom i strašću“, rekao je Alen.

BONUS VIDEO Sjajni Jokić vodio Denver do pobede nad Lejkersima

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar