Foto:REUTERS/Umit Bektas/Newspix / Zuma Press / Profimedia/Alfredas Pliadis / Avalon / Profimedia

Košarkaški klub Zenit se oglasio zvaničnim saopštenjem povodom odluke velikog broja učesnika Evrolige da bojkotuju utakmice protiv ruskih timova u okviru najjačeg košarkaškog takmičenja Evrope.

Odluka ruskih vlasti da započnu napad na Ukrajinu izazvala je izuzetno burne reakcije širom sportskog sveta.

Prvo je Barselona odbila da otputuje na meč protiv Zenita u Sankt Peterburg, da bi se na to nadovezali Žalgiris pozivom ostalim timovima da ne putuju u Rusiju na mečeve protiv tamošnjih ekipa, te Bajern, čija utakmica sa CSKA je otkazana, i Asvel, čiji predsednik Toni Parker je istakao da „njegova ekipa nema nameru da ide u Rusiju jer ove stvari prevazilaze sport i kose se sa osnovnim vrednostima koja zastupaju“.

PROČITAJTE JOŠ...

Nakon svega, Zenit iz Sankt Peterburga se oglasio zvaničnim saopštenjem:

„Košarka bi trebalo da bude van politike. To je osnovni aksiom i trebalo bi da predstavlja osnovu svih turnira i takmičenja. Uprkos svim razlikama u pogledu na politiku i lične preference, evropski klubovi su ujedinjeni idejom i vizijom razvoja košarke širom granica, bez obzira na političku situaciju. Poštujemo stavove svih klubova koji igraju Evroligu, i želimo da se borimo da svaki od njih bude saslušan.

Naš klub ima igrače, trenere i specijalno osoblje iz Španije, Grčke, Litvanije, Sjedinjenih Američkih Država, Ukrajine, Moldavije, Poljske, Belorusije i Rusije. Svi smo ujedinjeni pod jednim zajedničkim ciljem – košarkom.  Svi mi zajedno, naše porodice i voljeni, prolaze kroz tešku situaciju zbog aktuelnih dešavanja i svi želimo samo da nastavimo da idemo ka zajedničkom cilju i svrsi, da se nadmećemo na parketu sa ostalim timovima iz Evrolige iskreno i plemenito.

Ovo je naš život i naša strast, svi mi želimo da igramo!

Nadamo se časnoj i nepristrasnoj odluci koja će dopustiti da sezona bude nastavljena u potpunosti. Sva tri ruska kluba su zaslužila to pravo svojim igrama ove sezone. Uvereni smo da će Zenit, CSKA i Uniks nastaviti da to dokazuju isključivo na košarkaškom parketu. Politika je tu da razdvaja ljude, sport je tu da različite ljude spaja u ime zajedničkog razumevanja.

Molimo vas da ne idete kratkim putem politike kako bi razdvajali i zavađali, već da krenete dugovečnijom stazom koja pravi temelje za razumevanje i mir koji je utkan u samo ime i duh sporta“, navedeno je u saopštenju koje je potpisao prvi čovek Zenita, Aleksandr Cerkovni.

Na to je usledio poprilično brutalan odgovor prvog čoveka litvanskog grada Viljnus, Remigijusa Šimašijusa. Gradonačelnik prestonice Litvanije je ostavio kratak ali jasan odgovor na ovu poruku Zenita:

„Ruski brodu, je** se“, napisao je Šimašijus, aludirajući na snimak ukrajinskih vojnika koji su se nalazili na Zmijskom ostrvu u trenutku kada je ruski brod od njih zatražio da kapituliraju. No, umesto položenog oružja, a pod pretnjom vatrom, usledio je odgovor:

„Ruski ratni brodu, je** se“. Usledila je paljba ruskog plovila nakon koje je život izgubilo svih 13 ukrajinskih vojnika.

BONUS VIDEO Navijači Partizana gađali Ostoju Mijailovića bakjom

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram