rudi gober
Foto: EPA-EFE/ETIENNE LAURENT

Francuski košarkaš Rudi Gober je postao antiheroj pošto je nemarom "pokupio" koronavirus i zarazio jednog kolegu, ali je time uspeo da podigne Ameriku na noge i ukaže na stvarnu opasnost.

Centar Jute je prvi učesnik NBA lige kome je dijagnostifikovan virus, a posle njega je takvo stanje konstatovano i kod Donovana Mičela, njegovog saigrača koga je Gober posle utakmice dodirivao po licu.

NBA liga je posle toga odlučila da suspenduje sezonu, što je možda moglo i ranije da se desi, imajući u vidu da su i drugi sportski događaji, poput teniskog turnira u Indijan Velsu, doživeli takvu sudbinu.

PROČITAJTE JOŠ

Mašinerija poput NBA lige se od početka sezone borila sa velikim „spoljnim“ neprijateljima i „unutrašnjim“ tragedijama, pa je samo još misteriozni virus nedostajao da dodatno utiče na najpopularnije košarkaško takmičenje na svetu.

I poslovni projekat u okviru koga se obrće ogroman, ogroman novac…

Prvi potez u vezi sa mogućim otkazivanjem mečeva je povukao grad San Francisko, izvršivši uticaj na to da se zabrani prisustvo navijača Golden Stejta na mečevima u kojima je ta ekipa domaćin.

I to je bilo sve…

Liga je organizovala sistem „zaštite igrača i osoblja“, ali ga je Gober svojim detinjastim ponašanjem i čačkanjem mikrofona učinio neozbiljnim i neadekvatnim, što je dalje dovelo do momentalne suspenzije lige.

Ali i više od toga.

„Iskreno, Rudi Gober je spasao Ameriku. Ozbiljan sam“, rekao je neimenovani zvaničnik NBA lige, a preneli su pojedini američki mediji.

U 24 sata po otkrivanju toga da je Gober zaražen prekinuta su takmičenja u NBA, NHL, MLS, MLB… Sve je zaustavljeno, a Amerika je konačno shvatila da se suočava sa problemom.

Država sa oko 330 miliona stanovnika do srede nije imala nijednu osobu testiranu na koronavirus. Pošto se „desio Gober“, u četvrtak ujutru je potvrđeno da je više od 1.500 osoba obolelo.

„Nadam se da će ono što sam uradio poslužiti kao upozorenje i da će naterati sve da shvate ovo vrlo ozbiljno“, naveo je Gober u svom pismu izvinjenja.

To nisu ostale samo puke reči, Francuz je svojom glupošću naveo Amerikance da se opamete i da se obrate nadležnim institucijama i sasvim sigurno na taj način spasao mnoge živote.

Saigrači mogu da budu ljuti na Gobera, stručni štab, zaposleni u Juti, ali Amerika mora da mu bude zahvalna jer je „upalio lampicu“.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram