pukl
Sašo Pukl u razgovoru sa Nikolićem iz Budućnosti; foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Na koji način funkcionišu košarkaše sudije u Evroligi, kako rade, koliko su blizu ili daleko od modela NBA profesionalca, kako su plaćeni u doba koronavirusa? Poznato je da ne pričaju često, a Sašo Pukl za Nova.rs otkriva brojne zanimljive detalje.

U vremenu kada se vode manje ili više žestoke polemike, da li i na koji način treba da se nastave takmičenja, postoji više uglova gledanja. Jedan su vlasnici klubova (bilo da su fizička lica, države, udruženja građana, korporacije…), drugi su igrači i članovi stručnog štaba, treći zaposleni u klubovima, četvrti sponzori, peti navijači…

“Ljudi u sivom”, kako im se često “prišije” nadimak na opremu raznih boja koje nose tokom utakmica, obično su u medijima kada (se čini da) su uradili nešto loše. Ali, malo, ili gotovo niko nije sagledao kriznu situaciju kroz prizmu još jednog faktora bez koga ne bi mogao da se održi nijedan sportski događaj – sudija.

PROČITAJTE JOŠ

“Jesmo deo priče, ali daleko od toga da smo najbitniji”, kaže za Nova.rs Sašo Pukl, slovenački internacionalac sa pištaljkom i predsednik Unije košarkaških sudija Evrolige (UEBO).

Dok se ostali faktori presabiraju šta im valja činiti, odnosno koliko će izgubiti ako se igra ili ne igra, jasno je da sudije najviše finansijski ispaštaju, jer ako nema utakmica, nema prihoda.

“Poznato je da mi nemamo profesionalne ugovore sa bilo kojim takmičenjem. Plaćeni smo po utakmici, s tim što sa Evroligom imamo dogovor da sudije koje nemaju određen fond mečeva, dobiju određenu minimalnu sumu za sezonu, koja je stvarno ispoštovana, za razliku od takmičenja u FIBA u kojima ne postoji minimalan iznos.”

Aktuelna situacija bi, naravno po završetku krize, mogla da inicira otvaranje pitanja profesionalnog statusa sudija. U NBA su njihove kolege odavno profesionalci.

“Ovo vam pričam u lično ime, a ne kao predsednik UEBO. Da bismo došli u tu poziciju, treba mnogo stvari da se složi. Pre svega da liga bude zatvorena, finansijski stabilna, sa značjanim prihodom od TV prava, kao što je slučaj u NBA.”

Sašo Pukl – dugogodišnji sportski novinar

Teško je svima u sportu za vreme ove krize, pa tako i novinarima koji se dovijaju kako da napune novinske stupce u vreme kada je sport potpuno stao. Novinarsku muku najbolje razume Pukl, više od decenije sportski novinar, a zatim isto toliko urednik sportske redakcije mariboskog dnevnika “Večer”.

“Pre neki dan sam baš video tekst u ’Večeri’, u rubrici u kojoj se objavljuju arhivski tekstovi, jer je teško popuniti novinu sada kada je sve stalo. Među njima i jedan moj iz vremena kada sam pratio Svetski kup u skijanju. Bilo je čudno, ali i drago da ga vidim, podsetim se na neka prošla vremena.”

Kada se polemiše oko sigurnosti aktera, uglavnom se navode timovi i publika. Ipak, niko ne pominje sudije koje dolaze iz daleko više zemalja nego klubovi.

“S obzirom na to da nismo u profesionalnom odnosu, niko, hajde tako da kažem, ne bi bio u obavezi, da sudi. Ako pogledate malo bolje, primetićete da neke kolege nisu mogle da dođu na mečeve iz poslednjih nekoliko kola. Ukoliko neko smatra da se ne oseća bezbednim, neće biti nikakav problem da preskoču jednu, dve utakmice ili celo takmičenje.”

To bi moglo da utiče na kvalitet same Lige.

“Možemo oko toga da vodimo polemiku, ali vratite se malo u istoriju, od štrajka sudija u NBA, kada su na terenima bile njihove kolege iz NCAA, ili na primer najveća takmičenja pod jurisdikcijom FIBA na kojima odavno nema najboljih sudija (iz Evrolige). Da li stvarno mislite da će to uticati na gledanost takmičenja?”, zapitao se Pukl.

Možda bi i mnogi drugi trebalo da se zapitaju kako uklopiti i sudijsko mišljenje u pravljenju košarkaške strategije u Evropi, pa i sada kada se “lomi” da li će se i kada takmičenja nastaviti, a ne samo ne samo da ih se sete kada (se nekome čini da) pogreše.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram