Nikola Jokić i Luka Dončić Foto:USA TODAY Sports / ddp USA / Profimedia/USA TODAY Sports / ddp USA / Profimedia

Vreme je za prvi NBA kup u istoriji.

NBA liga je odlučila da uvede Kup po ugledu na evropske lige, a u noći između petka i subota će Denver i Dalas od 03.00 igrati meč koji može da odluči najboljeg u grupi. Tako duel Nikole Jokića i Luke Dončića odjednom ima dodatnu težinu.

Upravo su Denver i Dalas uz LA Kliperse prvi favoriti za osvajanje ove grupe (u četvrtfinale prolazi samo pobednik grupe), pa zbog toga ovaj susret može odmah da otpiše jedan od dva tima.

PROČITAJTE JOŠ

Odakle sad grupe? Pročitajte detaljno kako funkcioniše novo NBA takmičenje u kom će svaki tim imati posebno dizajniran parket.

Biće odigrano šest prozora (kup prozori) u toku NBA sezone, gde će se igrati utakmice Kupa (koje se računaju i za konačni ligaški plasman).

Razlika između evropske i američke košarke od ove godine je još manja. NBA liga je prvi put u istoriji odlučila da uvede još jedan trofej, koji zasada nema zvanično ime, a takmičenje se zove NBA kup.

To znači da bi Nikola Jokić i Denver Nagetsi još jednom mogli da ispišu istoriju. Prethodne sezone su prvi put u istoriji franšize osvojili NBA prsten, a sada bi mogli da osvoje i NBA kup i tako ispišu istoriju lige.

Credit line: USA TODAY Sports / ddp USA / Profimedia

Svih 30 timova će se takmičiti, a podeljeni su u šest grupa od po pet timova. U grupi se nalaze timovi iz iste konferencije (Zapad ili Istok), ali ne i iz iste divizije. Svaki tim će odigrati četiri susreta, a samo pobednici grupa prolaze u nokaut-fazu. Igraće se od četvrtfinala, sa tim što će dve ekipe dobiti „specijalnu pozivnicu“.

I sad se već verovatno pitate kako će se pronaći prostor za Kup kada timovi već igraju 82 utakmice u sezoni. To je novina koju je liga implementirala ove sezone. Svaki tim će odigrati u startu 80 ligaških mečeva. Uz to će timovi koji ne prođu u eliminiacionu fazu igrati još dva dodatna susreta.

Timovi koji budu igrali veliko finale će na kraju odigrati ukupno 83 utakmice. Statistika u Kupu se računa u okviru lige, osim utakmice koja je direktno za trofej.

Biće zapravo šest prozora (kup prozori) u toku NBA sezone, gde će se igrati utakmice Kupa (koje se računaju i za konačni ligaški plasman), a prvi mečevi su na programu između četvrtka i petka.

I ovde će se proglašavati MVP takmičenja i idealna petorka, a mečevi grupne faze se igraju od 3. do 28. novembra. Zatim su četvrtfinala na programu 4. i 5. decembra, polufinala su 7. decembra, a finalni meč 9. decembra.

Finalni susret će se igrati u Las Vegasu u svetski poznatoj „Sferi“. Izgradnja ove dvorane koja prima 18.600 ljudi koštala je 2,3 milijarde dolara i čitava spoljašnjost je prekrivena LED ekranima, pa može da predstavlja i jednu od najvećih reklama na planeti.

Ovo je jedan od razloga zbog kog Las Vegas želi da formira NBA tim, a ovo je samo jedan korak napred u čitavoj realizaciji ideje.

Jokić bi mogao da napadne ovaj trofej i ovu individualnu nagradu čime bi postao prvi igrač u istoriji košarke koji je uspeo da objedini sva MVP zvanja (bez MVP Ol-star susreta). Da bi to uradio Denver, najpre mora da bude najbolji u grupi u kojoj praktično nema lakih rivala. U grupi B Zapadne konferencije Denver će igrati protiv Nju Orleans Pelikansa, Dalas Maveriksa, Los Anđeles Klipersa i Hjuston Roketsi. U grupnoj fazi će se najpre gledati međusobni skor, ona razlika u poenima i ukupni broj postignutih poena.

Nagetsi počinju susretom protiv Dalasa u petak na subotu od 3.00 i igraće se na potpuno novom parketu u Koloradu. Denver je odlučio da igra na potpuno plavom parketu, a svaki tim je morao da izabere jednu boju. Neće biti klasičnih boja parketa, pa će Lejkersi, Čikago, Nju Orleans i Boston prvi put igrati na drugačijem domaćem parketu.

Igrači su i novčano motivisani da nastupaju, jer će svaki as koji bude u timu koji osvoji trofej dobiti po pola miliona dolara.

Zapadna konferencija

Grupa A: Memfis, Finiks, Portland, LA Lejkers, Juta.

Grupa B: Denver, Nju Orleans, Dalas, LA Klipers, Hjuston.

Grupa C: Golden Stejt, Minesota, Oklahoma, Sakramento, San Antonio.

Istočna konferencija

Grupa A: Filadelfija, Klivlend, Atlanta, Indijana, Detroit.

Grupa B: Milvoki, Njujork, Majami, Vašington, Šarlot.

Grupa C: Boston, Orlando, Čikago, Bruklin, Toronto.

BONUS VIDEO Denver na krilima Jokića demolirao Oklahomu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar