Foto: Tanjug/AP Photo/Michael Laughlin

O ovome će se još dugo pričati.

Košarkaši Bostona uspeli su da na čudesan način savladaju Majami u šestoj utakmici finala Istočne konferencije i dođu na korak od čudesnog preokreta po prvi put u istoriji NBA lige. Seltiksi su pobedili sa 104:103 poenima Dereka Vajta uz zvuk sirene nakon potpune ludnice u samoj završnici.

Sada imaju priliku da u noći između ponedeljka i utorka postanu prva ekipa u istoriji lige koja je preokrenula 0:3 u plej-of seriji i zaigraju protiv Denvera našeg Nikole Jokića u velikom finalu.

PROČITAJTE JOŠ

Poslednje tri sekunde meča doneli su nam triler kakav se retko viđa na košarkaškim terenima.

Prvo je na tri sekunde do kraja Džimi Batler iznudio faul u šutu za tri poena i bio maksimalno precizan za preokret Majamija koji je ceo meč jurio prednost ekipe Bostona. Uzeli su Seltiksi tajm-aut i za tri sekunde izveli brzu akciju za Markusa Smarta koji je iz teške pozicije pogodio samo prvi obruč, ali je Derek Vajt doleteo i u skoku u poslednjoj desetinki izbacio loptu iz ruke koja je uz zvuk sirene završila u obruču.

Sudije nisu odmah priznale koš, ali je usledilo veliko slavlje Seltiksa i muk u dvorani među navijačima Majamija.

Posle Niksa 1951, Denvera 1994. i Portlanda 2003. godine, Boston je postao četvrti tim koji je uspeo da u plej-ofu posle tri vezana poraza nadoknadi minus u seriji, a za dva dana na svom terenu će pokušati da ispiše novu stranicu istorije i postane prvi klub koji je posle 0:3 režirao i potpuni preokret.

Tejtum je bio najefikasniji igrač na meču sa 31 poenom, 12 skokova i pet asistencija, dok su ga pratili Braun sa 26, odnosno Smart sa 21 poenom. Junak gostiju Vajt imao je 11 poena, dok je na drugoj strani Batler prednjačio sa 24 poena, ali sa očajnim šuteom iz igre (5/21). Njega je pratio Kejleb Martin sa 21 poenom, dok je 15 dodao Vinsent.

Uprkos triler završnici Boston je potpuno opravdano stigao do sedme utakmice. Uspeli su Seltiksi da na krilima Džejsona Tejtuma uspostave željeni ritam i iskoriste vrlo loš ulazak u utakmicu Džimija Batlera. Dok je, sa jedne strane, as Seltiksa u prve dve četvrtine postigao 25 poena, lidera Majamija je prilično mučio šut.

Uspeo je Boston da iskoristi momentum i da do ulaska u poslednju deonicu održava prednost koja je oscilirala od poseda razlike do plus 13, međutim u završnici utakmice promenile su se uloge te se na ulazak u šutersku krizu Tejtuma nadovezalo buđenje Batlera. Najefikasniji igrač Bostona je tokom čitave treće i velikim delom četvrte deonice bio bez košgeterskog učinka. Krizu rivala iskoristio je Batler koji je preuzeo odgovornost i vratio Majami u utakmicu, međutim u momentima kada je Hit mogao da režira potpuni preokret Dankan Robinson je promašio dva otvorena šuta za tri poena.

Na kraju, Boston je u potpunoj ludnici došao do pobede i sada može da ispiše istoriju.

BONUS VIDEO Lebron bukvalno skinuo kapu Jokiću i progovorio o mogućoj penziji

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare