Foto: USA TODAY Sports / ddp USA / Profimedia

Statistika frapirala sve.

Džoel Embid uspeo je da posle tri godine vapaja osvoji MVP nagradu NBA lige i skine Nikolu Jokića sa trona.

Iako je iza sebe imao odličnu sezonu i po drugi puz postao najbolji strelac, veliko je pitanje da li bi nagradu dobio da nije bilo velike hajke medija i pokušaja da se unize Jokićeve igre.

PROČITAJTE JOŠ

Srpski centar je dominirao veći deo sezone, ali je mesec dana malo slabijih igara dovelo do dramatične promene medijskog narativa i nagrade u rukama velikog rivala.

Iapk, kada je krenuo plej-of neke stvari su brzo isplivale na videlo. Iako je Jokiću ranije zamerano da je loše igrao u doigravanjima i d azbog toga nije bio dostojan MVP nagrade, šta tek reći za partije Džoela Embida u dosadašnjem toku plej-ofa.

Nakon što je Filadelfija dobila prvi meč protiv favorizovanog Bostona, usledio je potpuni debakl u drugom meču kada se na parket vratio Džoel Embid.

Filadelfija je izgubila sa 121:87 uz skromnu partiuju MVP-ija lige. Meč izgubljen sa 34 poena razlike je najveći poraz nekog MVP igrača u istoriji plej-ofa.

U ovom veku, MVP igrači u proseku ubacuju 1,2 poena više u plej-ofu nego u regularnoj sezoni, Embid je sa 33,1 poena otišao na 18,8 poena. Smanjio je svoj prosek za 14,3 poena što je više od svih MVP igrača u ovom veku zajedno.

Takođe, Nikola Jokić je najbolji plej-of strelac od svih centara u istoriji NBA lige i to u druptvu igrača poput Šekila Onila, Karima Abdula Džabara, Vilta Čemberlena.

Ako su prethodnih godina bile sporne Jokićeve MVP titule zbog slabijih izdanja u plej-ofu, onda je potpuno legitimno postaviti pitanje o legitimitetu nagrade koja je dodeljena kamerunskom centru.

BONUS VIDEO Željko Obradović pred četvrti meč sa Realom

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar