Foto: USA TODAY Sports / ddp USA / Profimedia; Pedja Milosavljevic/STARSPORT; Starsport

Invazija Srba na NBA

Dok se najveće zvezde odmaraju nakon naporne sezone u NBA, mladi talenti se bore za svoje prve NBA ugovore i minute na parketu.

Letnja liga je vć pri kraju, a u njoj smo imali priliku da pratimo partije četvorice srpskih igrača – Nikole Jovića, Filipa Petruševa, Tristana Vukčevića i Uroša Plavšića.

PROČITAJTE JOŠ:

Najbolje od svega je što postoji realna šansa da svu četvoricu već naredne sezone gledamo na najvećoj sceni, a najznačajniju ulogu mogao bi da ima Nikola Jović.

Njega je Majami birao u prvoj rundi drafta prošle godine, ali je tokom sezone šansu dobijao na kašičicu. Ipak, tokom ovog leta Jović je imao zapaženih partija i mogao bi da dobije znatno veću minutažu u prvom timu.

Jovićeva prednost je što može da pokriva više pozicija u timu. Najbolje se snalazi na krilu, ali nije mu strano da bude dvojka ili četvorka, ako zatreba. Zbog toga ga i u Majamiju veoma cene, pa su više puta isticali kako imaju plan za njega i kako tek treba da se razvija i napreduje.

I sam Jović zna šta hoće, poznat je kao samouveren još od juniorskih dana, svestan je gde je došao i ne želi da žuri, a sudeći prema snimcima i pričama iz Amerike odlično se uklopio u tim i gaji dobre odnose sa saigračima.

San Filipa Petruševa takođe je pred ostvarenjem, pošto srpski reprezentativac ima otvorena vrata u Filadelfija Seventisiksersima, bar prema rečima novog trenera Nika Nursa.

Petrušev je odigrao sasvim solidno u Letnjo ligi, nekoliko puta je bio dvocifren uz standardno dobar skakački učinak, a uskoro bi mogao da dobije i ugovor od Filadelfije.

Iako su Seventisiksersi nedavno doveli dva cetra, Moa Bambu i Montreza Herela, Nurs je najavio da će tokom sezone pružati šansu mladim igračima, a među njima je izdvojio i Filipa. Iako još uvek nije sigurno, srpski (krilni) centar bi uskoro trebalo i zvanično da se oprostio od zvezde i zakorači u NBA.

U slučaju da stvarno zvanično potpiše za Filadelfiju, Petruševa će sačekati ozbiljna borba za mesto u timu, a pitanje je da li mu je u ovim godinama (on je 2000. godište) bolje da sedi na klupi u NBA i čeka priliku ili da se još bar sezona okuša u Evroligi, gde je pokazao da je jedan od najboljih igrača Zvezde.

U svakom slučaju, Petrušev ima kvaliteta za NBA, njegova zakucavanja su i te kako atraktivna, a čitanje igre i kretnja na terenu na veoma visokom nivou. Možda Petrušev neće moći odmah da se nosi sa fizički dominantnijim igračima na centarskoj poziciji, pogotovo na niskom postu, ali ne fali mu atleticizma i sposobnosti da licem napadne koš. Na sve to, prednost za Petruševa može da bude ta što ume da širi teren, odnosno ima domet i za tri poena. Pitanje je samo da li će moći bnrzo da se prilagodi na dalju trojku od one u Evropi.

Što se tiče Tristana Vukčevića, on iza sebe nije imao ni upola dobru sezonu kao Petrušev, jer jedva da je dobijao šansu u Partizanu pod komandom Željka Obradovića. S vremena na vreme Tristan je pokazivao kakav talenat poseduje, ali ga je uprkos tome Vašington izabrao kao 42. pika.

PROČITAJTE JOŠ:

Na tri meča u Letnjoj ligi Vukčević je prosečno igrao 21,9 minuta i za to vreme beležio 10,7 poena uz šest skokova i po 1,33 asistencije, ukradene lopte i blokade.

Vizardsi su ovog leta nakon nekoliko godina neuspešnih pokušaja da ekipu grade na leđima Bredlija Bila i pre toga u tandemu njega i Džona Vola, rešili da krenu u totalnu rekonstrukciju. Vukčeviću očigledno prija Amerika, pa možda u startu neće odmah biti pouzdana opcija za Vizardse, ali u budućnosti je sve moguće.

„Želim da ostanem u Americi. Rekao sam to svima u mojim intervjuima pred draft. Želim da budem ovde“, rekao je Tristan nedavno.

Tristan takođe može da pokrije dve unutrašnje pozicije, deluje da bi mogao da se privikne i na brzu igru u NBA, a ima i domet za tri poena. Naravno, daleko je sve to od savršenstva, ali ako bude vredno radio i te kako ima čemu da se nada u najjačoj ligi sveta. Mnogi misle da bi za Vukčevića bilo najbolje da ostane u Evropi još bar godinu dana, ali to je daleko od sigurne opcije za njega.

Centar Uroš Plavšić, malo poznat srpskoj javnosti, našao se na spisku igrača Atlanta Hoksa za Letnju ligu i uskoro bi mogao da dobije ugovor i zvanično postane saigrač Bogdana Bogdanovića, koji sa Atlantom ima ozbiljne planove.

Momak rodom iz Ivanjice visok 2,16 metara igrao je u NCAA za Tenesi Voluntirse. On je prošle sezone imao prosek od 3,7 poena uz 2,8 skokova i 0,5 asistencija, a iz igre je šutirao 57,3%.

Plavšić je nedavno u pobedi Atlante protiv Minesote ubacio sedam poena i upisao dva skoka za 17 minuta na terenu, a dan kasnije upisao je četiri poena uz osam skokova za 14 minuta. Teško je prognozirati kakvu će budućnost imati Plavšić, ali deluje da bi uskoro mogao da naplati visinu i kvalitet koji poseduje.

Ono što je sigurno, u NBA sledeće sezone gledaćemo Vasilija Micića, koji je od Oklahome dobio trogodišnji ugovor vredan 23,5 miliona dolara.

Micić je u Evropi „prešao igricu“, pokazao je da je jedan od najboljih plejmejkera na Starom kontinentu, a uhvatio je po mišljenju mnogih poslednji voz za NBA.

Srpski organizator igre ima 29 godina, a NBA ugovor sačekao je strpljivo i sigurno u Ameriku otišao sa mnogo iskustva koje će iskoristiti.

Foto: Starsport

Biće zanimljivo videti kakva će biti Micićeva uloga u Oklahomi, odnosno kako će se uklopiti sa ostatkom tima koji je uglavnom mlađi od njega.

Velika prednost može da mu bude ta što će pored sebe imati Alekseja Pokuševskog, od kog se očekuje da konačno zablista punim sjajem i prestane sa šetkanjem između NBA i Razvojne lige.

Od ostalih srpskih igrača u NBA, planovi Nikole Jokića i Bogdana Bogdanovića su više nego jasni, dok je status Bobana Marjanovića i dalje pod maglom i pitanje je da li će ostati u Americi.

BONUS VIDEO „Mali, ti držiš katedru srpske košarke u Americi“: Maljković o susretu sa Jokićem

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar