Foto: Italbasket

Vide se obrisi šampionske Srbije.

Srbija je u triler završnici savladala Italiju na turniru u Nemačkoj u sklopu priprema za mečeve kvaifikacija za Svetsko prvenstvo i Evrobasket, i nastavila da brusi formu za prelomne utakmice.

Pobeda rezultatom 90:86 u meču u kojem su izabranici Svetislava Pešića gubili veći deo susreta, a u jednom trenutku treće četvrtine i sa 15 razlike, pokazuje da se igrala ozbiljna napadačka košarka.

PROČITAJTE JOŠ

Videli smo nekoliko stvari koje mogu da raduju, ali i probleme koje izazivaju zabrinutost u ovom trenuku.

Pešić je ponovo iskoristio priliku da kombinuje, da balansira sa minutažom i ulogama sve u cilju da vidi šta u ovom trenutku ima na raspolaganju. Neke odgovore je dobio, dok će u narednim danima verovatno razrešiti još neke dileme.

Pobednički mentalitet

Još u meču sa Slovenijom je bilo vidljivo da ovaj tim ne voli da gubi ni u prijateljskim utakmicama i da je spreman da se pobije za pobedu, iako je delovao mlako dobar deo susreta sa „azurima“.

U testu kakav je dobro došao ekipi da se brusi forma, Italija je sjajno ušla u meč i pogađala iz svih pozicija. Sa lakoćom su Italijani pravili serije i sve je mirisalo na bolan poraz sa kvalifikacionog turnira za Olimpijske igre.

Međutim, Pešić je pokazao da je u stanju da razdrma ovaj tim koji je kako je susret odmicao polako topio prednost rivala i adaptirao se na njegovu igru.

Nisu paničili naši košarkaši i strpljenjem i prilagođavanjem uspevali su da pronađu balans u napadu i odbrane ono što treba kada se lomilo. Ovakve pobede možda i više znače nego da deklasirate rivala u meču bez rezultatskog značaja, jer se tako stvara pobednički mentalitet.

Gradi se karakter ekipe, profilišu se lideri i navikava se na stresne i neizvesne situacije kakvih ima na turnirskom nivou na jakom takmičenju kao što je Evrobasket.

Moćna centarska linija

Dok je u meču protiv Slovenije presedeo na klupi i bio jedan od najaktivnijih navijača, Nikola Milutinov je protiv Italije pokazao kakvu silu Srbija ima u reketu.

Počeo je u startnoj petorci ispred Jokića ii pokazao da može da ga odmeni, a da nivo igre ne pada.

photo: Pedja Milosavljevic / STARSPORT

Jasno je da Milutinov nema plejmejkersku crtu centra Denvera, ali zato sjajno kontroliše skok, otvara se u napadu iz pikenrola od koga sve kreće u igri Srbije i pakuje zicere u koš rivala.

Sa druge strane, odbrana sa njim izgleda bolje, jer mu je to jedan od aduta u igri, a deluje da se dobro razume i sa Vasilijem Micićem i ostalim bekovima.

Uostalom, njegovih 15 poena za ne preterano veliku minutažu i sjajno skakačko i odbrambeno izdanje pokazali su koliko smo jaki na toj poziciji.

Kada se lomilo, na scenu je stupio Nikola Jokić koji je u svom stilu rešio meč, pa Pešić ima opcije za sve situacije i tipove rivala.

Jokić se nametnuo kao lider

U igračkom smislu nije bilo previše dileme. Nikola Jokić je najbolji igrač ove reprezentacije i verovatno čitavog prvenstva. Jasno je bilo da će igra biti postavljena oko njegovih kvaliteta i videlo se koliko to znači u prijateljskim mečevima.

Čak i kada ga ubijaju od batina i sudije to dopuste, on uvek pronađe način da protok lopte ne trpi i pronađe pravu opciju, a u meču sa Italijom i da poenima i asistencijama prelomi susret.

Međutim, ono što je mnoge brinulo je bilo pitanje da li Jokić može da se nametne kao autoritet ostalim igračima i da na taj način bude lider ove reprezentacije.

U meču sa Slovenijom je u jednom trenutku zastao i žustro objašnjavao Dejanu Davidovcu gde je pogrešio u prethodnoj akciji što je novi igrač CSKA iz Moskve kasnije usvojio i u par navrata poentirao na njegove asistencije.

U duelu sa Nemačkom smo videli još jednu magiju i Jokićevo liderstvo.

Kada se rezultat lomio u poslednjem minutu, on je usred akcije krenuo da raspoređuje igrače i diktira gde će ko da stoji. Kalinić je prihvatio Jokićevu sugestiju i na kraju se našao na pravom mestu i dobio asistenciju upravo od centra Denvera za poene koji su odlučili pobednika.

Jasno je dakle da saigrači u Jokiću vide vođu ovog tima na terenu i da su spremni da ga prate, a takva raspodela uloga bi mogla da bude veliki adut.

Uz gore pomenute stvari treba istaći i odličnu partiju Vladimir Lučića koji je igrao kapitenski i pokazao da je pritv Slovenije imao samo loš dan, što će biti značajno za buduće izazove.

Problemi u odbrani

Iako je mnogo toga dobrog viđeno u prethodna dva susreta, videli smo i neke probleme. Srbija je za razliku od efikasnosti, koja bi mogla da bude zastrašujuća, imala dosta problema u odbrani.

Svetislav Pešić u meču s Italijom
Foto: Italbasket

Protiv Slovenije je na to uticalo i domaćinsko suđenje i činjenica da je na drugoj strani bio Luka Dončić koji je igračka klasa koja tera odbrane da pokušaju da mu se prilagode, a to su njegovi saigrači znali da koriste.

Ipak, Slovenija je odlično uigrana ekipa, tu su se videle neke naznake defanzivnih zamisi Svetislava Pešića, a treba reći i da niko osim Slovenije nema igrača kakav je Luka Dončić za koga je skoro nemoguće naći rešenje.

Protiv Italije je problem bio sistemski. Kao ekipa bez klasičnog centra, Italijani su vrlo nezgodan tim za branjenje zbog većeg broja opasnih šutera, ali je čak i za te standarde ekipa prelako dolazila do otvorenih pozicija.

PROČITAJTE JOŠ

Problemi u odbani od pikenrola, i prelako ispadanje bekova u blokovima omogućavali su italijanima da već posle prvog driblinga i pasa stvaraju višak, a u oba susreta su viđeni i određeni problemi u defanzivnom skoku.

Tu će Pešić morati posebno da radi u ovom preostalom periodu, jer je više puta isticao da odbrana i dobar defanzivni skok iniciraju dobru igru u tranziciji.

Treba ipak sve uzeti sa dozom rezerve, jer deluje i da su protivnici specifično birani. Očigledno je Pešić želeo da u ovom periodu testira igrače proiv atipičnih rivala kako bi izbegao da u eventualnim duelima na Evrobasketu bude neprijatnih iznenađenja.

BONUS VIDEO Nikola Jokić podučava Dejana Davidovca na utakmici protiv Slovenije

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare