Barcelona Bajern Svetislav Pešić
Foto: EPA-EFE/Alejandro Garcia

Svetislav Pešić potvrdio je prvim potezima koliko je posvećen selektorskom poslu, kruna toga je organizovanje kontrolnih treninga za reprezentaciju.

PROČITAJTE JOŠ

Momci koji nisu ni slutili da mogu biti konkurenti za dres Srbije, dobili su priliku da se dokažu pred jednim od najboljih trenera svih vremena. Pružiće im se šansa da ostvare san, pokažu talenat i nadograde potencijal, a okupljanje je predviđeno za 17. oktobar u Beogradu, 18. i 19. oktobar predviđen je za rad Pešića sa sedamnaestoricom momaka.

Na spisku su igrači poput Marka Pecarskog, Boriše Simanića i Alekse Radanova koji su zaobilaznim putem morali da krenu i ožive karijeru, ima momaka koji tek ozbiljnije koračaju ka seniorskoj sceni, ali i igrača poput Ilije Đokovića, 25-godišnjaka koji je uvek bio tu bezrezervno za reprezentaciju u svakom okupljanju, a sada izlazi iz teške povrede i polako se vraća u formu.

Pešić je nedavno održao i radni sastanak u „Kući košarke“, okupio je najvažnije ljude pet abaligaša iz Srbije. Partizan su predstavljali Željko Obradović i Zoran Savić, ispred Crvene zvezde su bili Dejan Radonjić i Filip Sunturlić, Megu su predstavljali Vlada Jovanović i Goran Đakić, bili su tu i Nenad Stefanović i Vladan Mitrović iz FMP, te Marko Marinović i Predrag Pantović iz čačanskog Borca.

Foto: Starsport

Legendarni Kari je prezentovao ideje i planove, zatraživši podršku klubova u prvoj reprezentativnoj akciji. Srbiju 25. novembra čekaju kvalifikacije za Svetsko prvenstvo, prvi meč igramo protiv Letonaca, tri dana kasnije gostujemo Belgiji. Neće biti igrača iz NBA, niti zvučnijih evroligaških imena. Na Pešiću je da sastavi najbolji mogući tim, a za Nova.rs je nedavno i napravio paralelu sa prethodnim ciklusima Igora Kokoškova i Saše Đorđevića, koji su imali nezahvalan zadatak sa okupljanjem igrača u momentima kada su prozori FIBA nezamislivi za evroligaške i NBA igrače.

„Tada su svi videli da je reprezentacija Srbije i ranjiva. U međuvremenu smo uspeli da izgubimo od Švajcarske, Austriju smo jednom jedva dobili. Znači, bez obzira što nismo igrali u kompletnom sastavu, ali to više niko ni ne zna u kakvom smo sastavu igrali, piše se i gleda da je Srbija izgubila od Švajcarske. Svi umeju da nas proglase za favorita, sa pravom i bez njega, ali i kad nas niko ne proglasi za favorite, mi sami sebe proglasimo, po tome smo poznati. To nekad nije loše, da imaš to samopouzdanje, ali i to samopouzdanje se ne gradi rečima, nego delima. Sve reprezentacije su napredovale, svi igraju košarku“ jasan je bio Svetislav Pešić.

Svetislav Pešić Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Pozvani igrači kojima će se dati šansa biće Mihailo Petrović (Partizan/Dunav Stari Banovci), Ilija Đoković (Borac Čačak), Marko Pecarski (Borac Čačak), Aleksa Radanov (Igokea), Dalibor Ilić (Igokea), Stefan Đorđević (Igokea), Boriša Simanić (Mega), Mihailo Mušikić (Mega/OKK Beograd), Nikola Jović (Mega), Nikola Đurišić (Mega), Matija Belić (Mladost Zemun), Vojin Medarević (Dinamik), Dušan Beslać (Vojvodina) Marko Pavićević (FMP), Arijan Lakić (Spars), Zoran Paunović (Podgorica), Đorđe Pažin (Borac Banja Luka).

Srbija je u borbi za Svetsko prvenstvo 2023. godine u kvalifikacionoj grupi A, u kojoj su još Slovačka, Belgija i Letonija, a ukupno ima osam grupa. Po tri ekipe idu u završnu rundu i formiraju se četiri grupe od po šest timova, uz prenošenje rezultata iz prve grupe. Po tri najbolje ekipe iz ovih grupa plasiraće se na Svetsko prvenstvo.

BONUS VIDEO Samir Avdić, Karijev zlatni učenik: Pešić vraća Srbiju na tron

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar