Foto: FIBA

Svetislav Pešić, selektor košarkaške reprezentacije Srbije, govorio je o predstojećim Olimpijskim igrama.

Srbija je nedavno saznala da će u grupnoj fazi igrati protiv selekcija SAD, Južnog Sudana i pobednika kvalifikacionog turnira u Portoriku.

„Za nas nije loše da igramo prvu utakmicu protiv Sjedinjenih Država, a drugo, ako se plasiramo u četvrtfinale, koje je uvek jedna od najvažnijih utakmica na bilo kom velikom turniru, Svetskom prvenstvu, Evrobasketu ili Olimpijskim igrama, ne bismo se suočili sa njima u četvrtfinalu“, rekao je Pešić za sajt FIBA.

PROČITAJTE JOŠ:

Pešić se pribojava i drugih timova, ne samo Amerike, koja dolazi u najjačem sastavu.

„I drugi timovi u našoj grupi su opasni, veoma dobri, sa potencijalom da dobiju Portoriko, Italiju ili Litvaniju, timove sa kojima smo se susreli na FIBA Svetskom prvenstvu u košarci 2023. Južni Sudan je bio odličan tim na Svetskom prvenstvu u Manili, igra modernu košarku, veoma agresivnu, sa tranzicionim napadom, i to je samo još jedna potvrda da će svaka utakmica na ovom turniru biti teška.“

Biće mnogo konkurenata za medalju.

„Od 12 timova koji bi bili tamo, verovatno deset njih oseća da bi moglo da se bori za medalje. To je nešto što se nikada nije dogodilo u istoriji Olimpijskih igara. To je jedan od najtežih turniri u istoriji.“

Još uvek se ne zna da li će Nikola Jokić i Vasilije Micić igrati u Parizu, ali svi se nadaju njihovim pozitivnim odgovorima.

„Ako želite da dođete do medalja, morate pobediti u svim utakmicama do polufinala, većina igrača, kao i dve trećine našeg tima su iz iste generacije, rođeni 1994. i 1995. godine. Nadamo se da će igrati još dva igrača iz ove generacije, jer su to Nikola Jokić i Vasilije Mićić. Sezone su im izuzetno duge, da vidimo da li će je završiti bez povreda i problema. Ima i drugih igrača, ali govorim o Jokiću i Mićiću jer su oni bili deo te iste generacije i velika je prednost ako imate igrače koji su dugo igrali zajedno, iz FIBA U16, U18 ili U20 turniri. To je svakako bio razlog zašto smo igrali dobru košarku u Manili“, zaključio je Pešić.

Ovogodišnje Igre u Parizu startuju 26. jula, a kompletan raspored Srbije pogledajte OVDE.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare