Foto: Peđa Milosavljević/Starsport

Košarkaška reprezentacija Srbije će uskoro započeti kvalifikacije za odlazak na Svetsko prvenstvo 2023. godine, Svetislav Pešić se obratio javnosti.

PROČITAJTE JOŠ

„Orlovi“ će se za odlazak na završni turnir koji se održava u tri države (Japan, Indonezija i Filipini) boriti u grupi A, gde su im rivali Letonija, Belgija i Slovačka.

Prvi izazov za reprezentaciju Srbije biće duel sa Letonijom, koji se igra 25. novembra u beogradskoj dvorani „Aleksandar Nikolić“. Tri dana kasnije, „Orlovi“ će u Monsu igrati protiv Belgije.

Selektor reprezentacije Srbije Svetislav Pešić je odredio spisak od 24 kandidata za nacionalni tim.

Sam spisak nije skraćen, situacija je komplikovana zbog kalendara i Pešić će tek videti koga ima na raspolaganju.

„To treba stalno ponavljati, u situaciji smo gde se igraju nacionalne lige i veća je koncentracija na klupska takmičenja. Što se tiče reprezentacije ovo je početak jednog olimpijskog ciklusa. Na svu sreću ovaj olimpijski ciklus traje samo tri godine i vrlo brzo nas očekuju Igre u Parizu 2024. Praktično mi smo već pre mesec dana krenuli da se bavimo nekim kratkoročnim zadacima, ali razmišljamo i o dugoročnim ciljevima i o Igrama koje su zadnje takmičenje u procesu“, rekao je Pešić

Nije realno da se okupa najjača imena.

„Mi bi svi voleli da u reprezentaciji igraju sva najpoznatija imena, da budu najbolji igrači, a da istovremeno budu i najmlađi igrači, Hteli bi da se igra atraktivna košarka, da se šutiraju trojke sa pola terena, da se bacaju lopte iza leđa, a da na kraju bude zlatna medalja. Ali to nije kompatibilno. Obzirom da mi ne možemo da računamo u ovim kvalifikacijama na igrače iz Evrolige, ne možemo da računamo na igrače iz NBA, to je tako kako je. Na kraju možda to nije tako i loše, pod uslovom da pobedimo. Ako ne pobedimo, onda ne valja ništa“, priznao je Pešić.

Promenila se situacija sa igračima tokom poslednje dve decenije.

„Sve igrače koje smo zvali svi su to prihvatili kao izazov. Nažalost imamo sada jednu situaciju koja je takva da je prošlo vreme kada su klubovi zvali mene i lobirali da igrači igraju u reprezentaciji. Čak ni agenti ne zovu, niko nije zvao da kaže: Slušaj Kari, ti ovog igrača ne znaš, ali probaj da ga vidiš, dobar je. Ko jedino želi da igra za reprezentaciju, to sam ja, savez i igrači. Ali oni ne odlučuju, igrači ne odlučuju. Tu ima i objektivnih razloga, Obavili smo razgovor sa svim našim kandidatima koji su u Evroligi. Ono što treba razjasniti je da se Evroliga igra 25. i 26. novembra. To što Evroliga još uvek nije promenila svoj kalendar to je jedna stvar. Ali vi imate situaciju da ni nacionalne lige neće da menjaju kalendar i da omoguće reprezentacijama da igraju“, dodao je selektor.

Raduje Pešića pristup Miloša Teodosića.

„Obavili smo razgovore sa svim igračima i klubovima i postoji velika želja da igrači dođu odmah posle utakmica. Postoji želja igrača i klubova da oni odmah posle mečeva dođu u reprezentaciju. E sad videćemo da li ima smisla da Micić i Petrušev posle jedne teške utakmice sa Fenerbahčeom dođu. Videćemo kakva je situacija. Bili smo u poseti Teodosiću, on je kapiten reprezentacije. Hteo sam da ga ispoštujem da vidim njegove planove, ambicije. Rekao mi je da on hoće da igra za reprezentaciju, da je spreman dok god ja računam za njega. Ipak stvari se menjaju iz dana u dan, tako da ćemo tek sutra uveče kad vi dođete na trening u Pioniru imaćemo čistiju situaciju ko će nastupiti sa Letonijom“, dodao je Pešić

BONUS VIDEO Novak psovao svoj štab posle brejka Zvereva

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar