Foto: KSS

Veliko pojačanje u stručnom štabu.

Reprezentacija Srbije će biti značajno oslabljena na predstojećem Mundobasketu koji počinje 25. avgusta, što je razočaralo brojne navijače.

Zbog otkaza nećemo gledati Nikolu Jokića, Vasilija Micića i Nikolu Kalinića, a nema ni Vladimira Lučića i Nemanje Bjelice, dok se u ekipu kao kapiten vraća Bogdan Bogdanović.

PROČITAJTE JOŠ

Ipak, koliko god smo oslabljeni u igračkom kadru, Srbija je dobila ojačanje u stručnom štabu u vidu Ognjena Stojakovića, jednog od pomoćnika u redovima Denvera koji je imao značajan uticaj na karijeru najboljeg igrača sveta Nikole Jokića.

Sve je krenulo u Srbiji kada je dobio priliku da radi u mlađim kategorijama FMP-a u kojima je proeo sedam godina, da bi ga zatim put odveo u SAD.

Krenuo je malim koracima kao koordinator u video timu Denvera, da bi u trenutku kada je ekipa iz Kolorada draftovala Nikolu Jokića, postao jedan od asistenata i dirketor za razvoj igrača Majka Melouna i čovek koji je odigrao značajnu ulogu u razvoju dvostrukog MVP-ija lige i igrača koji pomera granice košarkaške igre.

On je čak 2023. bio deo NBA Ol star meča, asistirao je u Lebronovom timu kao desna ruka Majkla Melouna.

Osvajanjem prstena sa Denverom, postao je deo malog, ali odabranog društva.

Ognjen je treći srpski trener koji je kao pomoćnik glavnog trenera osvojio NBA titulu. Pre njega su to uradili Igor Kokoškov sa Pistonsima 2004, i Dejan Milojević sa Voriorsima u finalu NBA 2022.

Njegov pogled na košarku iz perspektive NBA lige mogao bi Srbiji da donese velike koristi, a o tome je govorio i Svetislav Pešić u obraćanju medijima.

„Nema izmena, ima dopuna. Imamo dopuna u atletskom delu, medicinskom delu, kao i u delu košarke. Sve radimo da servisiramo naše igrače na najbolji mogući način. Do sada je to bila odlična saradnja, obostrana. Ognjen Stojaković je krasna osoba i prihvatio je sa oduševljenjem poziv. Biće od velikog značaja, za mene i igrače“,rekao je selektor Srbije.

Zbog svega toga je i velika šteta što nećemo gledati i Nikolu Jokića u timu koji je jednom prilikom istakao koliko mu je Stojaković značio u razvoju kao igrača.

Ognjen Stojaković i Nikola Jokić Foto: Privatna arhiva

„Posle svake utakmice zajedno analiziramo video sa svim mojim potezima, komentarišemo i gledamo kako sam mogao bolje. Uzeo me je pod svoje od prvog dana kada sam došao – radili smo mnogo i individualno, i ’dva na dva’ i ’tri na tri’. Stvarno zna košarku i mnogo mi pomaže. Uz njegovu pomoć znatno lakše sam savladao terminologiju koja se koristi tokom treninga, samih mečeva, brže sam shvatio sistem igre. Sa Ognjenom sam mogao da pričan na srpskom, kad mi nešto ne bi bilo jasno, mogao je da mi sve objasni na maternjem jeziku“.

Stojaković je jednom prilikom pričao kako su izgledali počeci i njegov odnos sa Jokićem u timu.

„Kad je Nikola došao, počeo sam da radim s njim doslovno od prvog dana. Trenirali smo baš jako, to je bilo guranje u određenom pravcu, menjanje nekih navika i sticanje drugih, menjanje načina njegove igre da bude uspešniji, što mu je na početku bilo teško da razume zašto i kako treba da radi. Pokušavali smo da mu se igra bazira na njegovom osećaju za loptu, flouterima, s leve noge, s desne noge, s obe noge, dizanje lakta u šutu malo više zato što nije atleta, ali je visok i dugačak, pa da bolje iskoristimo to što ima. Tako smo neke tehnike pokupili od Novickog, neke od Marka Gasola, pa kad se pokazalo da je u tome uspešan, počeli smo dodavati druge stvari, malo Stiva Nešaa, koji takođe nije bio atletski najbrži ni najeksplozivniji, a bio je jako uspešan jer je pogađao sve te šuteve iz reketa, s jedne noge, floutere“.

Srbija možda neće imati Jokića na Svetskom prvenstvu, ali će imati čoveka koji može da donese potpuno drugačiju perspektivu.