Perperoglu
Foto: STARSPORT/ Pedja Milosavljevic

Stratos Perperoglu, košarkaš Crvene zvezde, govorio je u podkastu Krosover o šansi koju mu je ukazao Željko Obradović na početku karijere, ali i o planovima koje ima na umu pre odlaska u igračku penziju.

Košarkaški put iskusnog Grka bio je veoma trnovit, a razvoj na parketu otežavala mu je činjenica da se često selio sa porodicom jer mu je otac bio vojnik.

„Znao sam da je bilo mnogo žrtava u mojoj porodici. Saznao sam da moji roditelji nisu razgovarali oko godinu dana i da je postojao veliki sukob u kući. Naučio sam međutim da budem disciplinovan. Tata je bio u vojsci i od njega sam naučio koliko je važna radna etika i koliko je značajno da slušam instrukcije. Nikada nisam bio talenat o kom su svi pričali, ali hteo sam da radim i da slušam trenere“, otkrio je Perperoglu.

PROČITAJTE JOŠ

Košarkaš rodom sa severa Grčke skrenuo je pažnju igrama u Panioniosu, a posebnu ulogu u njegovoj karijeri imao je Željko Obradović. Srpski strateg primetio ga je na susretu sa Panatinaikosom i čestitao mu na dobroj igri, da bi ga na kraju sezone doveo u redove grčkog giganta.

“ Tom prilikom ukazana mi je velika šansa. Prelepo. Želeo sam da igram za najbolje timove. Kada sam došao već su imali četiri trofeja Evrolige. Gledao sam Obradovića na televiziji, a onda sam imao šansu da radim sa njim. Neverovatno je da sam igrao za sve te timove. Prelepo, teško za opisati. Biti samo član timova sa takvim talentom. Naučio sam mnogo od saigrača“.

Poseban utisak na aktuelnog košarkaša Crvene zvezde ostavio je grički derbi između Panatinakiosa i Olimpijakosa.

„Kada sam izašao iz tunela u OAKA areni, noge su mi se zadrhtale. Navijači su vikali na mene, pominjali moju majku. Nikada to neću zaboraviti. Kada je meč počeo, bio sam bolje. Pobedili smo, mislim da sam odigrao korektan meč. Bilo je teško. Supruga je bila u bolnici, čekala da se porodi. Bila je to veoma neobična situacija“, rekao je Perperoglu.

Na košarkaškom putu punom prepreka Perperoglu se izborio i sa zdravstvenim problemima koji su 2011. godine pretili da ga zauvek odvoje od parketa. Tromb u nozi ga je primorao da preskoči celu sezonu 2011/12, ali se uspešno vratio na teren naredne godine.

„Doktori nisu imali odogovor na pitanje da li ću moći da se vratim na teren. Nisam znao u kom pravcu će sve ići. Vera mi je pomogla u teškim trenucima, ali niko nije imun na osećanja i na nesigurnost“, rekao je Grk i osvrnuo se na planove uoči završetka karijere:

„Voleo bih da u Grčkoj digram još jednu godinu i da tamo završim karijeru. Ne znam u kom timu, ali dobro bih se osećao ako bi bilo tako i uradiću tako“, rekao je 35-godišnji Zvezdin veteran koji je osim pomenutih klubova nosio i dresove Olimpijakosa, Efesa, Barselone i Hapoela.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram